Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak Nafi Kerugian BNM, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop Mengaku Bertanggungjawab

8-9-2017 11:08 AM |Dilihat:2178| Komen: 41
Bekas penasihat Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Nor Mohamed Yakcop mengaku bertanggungjawab isu kerugian BNM, pada awal minggu ini.

"Saya mengaku bertanggungjawab atas kerugian urus niaga mata wang asing negara 
yang berlaku sekitar tahun 1986 hingga 1993," katanya.


Foto: Bernama

Memetik BH Online, Nor Mohamed yang kemudiannya meletakkan jawatan daripada BNM turut tidak menafikan insiden kerugian berkenaan.

"Kerugian urus niaga mata wang asing memang berlaku. Tidak ada penafian mengenainya.

"Pada waktu itu, insiden berkenaan (kerugian urus niaga mata wang asing) adalah pengakhiran sedih kepada perkhidmatan saya selama 25 tahun kepada negara melalui BNM," katanya yang juga bekas Menteri Kewangan Kedua.

Nor Mohamed turut menegaskan, dia tidak pernah berbincang dengan Menteri Kewangan ketika itu (Tun Daim Zainuddin menjadi Menteri Kewangan dari tahun 1986 hingga 1993 sebelum diganti Datuk Seri Anwar Ibrahim hingga 1998) mengenai urus niaga mata wang asing yang dijalankan oleh BNM.

"Saya tidak pernah pada bila-bila masa berbincang dengan Perdana Menteri (ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad) mengenai urus niaga itu antara tahun 1986 hingga 1993," katanya. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bangcak 8-9-2017 01:04 PM
helicornia replied at 8-9-2017 12:56 PM
duit iraq tk laku pun..ari tu aku tya kawan yg keje yg currency exchange one of bank dia ckp bank  ...

Duit negara perang mmg taklaku kat bank. Cer try sebut nak jual sekeping rm10?
Teringin jugak dia.

Duit2 yg rare tu laku dikalangan collector je. Try bawak duit cap daun pisang zaman jepun dulu kat bank, dorang terima ke nilainya? Nope.
...hanya dikalangan peminatnya saja.

Lain-lain Komen

Quote sekel 7-9-2017 02:00 PM
so dia dah ngaku

Tun tarak kena apa2 lh

1mdb tunggu thn 2020
Quote cocorex 7-9-2017 02:09 PM
Lepas nie sapa lagi yg nk mengaku?
Quote zach2008 7-9-2017 02:09 PM
RCI ni nak kenakan siapa sebenarnya. Tun M atau Anwar?
Kalau Tun M, takkan takde org bagitau bijan tentang hal nih. Ni Mohd Nor yakob ngaku.
Ada pegawai Bank Negara pun siap kata yg Tun M tak pernah masuk forex room pun.

Tak sama dgn 1MDB.... dia lah segala2nya. Kalau BN boleh ditumbangkan atau bijan turun takhta harap pada hari yg sama semua pasport utk perjalanan dia ke luar negara termasuk ahli keluarga disekat serta merta. Kena buat RCI serta merta
Quote kecimpret 7-9-2017 02:13 PM
nak kenakan tun m tup tup geng sendiri yg kena...Najib mmg clown





Quote jazaa100 7-9-2017 02:16 PM
kecimpret replied at 7-9-2017 02:13 PM
nak kenakan tun m tup tup geng sendiri yg kena...Najib mmg clown

Pemikiran Tun M...20thn ke depan..
Sbb tu dia relax je....



Quote cupu 7-9-2017 02:18 PM
Urusniaga wang asing ni mcm mn?kawan aku dpk promote suh join tukaran matawang iraq..ahli biasa byr rm100 je..dpt dlm 600k..aku bising hari2 dia dok promote jd aku join jela..dia pujuk aku sbb xkan sbb 100 aku nak rugi 600k..skrg katanya duit dh ada.2800 billion.tgu isyarat nak tebus nilai je..honestly,time dia dok terang tu aku xfhm apa2 pun. aku sbnrnya redha je klu rugi 100.cuma kdg2 berangan jgk nk gi setel ptptn lumpsum.

#jgnkecamakuxtauapaapa
#akuikutje
Quote momomikomiki 7-9-2017 02:21 PM
Edited by momomikomiki at 7-9-2017 02:23 PM

gabenor bank negara during scandal ni pun dah meninggal..

Nor Mohd : I didn't report to either Finance Minister or Prime Minister on forex trade, that's not my reporting line..

Quote dinopower2 7-9-2017 02:23 PM
cupu replied at 7-9-2017 02:18 PM
Urusniaga wang asing ni mcm mn?kawan aku dpk promote suh join tukaran matawang iraq..ahli biasa byr  ...

suh je die guna duit rm100 die ade... melabur bg pihak ko.... pastu dah dpt untung nanti ko ambik.... ckp gitu jah.... kompom sonyap..... dah ko konpiden sgt guna je duit ko dulu....
Quote cupu 7-9-2017 02:28 PM
dinopower2 replied at 7-9-2017 02:23 PM
suh je die guna duit rm100 die ade... melabur bg pihak ko.... pastu dah dpt untung nanti ko ambik. ...

Laki aku mmg cakap camtu..tp aku segan.haha..siap pakej sindir aku.kayalah nant awak :-D
Quote dinopower2 7-9-2017 02:39 PM
cupu replied at 7-9-2017 02:28 PM
Laki aku mmg cakap camtu..tp aku segan.haha..siap pakej sindir aku.kayalah nant awak :-D

jgn dok purcaya pelaburan buta2 dpt pulangan tuh.... yg main forex ni mmg bleh buat duit tp bkn gedebuk masyuk goyang kaki...
kena study bagai....
Quote sofiazara 7-9-2017 02:41 PM
seronok bincang isu ni tapi aku dlm meeting
Quote sofiazara 7-9-2017 02:44 PM
cupu replied at 7-9-2017 02:18 PM
Urusniaga wang asing ni mcm mn?kawan aku dpk promote suh join tukaran matawang iraq..ahli biasa byr  ...

kahkahkah ini mcm dana haji jasman
kawan suruh masuk 100 dapat sejuta
ada kerani opis aku masuk 1000 dpt 10 juta katanya
hahahaaaaa
it was back in 2013. masa tu tunggu bnm..pastu tunggu hari buruh pastu hari raya then deepavali now xde berita lol
Quote cupu 7-9-2017 02:47 PM
sofiazara replied at 7-9-2017 02:44 PM
kahkahkah ini mcm dana haji jasman
kawan suruh masuk 100 dapat sejuta
ada kerani opis aku masuk  ...

Iyela tu...aku dh standby redha..
Quote cmf_blingblings 7-9-2017 03:01 PM
terus letak jawatan, you are a real man, bukan yg kepit taik tu
Quote bangcak 7-9-2017 03:45 PM
bila kita bgtau yg skandal forex dah 30 taon berlalu, geng dedak
buat2 alim mengaku

"kerajaan akan siasat skandal 1mbabi selepas rci scandal forex selesai"

bila hakim mengeluh terlalu byk sgt osa pada dokumen2 skandal forex,
geng dedak menari2 dok pikir kes mahkamah bakal makan taon dibicarakan.
tiba2, org yg bersalah da tampil mengaku bertanggungjawab.

whats next??

tolong panggil geng2 dedak.
i nak tanya dorang.
da stembai rci skandal 1mbabi blom??
Quote awanearisu 7-9-2017 03:52 PM
sofiazara replied at 7-9-2017 02:44 PM
kahkahkah ini mcm dana haji jasman
kawan suruh masuk 100 dapat sejuta
ada kerani opis aku masuk  ...

sama lah. sampai leave group WA bila ditegur bila bercerita mengenai dana macam ini
tapi sampai sekarang macam tak nampak lagi 'harta tertangguhnya' tu. nak tanya nanti takut makin sentap pula
Quote xy_daen 7-9-2017 05:02 PM
#RCI1MDB



Quote syidasaleh 7-9-2017 05:12 PM
My officemate punya kawan pun terduduk sbb forex.both hubs and wife kena retrench dr o&g company.masa mmg stable.ada 2 rumah,kereta berbiji2,saving lebih 100k.main forex kena jual 1 rumah la ni br nak fikir cr kerja balik.dah dekat 3 thn tak kerja.masalahnya nak sauk kerja biasa2 pun company tak mampu bayar gaji tggi sgt.
Moral of the story klu main forex hati2lah jgn tamak
Quote AbukRokok 7-9-2017 05:17 PM
ok klu forex dah berakhir standby RCI memali plak
lepas tu RCTI Rajawali

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089818s Gzip On
To Top