Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Rakyat Malaysia Dilarang Akad Nikah Di Tanah Suci

8-9-2017 09:58 AM |Dilihat:2528| Komen: 40
Rakyat Malaysia di Arab Saudi dilarang berkahwin kerana ia melanggar undang-undang negara terbabit, lapor Bernama.

Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, pasangan yang berkahwin di Arab Saudi akan menimbulkan masalah apabila mereka mahu mendaftarkan perkahwinan di Malaysia kerana kerajaan Arab Saudi tidak mengiktiraf perkahwinan mereka.


Foto: Reuters

Bagaimanapun, individu bukan rakyat Arab Saudi yang menetap di sana dan memiliki kad Iqama dibenarkan berkahwin di sana.

Tambah Mas Ermieyati, perkahwinan di Arab Saudi kini  menjadi trend dalam kalangan rakyat Malaysia.

"Selepas ini pihak kementerian akan mengambil tanggungjawab untuk membendung trend ini dengan memaklumkan mengenai larangan tersebut kepada jemaah atau rakyat Malaysia yang berniat untuk menikah di sana, katanya. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 40
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote stillen 10-9-2017 09:26 PM
FOTHER-MUCKER replied at 7-9-2017 11:15 PM
Sebab kalau kawen di mokah dekat dengan tohan, kawen di msia jauh dengan tohan..takut nanti tohan  ...

Haha..tepat

Lain-lain Komen

Quote MatDeghem 7-9-2017 10:49 PM




pergi ke mekah khas untok kawin. Lebih afdol  
Quote jazaa100 7-9-2017 10:50 PM
Kwn aku dulu buat umrah cara DIY...
Berdua dgn wife dia....ok je dia kata....lebih selesa tak payah ikut kerenah group
Quote susukambingbest 7-9-2017 10:52 PM
artis adalah bbrapa org kawin kt sana.
Quote leena1234 7-9-2017 10:52 PM
jazaa100 replied at 7-9-2017 10:50 PM
Kwn aku dulu buat umrah cara DIY...
Berdua dgn wife dia....ok je dia kata....lebih selesa tak payah ...

Sekarang dah tak boleh dah umrah DIY..
Quote sukacactus 7-9-2017 10:53 PM
Terus teringat kak long ank menteri
Quote jazaa100 7-9-2017 10:54 PM
leena1234 replied at 7-9-2017 10:52 PM
Sekarang dah tak boleh dah umrah DIY..

Iyalah....

Ikutkan bahaya gak kan...terutama utk pompuan....tau je lah, pak ereb tu bkn betul sgt pun......negara dorang tak sesuai utk pelancung...


Quote jazaa100 7-9-2017 10:55 PM
susukambingbest replied at 7-9-2017 10:52 PM
artis adalah bbrapa org kawin kt sana.

Umie aida
Ashraf muslim
Quote jfq 7-9-2017 10:55 PM
Bukan umi aida dulu nikah kat sana
Quote saladin780 7-9-2017 11:04 PM
kenapa nak kawin kat mekah?
Quote FOTHER-MUCKER 7-9-2017 11:15 PM
saladin780 replied at 7-9-2017 03:04 PM
kenapa nak kawin kat mekah?

Sebab kalau kawen di mokah dekat dengan tohan, kawen di msia jauh dengan tohan..takut nanti tohan tak approved dan mungkin juga tohan tak dengar akhad nikah!
Quote saladin780 7-9-2017 11:21 PM
FOTHER-MUCKER replied at 7-9-2017 11:15 PM
Sebab kalau kawen di mokah dekat dengan tohan, kawen di msia jauh dengan tohan..takut nanti tohan  ...

camtu plak

ni semua gigih nak ikut trend je ni..bagusla arab saudi x bagi..kang nanti yg tak mampu pun tergedik2 nak kawin kat mekah sampai gigih berhutang sana sini semata mata nak ikut trend
Quote MeghanK 7-9-2017 11:49 PM
jazaa100 replied at 7-9-2017 10:55 PM
Umie aida
Ashraf muslim

ashraf muslim nikah ngan wife no1 kat mekah ke

yang no2 nikah kat siam kan
Quote Vokuro 8-9-2017 12:40 AM
It's all about business jah dek, tiada konsep keugamaan pun bagi akak.
Sama jah akak cikcur di rome dengan cikcur ke mekah.
Quote Vokuro 8-9-2017 12:42 AM
FOTHER-MUCKER replied at 7-9-2017 11:15 PM
Sebab kalau kawen di mokah dekat dengan tohan, kawen di msia jauh dengan tohan..takut nanti tohan  ...

Sama macam konsep ummah melayu sunni berdoa depan pintu Kaabah, terus elohim dengar sebab mereka percaya elohim dok cikcur dalam kaabah
Quote kucen_miang 8-9-2017 01:25 AM
MeghanK replied at 7-9-2017 11:49 PM
ashraf muslim nikah ngan wife no1 kat mekah ke

yang no2 nikah kat siam kan

downgrade sangat hiks
Quote jazaa100 8-9-2017 06:44 AM
MeghanK replied at 7-9-2017 11:49 PM
ashraf muslim nikah ngan wife no1 kat mekah ke

yang no2 nikah kat siam kan

Iya lorr.....

Masa tu alim tahab gaban...
Jadi perawat...mestilah nk nikah depan kaabah...

Quote ultra78 8-9-2017 07:17 AM
Umrah DIY ni ala-ala versi backpacker la kan?
Quote ultra78 8-9-2017 07:33 AM
Nikah depan kaabah tapi pemerintah di sana tak iktiraf. Habis tu balik Malaysia akad nikah sekali lagi? Berbeza dengan nikah di siam, sekurang-kurangnya jabatan agama islam di sana iktiraf perkahwinan tersebut.
Quote zaziot 8-9-2017 08:06 AM
MatDeghem replied at 7-9-2017 10:49 PM
pergi ke mekah khas untok kawin. Lebih afdol

masa dgr news kt radio pg td, trus iols ter bayang muka kaklong..tp any tindakan if perlu pun, surely la minah ni lepas kan

Lihat semua komen(40)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093517s Gzip On
To Top