Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Canang Kononnya Disaman Polis Gara-Gara Sun Shade, Lelaki Kantoi Menipu

7-9-2017 05:18 PM |Dilihat:4147| Komen: 63
Sebelum ini tular tentang seorang pengguna Facebook yang disaman gara-gara menampal sesuatu pada cermin kereta.

Kisahnya yang mengatakan dianiaya oleh pihak polis mendapat perhatian ramai, kononnya disaman disebabkan menampal 'sun shade' pada cermin keretanya.

Foto: Facebook
Gambar surat saman juga dimuat naik sebagai bukti polis menyaman sesuka hati.

Walau bagaimanapun Ketua Polis Daerah Serdang Asisten Komisioner Megat Mohamad Aminuddin Megat Alias menafikan sekeras-kerasnya dakwaan terbabit.

Menurut laporan Harian Metro, pihak polis sudah mengesan status tular di FB menyatakan ketidakpuasan hati terhadap tindakan saman dikenakan anggota polis trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang itu.

Foto: Facebook
"Sepasukan anggota trafik menjalankan sekatan jalan raya di Jalan Serdang Perdana, Serdang, pada 3 petang, semalam dan menahan sebuah Toyota Hilux dipandu seorang lelaki.

"Kenderaan itu ditahan kerana kesalahan cermin gelap dan saman dikeluarkan oleh anggota trafik mengikut Seksyen 4(B) PU(A) 039/91 dalam Akta Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu)," katanya.

Sementara itu, gambar 'sunshade' yang dimuat naik itu diambil dari Internet dan bukannya gambar sebenar kenderaan terbabit.

Foto: Facebook
"Pihak polis memandang serius aduan itu dan akan menjalankan siasatan terhadap mana-mana pihak yang menyebarkan perkara berkenaan kerana perbuatan terbabit sengaja dilakukan dengan maksud untuk memburukkan imej dan kredibiliti Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Tindakan menyebar maklumat palsu boleh didakwa mengikut Seksyen 223 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948 (Akta 15).

"Orang ramai dinasihatkan supaya tidak menyebar atau berkongsi maklumat palsu kerana tindakan yang tidak bertanggungjawab itu boleh menjejaskan ketenteraman awam dan membangkitkan keresahan masyarakat," tambahnya. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 63
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote palmolive 12-9-2017 12:25 PM
nice try...prektis more

Lain-lain Komen

Quote krustykrab 7-9-2017 05:21 PM
nampak mcm muka pulauturtle je
Quote RatuDunia94 7-9-2017 06:08 PM
Polis pon kena amik gambar sekali sbg bukti lps ni...
Quote GigaMom 7-9-2017 06:25 PM
X kerja ke nyah yg viral ni
Quote aleesyasofia 7-9-2017 06:26 PM
RatuDunia94 replied at 7-9-2017 06:08 PM
Polis pon kena amik gambar sekali sbg bukti lps ni...

polis mmg ade ambk.. dlm surt saman tue ade gmbrnya.. FB_IMG_1504778726527.jpg
Quote Modngengade 7-9-2017 06:40 PM
Jinjang dan fitnah bagai babi dgn bak kutt teh
Quote torsotiger 7-9-2017 06:48 PM
Modngengade replied at 7-9-2017 10:40 AM
Jinjang dan fitnah bagai babi dgn bak kutt teh

biasa la ummah jinjang ni..kalau play victim utk cari simpati dr bangsa dia mmg bijak..
Quote vender 7-9-2017 07:06 PM
Lepas ni kalau ade viral isu dari jinjang mmg kena re check betul2. Bangsa Suka buat fitnah pada polis.
Quote batmana 7-9-2017 07:14 PM
aleesyasofia replied at 7-9-2017 06:26 PM
polis mmg ade ambk.. dlm surt saman tue ade gmbrnya..

mak aii.. gelap gelita ..
mmg ptut saman pn
Quote jazaa100 7-9-2017 07:15 PM
Bermakna tampal sunshade blh lah ek?...

Aku ni bila nmpak polis kelam kelibut tarik sunshade...
Quote jazaa100 7-9-2017 07:15 PM
Bermakna tampal sunshade blh lah ek?...

Aku ni bila nmpak polis kelam kelibut tarik sunshade...
Quote CardiGans85 7-9-2017 07:16 PM
aleesyasofia: polis mmg ade ambk.. dlm surt saman tue ade gmbrnya..  315913


Mmg gelap pun..patut la kena saman.
Quote cmf_conan 7-9-2017 07:18 PM
Kesalahan: tampal suatu pada cermin

sangat general ayat itu.. aku boleh assumpe tempek stiker cinonit pon boleh jadi satu kesalahan kalu ikut ayat tu..
Quote Pink_Purple 7-9-2017 07:26 PM
apa salahan saya              
Quote slavehunter 7-9-2017 07:33 PM
Modngengade replied at 7-9-2017 06:40 PM
Jinjang dan fitnah bagai babi dgn bak kutt teh

Jinjang kaki play victim.
Quote shernazz 7-9-2017 07:39 PM
apa tujuan dia pasamg cermin gelap?
nak buay projek kah?
xkan bapok.sgt xtahan panas khannnn
Quote cHimo 7-9-2017 07:42 PM
Tinted gelap pastu kasi lekat sun shade ke?
Quote felinecat 7-9-2017 08:14 PM
pickup driver buat perangai lg.. nak fitnah polis plak, kasi saman je
Quote lasagnaklcc 7-9-2017 08:20 PM
Blh nmpk reflection pokok. Gelap la jugek.
Quote akusukaq 7-9-2017 08:43 PM
sila ambik tindakan atas kesalahan menyebar maklumat palsu tentang pihak yg menjalankan tugas.

Lihat semua komen(63)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088350s Gzip On
To Top