Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tindakan Myanmar Dikecam, Pasang Periuk Api Halang Rohingya Pulang

6-9-2017 06:53 PM |Dilihat:2200| Komen: 88

sumber : Reuters
sumber : Reuters

Penindasan dan kekejaman terhadap etnik Rohingya di Myanmar kini telah menjadi isu sedunia yang kian meruncing. 

Baru-baru ini dilaporkan kerajaan Myanmar bertindak kejam apabila dikesan memasang periuk api sepanjang sempadannya dengan Bangladesh, terutama yang menjadi laluan pelarian Rohingya.

Tindakan tidak berperikemanusiaan itu dipercayai bagi menghalang pelarian terbabit pulang ke perkampungan mereka.

Menurut Reuters yang memetik sumber-sumber kerajaan di Dhaka, kerajaan Bangladesh akan menfailkan bantahan secara rasmi berhubung tindakan Myanmar memasang periuk api terlalu hampir dengan sempadannya berdasarkan bukti bergambar dan pemberi maklumat.

Mereka memasang periuk api bersama pagar kawat duri, kata satu sumber.

Kami kemudian mengesahkannya dengan pemberi maklumat bahawa mereka memasang periuk api, kata satu lagi sumber.

Semalam, Ketua Pengawal Sempadan Bangladesh, Manzurul Hassan Khan berkata dua letupan berlaku di sebelah Myanmar menyebabkan dua kanak-kanak, seorang putus kaki dan seorang wanita cedera dipercayai akibat terpijak periuk api.

Rakaman video oleh seorang pelarian Rohingya yang pergi ke tempat letupan itu menunjukkan sesuatu yang kelihatan seperti periuk api, logam bulat bergaris pusat 10 sentimeter tertanam dalam lumpur.- CARI

sumber : Reuters
sumber : Reuters
sumber : Reuters



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 88
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chu_ 18-9-2017 12:08 AM
Korang yg cina hindu kt malaysia. Tkda pun org melayu buat mcm tu. Rileks. Jgn semua nk suro angkut bwk balek rumah. Tkda benda lain gamaknya nk dicadangkan. Bodoh kayu
Tkmau bantu sekalipun toksahlah myumpah depa. Manusia tkda hati perut. Bg makan anjing dah pa hati itu

Lain-lain Komen

Quote white_musk 6-9-2017 06:55 PM
Bagus myanmar.  Biar pupus kaum ini.
Quote matchstick 6-9-2017 10:16 PM
Kenapa lah sombong sgt smpi xde rasa kesian langsung pd org2 yg tertindas, lg disokong kekejaman Myanmar. Kot ye pun x suka rohingya dtg sini jgnlah smpi rasa gembira lihat diorg ditindas. Kot tuhan nk tarik balik nikmat aman di negara ni sekelip mata je..xpyh lah bongkak sgt smpi xde perikemanusiaan.
Takut aku ditimpa bala sbb masyarakat yg 'rosak' jiwa skrg ni
Quote sofiazara 6-9-2017 10:20 PM
matchstick replied at 6-9-2017 10:16 PM
Kenapa lah sombong sgt smpi xde rasa kesian langsung pd org2 yg tertindas, lg disokong kekejaman Mya ...

setuju. netizen dah gila belaka.
Quote de_ikea 6-9-2017 10:56 PM
Jahat atau ganas atau buruk perangai itu isu lain. Tapi isu ini adalah peri kemanusiaan.
Quote edee_91 6-9-2017 11:01 PM
white_musk replied at 6-9-2017 06:55 PM
Bagus myanmar.  Biar pupus kaum ini.

setuju.
Quote chazey 6-9-2017 11:04 PM
Sabah patut buat begini yach! Ini aman2 jah hari ni dihantar balik Pelipin naik feri, esoknya balik semula ke Sabah naik tongkang sambil rileks bergelak ketawa korek lobang idong karna dapat balik jumpa keluarga di Pelipin secara gratis semuanya ditanggung gomen Malaysia yang terlebih baik hati!

Quote merrissa 6-9-2017 11:22 PM
Edited by merrissa at 6-9-2017 11:26 PM

pasal isu rohingya di malaysia yg buat malaysian marah sgt tu

tapi kes ni sama je macam orang American marah pada pendatang asing...

sama macam orang uk and eu benci orang middle east mai tempat deme

kalo pendatang2 ni datang membawa kebaikan bukan kerosakan takde la deme marah sangat

TETAPII BUKAN SEMUA pendatang tuh membawa kerosakan....malah pendatang menaikkan sumber ekonomi lagitapi oleh kerana kerosakan yg dibuat sesetgh pihak itu jelas di mata kasar...sapa tak sakit hati...
so bile org malaysian marah sgt pasal kes di selayang or apa2 kes org rohingya tuh....
jgn la kome nak pertikaikan kenapa org uk nak brexit bagai...n kenapa trump menang....cakap deme takde keperimanusiaan la apa la....
sendiri boleh pikir....kome pon marah bile melihat kerosakan yg di buat di negara malaysia tercinta....

namun apa2 jenis kekerasan terhadap orang biasa sgt la perlu di kecam....

kesimpulannya jgn la jadi manusia yg x bersyukur.....



Quote znorm 6-9-2017 11:54 PM
Myanmar ni pun. Ko amik la balik rakyat ko ni. Sama2 biadap apa salahnya.
Quote taikor 7-9-2017 12:09 AM
peperangan itu zalim
Quote CiliPadiSedap 7-9-2017 01:56 AM
matchstick: Kenapa lah sombong sgt smpi xde rasa kesian langsung pd org2 yg tertindas, lg disokong kekejaman Myanmar. Kot ye pun x suka rohingya dtg sini jgnlah s ...

Kun fa ya kun.. mereka sombong. Kalau tuhan nak terbalikkan bumi malaysia ni sekejap je.. mh370 mh17 siapa sangka? lanun abu sayaf? siapa sangka? Kalau xsuka rohingya sebab sikap? kita dah diberi penjelasan sebenar situasi mereka yang tiada proper education life..
Quote CiliPadiSedap 7-9-2017 02:06 AM
Apa akak nampak kes rohingya ni tiada guerilla warfare. Sebab tiada benefit ekonomi pada investor..  Cuba tgk abu sayaf, siapa bekalkan senjata api?selatan thailand?

isis bukannya islam, kalau betul mereka islam dah lama masuk kawasan rohingya..

Kebanyakan kumpulan mengaku jihadist ni di dalangi politician, corporate. Mereka fund dan mereka nak timbal balik.

Perang iraq, afghanistan sebab minyak dan logistik.. amerika xnak rusia china luaskan pengaruh di tanah arab. Dalam cina hentam north korea? Tapi masih bekalkan truk angkut missile kepada north korea..dalam amerika perang isis, amerika masih bekalkan senjata pada isis..

Bagi akak janganlah jadi macai perang. cukuplah jadi macai politik. Moga malaysia aman makmur
Quote Hedwig77 7-9-2017 08:13 AM
matchstick replied at 6-9-2017 02:16 PM
Kenapa lah sombong sgt smpi xde rasa kesian langsung pd org2 yg tertindas, lg disokong kekejaman Mya ...

Setuju. Dah jd seropa setan belaka.
Quote ngee 7-9-2017 08:13 AM
apala yg hendak di tamakkan harta dunia nie.smua bkn milik kita.. mati nnti, tggal smua jgak.sedih tgk org selfish mcm nie.
Quote Hedwig77 7-9-2017 08:14 AM
CiliPadiSedap replied at 6-9-2017 06:06 PM
Apa akak nampak kes rohingya ni tiada guerilla warfare. Sebab tiada benefit ekonomi pada investor..  ...

Betul akak. Betul. Saya setuju.
Quote zorrro_03 7-9-2017 08:27 AM
white_musk replied at 6-9-2017 06:55 PM
Bagus myanmar.  Biar pupus kaum ini.

ignorant gila babi perangai kau...  
Quote white_musk 7-9-2017 08:37 AM
zorrro_03 replied at 7-9-2017 08:27 AM
ignorant gila babi perangai kau...

Zorro  dah berapa lama bela keluarga rohibgyas?
Quote meshni 7-9-2017 08:44 AM
Memang kaum bacul je gembira bila dengar berita mcm ni
Quote ctsueraya 7-9-2017 08:46 AM
matchstick replied at 6-9-2017 10:16 PM
Kenapa lah sombong sgt smpi xde rasa kesian langsung pd org2 yg tertindas, lg disokong kekejaman Mya ...

setuju 100%
banyak sangat kat FB share sana sini
it is all about kemanusiaan
kalau dah dgn budak pun tak kesian camne tu
kita yang tak berkuasa ni mampu panjatkan doa je moga Allah permudahkan segalanya
Quote AbukRokok 7-9-2017 08:48 AM
xpayah nak salahkan rakyat yg menentang
inilah akibat bertahun tahun lambakkan segala mcm bangsa berjuta kat negara ni

YOU REAP WHAT YOU SOW

Lihat semua komen(88)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092060s Gzip On
To Top