Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Isu Rohingya- ISESCO Gesa Tarik Balik Anugerah Nobel Keamanan Aung San Suu Kyi

6-9-2017 04:53 PM |Dilihat:871| Komen: 13

sumber : http://www.robertobaggio.com

Isu penindasan ke atas entik Rohingya di Myanmar bukan sahaja menarik perhatian agensi kerajaan malah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) turut giat memperjuangkan nasib golongan minoriti itu. 

Terbaru, Jawatankuasa Nobel Norway digesa segera menarik balik Anugerah Nobel Keamanan yang diterima penasihat negara Myanmar Aung San Suu Kyi.

Agensi berita China Xinhua melaporkan gesaan itu disuarakan oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Islam (ISESCO) semalam.

ISESCO berkata dalam satu kenyataan bahawa Suu Kyi kehilangan hak untuk anugerah itu di atas apa negara dan kepemimpinannya lakukan terhadap minoriti Islam Rohingya.

Tindakan bersifat keji Myanmar bertentangan dengan inti pati Anugerah Nobel Keamanan, tambah kenyataan itu.

Jelas kenyataan itu lagi, masyarakat antarabangsa digesa segera campur tangan bagi menghentikan kekejaman dan pelanggaran hak asasi manusia di Myanmar.

Anugerah berkenaan diterima Suu Kyi pada 1991.- CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Hedwig77 7-9-2017 08:27 AM
Ingat ye. Hidup ni mcm roda. Hari ni kita di atas. Rohingya di bawah dgn ditindas, disembelih dsbgnya. Satu hari nnt x mustahil kita pun akan berada di tempat Rohingya ditindas, disembelih, dibakar hidup2. Besok bila kita jadi mcm tu jd pelarian takde satu pun negara yg nk terima kita. Apa korang nk kata? Ingat ye. Kita ni hidup zaman Islamophobia. Andai ditakdirkan satu hari kita dpt pemerintah yg benci org Islam. X mustahil semua tu. Kita skrg di akhir zaman sgt dah ni. Tak ada ruang utk kita sombong. Sekejap je nikmat keamanan dan kesenangan kita dpt tu. Allah boleh tarik balik bila2 je.

Lain-lain Komen

Quote sofiazara 6-9-2017 05:12 PM
mohon ISESCO bawa balik sekor dua rohingya duduk rumah mereka



yang benar,
si benak dari forum cari
Quote jiwakacau06 6-9-2017 05:19 PM
NGOs sila buat petisyen anti buli sekali.  Sibuk ke hal luar Malaysia..rakyat sndri pn mcm2 Mslh berbangkit...haram nk kisah
Quote cmf_BeachBoys 6-9-2017 05:19 PM
Suu kyi tak layak terima anugerah Nobel keamanan
Quote Bedah.Cun 6-9-2017 05:31 PM
Lantak lar kau nak tarik balik nobel ker haper. Please Burma ker Rongila sume getoutt from Malaya neh
Quote raradhia 6-9-2017 06:08 PM
indon pilipin pun ksh get out sama, sampah masyarakat tiada guna d simpan
Quote Kerta_Angin 6-9-2017 06:15 PM
demo besar besaran di depan kedutaan myangmar dijaga 6000 tentera n polis.. mcm taknak bersurai je
Quote tripleid 6-9-2017 06:25 PM
Who r yuss Isesco tu ??ada pengaruh ke klau nak compare dgn jwatankuasa nobel?
Suatu usaha yg sia2,bagai anjing menyalak bukit
Quote cocorex 6-9-2017 06:37 PM
Sila tarik blk rohingya dari malaysia plzz
Quote Modngengade 6-9-2017 06:46 PM
Cikki su kyii ni plastik sgt...cash la suatu masa dulu jadi tahanan rumah...
Quote AbukRokok 6-9-2017 06:47 PM
apa ada pada nobel ?
Quote Modngengade 6-9-2017 06:49 PM
raradhia replied at 6-9-2017 10:08 AM
indon pilipin pun ksh get out sama, sampah masyarakat tiada guna d simpan

Nepal...vietnan...

Negro2 x nk halau sister?atau negro diperlukan buat penyedap cikki gersang
Quote Modngengade 6-9-2017 06:49 PM
raradhia replied at 6-9-2017 10:08 AM
indon pilipin pun ksh get out sama, sampah masyarakat tiada guna d simpan

Nepal...vietnam...

Negro2 x nk halau sister?atau negro diperlukan buat penyedap cikki gersang
Quote Hedwig77 7-9-2017 08:27 AM
Ingat ye. Hidup ni mcm roda. Hari ni kita di atas. Rohingya di bawah dgn ditindas, disembelih dsbgnya. Satu hari nnt x mustahil kita pun akan berada di tempat Rohingya ditindas, disembelih, dibakar hidup2. Besok bila kita jadi mcm tu jd pelarian takde satu pun negara yg nk terima kita. Apa korang nk kata? Ingat ye. Kita ni hidup zaman Islamophobia. Andai ditakdirkan satu hari kita dpt pemerintah yg benci org Islam. X mustahil semua tu. Kita skrg di akhir zaman sgt dah ni. Tak ada ruang utk kita sombong. Sekejap je nikmat keamanan dan kesenangan kita dpt tu. Allah boleh tarik balik bila2 je.

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095080s Gzip On
To Top