Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ramai Parent Yang Masih Tak Tahu Bahaya Jajan!

6-9-2017 03:05 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2196| Komen: 28

Sayangkan anak, jauh-jauhkan jajan!

Mungkin itulah yang boleh dikatakan buat para ibu bapa di luar sana pada masa ini.

Ya, jajan siapa yang tidak gemarkannya? Orang dewasa pun sukar menolak jajan, apatah lagi anak-anak kecil. Memang itu teman setiap yang tak mahu ditolaknya. 

Gambar sekadar hiasan


Namun, keburukannya memang sangat menakutkan. Bayangkan penyakit orang dewasa seperti kencing manis, kanser, strok dan sebagainya juga boleh dihidapi sebelum mereka menginjak ke usia 30 tahun!

Perkongsian seorang doktor ini diharapkan dapat membuka sedikit minda para ibu bapa di luar sana:

Terkejut kerana beg anak penuh diisi dengan jajan..


Menakutkan! IQ kanak-kanak juga boleh terjejas! Dan banyak lagi...


Kesimpulannya, sama-sama kita mencegah dari awal sebelum anak ketagihan dengan jajan iaitu makanan tidak berkhasiat ini.

Kepada ibu bapa juga harus cuba menukar corak pemakanan yang lebih sihat. Susah juga kalau ibu bapa yang terlebih gemar dengan jajan, kan! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 28
Komen

Previous : Sebelum Beli, Boleh 'Test' Perabot Dengan Aplikasi IKEA! Boleh Percaya Ke?

Next       : Bapa Borek Anak Rintik, Penerus Legasi 'Crocodile Hunter' Steve Irwin!

Komen Terbaru

Quote deltoid 19-11-2017 02:00 PM
itu macam ka

Lain-lain Komen

Quote krustykrab 6-9-2017 03:17 PM
masa anak aku duk taska dulu pun mcm nilah, setiap kali ada besday mesti anak aku bawak balik jajan satu plastik. kdg aku pun pelik dgn parents ni, bg la makanan berkhasiat, kek pisang ke, buah2an ke....balik2 jajan
Quote Orix 6-9-2017 03:25 PM
Dah tak reti nak eja IBU BAPA ke?
Quote fishcracker 6-9-2017 04:07 PM
Dari tadika membawak ke sekolah rendah,melayu sampaila omputeh rilek je theyol packing junkies untuk party packs walau dah dipesan cekgu cekgi...iol sebagai parents terima je sebab bole mentekedarah jajan bagai
Quote shernazz 6-9-2017 04:11 PM
jajan di manamana
hatta kenduri kawen pon ada jajN
nak lari mana?
iols bg je anak.jajan tapi seminggu sekali...
yerhad satu jenis saja..
biasanya iols buat roti bakar aje...
rumah iols.adalah rumah roti..hahaha
Quote pearl.silver 6-9-2017 04:14 PM
i memang tak suka jajan
nk makan setahun sekali je kot
tahun ni kantoi beberapa kali plak sebab mr.potato buat versi sweet potato tu rasa sedap sgt
tp dah xbeli da...
jajan dalam peket2 tu lagi la xbeli sebab bila pegang isi nya kurang dari separuh..jadi rasa membazirrr nk mampus je..
klu ada ank nanti pun nk ajar tak makan jajan
jgn jadi mcm kwn iols, xbg ank makan jajan, tp die dok beli utk stok sendiri
Quote lo_la 6-9-2017 04:27 PM
Jajan or junkfood ni kat rumah boleh la control tapi kalau hantar anak kat nursery/taska memang high possibility diorang 'termakan' especially time birthday parties. Klau kids bawak balik party pack I mmg akan screen and buang yang x sesuai
Quote EvieWanKenobi 6-9-2017 04:34 PM
cikgu2 kena pesan juga kat ibu bapa
elakkan jajan dalam goody bags..

kalau takat kek Apollo tu ok lagi..
Quote chinta89 6-9-2017 04:59 PM
kdg2  iols mkn gak jajan, tp bukan selalu.. kalau rse teringin je, mkn je sikit.

utk bebudak mmg x boleh. bahaya.
Quote dubuk 6-9-2017 08:20 PM
dubuk masih makan cikedi
Quote zawara 6-9-2017 08:44 PM
tak bdk la xmkn jajan.. hahhahah gurau je, mkn boleh tapi jgn berlebihan
Quote de_ikea 6-9-2017 10:52 PM
Dah lama sangat tak makan jajan. Tengok kt sini, terasa rindu pulak nak makan crepes.
Quote RatuDunia94 7-9-2017 12:43 AM
Dulu masa iols kecik2 hari2 makan jajan..
Imejin rumah jiran i betul2 sebelah rumah jual jajan, ice cream bagai.. Hari2 g beli jajan..
Dapppp..
Quote awaynepian 7-9-2017 07:32 AM
since kita xleh control anak bila dia kat skolah....iols haramkan junk food dlm umah...nugget...jajan...coklat...sosej...enam bulan skali dlm umah...tu pn i monitor xleh berlebihan

anak yg sekolah since duit blanja rm 4...kalau dia beli jajan dia lapar...so far kalau tanya dia ckp dia beli nasik or mee je sbb lapar sgt.

kalau party pack...boleh beli tabung duit...beli bekas air..or bekas makanan...lagi berguna utk budak2
Quote mieymiey 7-9-2017 07:36 AM
Weols adik-beradik pompuan ramai, setiap kali pegi kedai mesti beli jajan dengan banyaknya. Kemudian weols sembunyikan sebab takut abang/adik lelaki ambik
Quote jazaa100 7-9-2017 08:28 AM
pearl.silver replied at 6-9-2017 04:14 PM
i memang tak suka jajan
nk makan setahun sekali je kot
tahun ni kantoi beberapa kali plak sebab mr ...

Klu dpt pantau ok lah pearl....

Tapi kau kena tau, dlm bas sek pun ada jual jajan tau....

Quote nisako 7-9-2017 11:31 AM
mmg byk parent skrg x kisah bg anak2 makan jajan ni .............
Quote emmet_23 7-9-2017 01:59 PM
"jajan" ? "keropok"?

aku dari kecik smpi skrg panggil keropok. "Jajan' ni bahasa dari belah mana, selatan or KL?
Quote lonso 7-9-2017 03:54 PM
taska ni wpun swasta tapi bab makan tak berapa nak healthy beli yang murah. lepas tu cucur pisang goreng berminyak. ai penah ngaja tadika tapi takdelah ada jajan. cuma makanan dia mcm what... bayar mahal2 bagi makan koko crunch jenama cap ayam. mmg tadika swasta indah kabar dari rupa.
Quote ~boolean 7-9-2017 04:04 PM
dari kecil aku disuapkan jajan, rugi lah kecil2 kalau tak merasa jajan

alhamdulillah sampai sekarang tak pernah ada apa2 penyakit...

rahsianya mungkin pada senaman, dari kecil hingga ke besar banyak terlibat sukan....

aku bukan nak kata apa lah, tapi parents takut sangat budak2 makan jajan,
tapi kau bawa anak melantak di kedai mamak sampai pukul 1 pagi,
anak kecil kau dah biasakan bawa bershopping, keluar malam, makan fast food...
main tablet dari pagi sampai ke malam...

anak tak makan jajan, tapi dalam masa sama biarkan anak hidup dalam persekitaran tak sihat tanpa aktiviti riadah..

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.048541s Gzip On
    To Top