Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Akak Kastello Kena 'Game' Dengan Scammer, Nasib Baik Otak Geliga!

5-9-2017 10:20 AM |Dilihat:2646| Komen: 27
Peliklah. 'Scammer' sekarang ni ambil kelas lakonan ke, macam mana ya? Hebat sungguh mereka mempermainkan mangsa korban mereka.

"seriously, lakonan mereka menjadi. Well trained, sebagai penipu dan penyamun online! 
Tapi nasib baiklah I ni otak bergeliga. Macam-macam I tanya sarjan sengal tu. 
Eh kemon la, I ni kaste ok! Ala2 kastello gitu. Lu jangan nak cari pasal."

Demikianlah luahan kemarahan seorang pengguna Facebook yang didakwa scammer mempunyai tunggakan pinjaman peribadi dengan Hong Leong Bank selama 3 bulan sebanyak RM3,375.



Yang menariknya, suspek mendakwa Siti Zaimah berkomplot dengan rakan sindiketnya, 'David Tin' yang ditangkap baru-baru ini.

Jom baca pengalaman Zaimah dari A sampai Z!



Zaimah turut menasihati agar orang ramai berhati-hati kerana scammer ada di mana-mana dan mereka licik menggunakan pelbagai cara bagi menipu mangsa.



Menerusi komen netizen, dapat dilihat sudah ramai yang terkena dengan cara dan skrip hampir sama.

"Saya pun pernah dapat panggilan dari Affin Bank, kata pinjaman 3 bulan tak bayar.

" Sebiji macam ayah terkena. Skrip pun sama," antara komen netizen.


Foto: FB Siti Zaimah

Orang ramai diminta berhati-hati dan jangan mudah melatah apabila menerima panggilan sedemikian. Jangan mudah beri maklumat peribadi kepada pemanggil jika ragu-ragu dan rujuklah kepada yang lebih arif. Atau terus buat laporan polis, okey? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rukia2 6-9-2017 10:36 PM
Tang mana otak geliga tuh?  Ko pun nasib anak bangun mintak susu kot.. Klo x,  ntah2 da kelaut gak

Lain-lain Komen

Quote paz 5-9-2017 10:28 AM
Macam-macam cara orang nak kena kan orang. Cepat-cepatlah kena tangkap, senang sikit hidup orang lain.
Quote eyansss 5-9-2017 11:06 AM
tu dia waran tangkap selama 30 hari...  mana ada panjang bebeno camtu...
Quote Lorra2411 5-9-2017 11:10 AM
aku baru dapat call scammer ni dalam minggu lepas, bila dia cakap je aku ada pinjaman tertunggak peribadi 3 bulan aku terus letak. and call balik no general line Hong Leong Bank tu, memang no dia sama. tapi bila call tu memang pihak bank tu yg jawab, dia explain memang scammer.
Quote Clan204 5-9-2017 11:23 AM
kesimpulan tak payah angkat call yang no tak kenal... hahaha
Quote prettyuglybabe 5-9-2017 11:34 AM
kastelo la sangat.. nasib baik anak ko nak susu..
kalu tak ko pun dah kena game kak oiii...
Quote kivio 5-9-2017 11:43 AM
prettyuglybabe replied at 5-9-2017 11:34 AM
kastelo la sangat.. nasib baik anak ko nak susu..
kalu tak ko pun dah kena game kak oiii...

Kan.
Siap self claim lagi otak bergeliga.
Padahal letak fon pon sebab anak bangun je.
Abah dia geliga. Pure luck je.
Quote vanillaninja 5-9-2017 12:11 PM
I baru nak cakap. Kalau otak geliga sangat, kenapa sheols gelabah suruh husband balik, nangis call cousin bagai?
Quote miemiecha 5-9-2017 12:13 PM
ni mcm abg mek kena je,. mujur bijak,., lau x lesap duit
Quote krustykrab 5-9-2017 12:15 PM
aku ni pulak selaluj e dpt call dari third party seller yg nak jual unifi...selalunya aku ckp tak nak je...agaknya baran sbb aku tanak, ada tu die call ckp streamyx aku akan ditamtkn....cilanat aku percaya ko, tapi aku ckp kat die aku nak buat aduan kat skmm...aku tanak pi kedai TM mcm yg die suruh....lps dah buat aduan semua baru teringat nak call TM, kahkahkah kena game rupanya aku..

pastu esok lusa no yg sama gak call aku, tp masa diorg call aku mesti x bawak hp...kalau la diorg call lagi aku nak gamekan diorg pulak sampai tinggai konek
Quote pucuk-kelompang 5-9-2017 12:22 PM
omg... mcm2 skrg ni... pls be cautioned everyone
Quote chikumanis 5-9-2017 01:04 PM
celah mana kastello nya kak? siap call kazen ipd kuantan n nangis2 bagai...alahaiii kak ni...

akak bernasib baik sbb anak2 bangun..kalo x, mau akak pun akan terkena..

kalo telemarketing ni call aku, dia kata nak 2minit, lepas 2:01 minit masih cakap, aku terus letak je..
Quote RatuDunia94 5-9-2017 01:07 PM
Iols kalo dpt call pepelik mcm ni.. Iols akan menyanyi terus.. Padan muka sape suruh gigih call iols.. Dengarkan la suara lunak merdu iols ini..
Quote Artemesiaa 5-9-2017 01:51 PM
Zaman sekarang ni macam2 cara orang menipu kenalah lebih berhati2 selalu.  
Quote ReginaBeauty 5-9-2017 02:40 PM
Lol dah nangis2 bagai still boleh self claimed otak geliga kastell whatever sht it is

Thanks to ur kid yang perhaps lebih bergeliga otak dari emaknya
Quote tagas 5-9-2017 02:53 PM
Aku suka kalo dpt caller from scamer

insurance kad credit bagai

saje mengalan2 kan hujung2 depa yg sakit

ati trus letak tepon
Quote sofiazara 5-9-2017 03:21 PM
napa scammer tu tak cakap ada pinjaman dengan maybank
lebih mudah dan lebih ramai masuk perangkap
hong leong tak glemer di kalangan melayu2
Quote afie_m 5-9-2017 03:24 PM
ai pun byk ja dpt call mcm ni...tapi ai angkat n biar ja dia bercakap sorang2..last2 i tengok talian dah putus...hahhahaha....kadang ai biar ja hp tu berbumyi...dah stop..ai akan call guna opis no call no tu..hahahha.....tahu dah tu mesti scamer
Quote shailyvelera 5-9-2017 03:25 PM
eee...paling menyampah call2 ni..dah la asik call je...mcm hanat je...
Quote mizzmimi 5-9-2017 03:48 PM
Kastello koo.. apekebende dia konon tanya scammer tu tak detailkan plak.. kot la scammer tu yang nangis tobat sebab cuak kene kastello ngan ko.. sujud syukur je lah kak tak kena game. MO ni dah berbulan viral kot..

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059386s Gzip On
To Top