Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Isu Bendera Terbalik: Di Malaysia Orangnya Baik-Baik - Afgan

30-8-2017 12:41 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2296| Komen: 25

"Di Malaysia orangnya baik-baik, sangat mengalu-alukan dan penuh rasa hormat."

Begitulah yang dikatakan oleh penyanyi terkenal Indonesia, Afgansyah Reza, 29 yang tidak mahu rakan senegaranya terus 'berperang' dengan Malaysia gara-gara isu bendera terbalik. 

Katanya lagi, dia yakin perkara seperti itu bukanlah disengajakan dan boleh diselesaikan dengan cara baik. 

Saya berharap tiada yang terbawa-bawa dengan emosi atau stereotaip mengatakan semua orang Malaysia sebegitu (tidak baik).

"Sepanjang tinggal di negara ini kerana menyambung pengajian, saya cukup mengenali penduduknya, malah saya juga bekerja dengan ramai pemuzik dan penyanyi tempatan," ujarnye kepada Berita Harian. 


Isu bendera terbalik nyata telah mengguris dan menaikkan kemarahan penduduk Indonesia, meskipun kerajaan Malaysia sudah meminta maaf. 

Menerusi laporan beberapa akhbar, masih ada di kalangan rakyat negara itu yang terus dengan provokasi seperti memasang Jalur Gemilang secara terbalik, membakar bendera Malaysia dan sebagainya. - CARI 

Foto IG Afgan

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 25
Komen

Previous : Instagram Selena Gomez Digodam, Sebar Gambar Bogel Justin Bieber

Next       : Lebih 43 Juta Tontonan Dalam Sehari, Video Muzik Taylor Swift Pecah Rekod YouTube

Komen Terbaru

Quote Orix 20-9-2017 10:28 AM
cmf_premierleag replied at 31-8-2017 04:35 PM
Kezen aku dulu coursemate afgan .sama2 buat ACCA kat sunway college
Stok2 anak2 org kaya gak le dia ...

Aik, heols buat ACCA ? Anyway, parents dia doktor.... of coz la kayaaa

Lain-lain Komen

Quote umbut 30-8-2017 02:55 PM
Edited by umbut at 30-8-2017 02:57 PM

Comelnya afghan..
Msia kalah kami redha je.. kalo indon kalah habis semua kena maki meroyan.. mentaliti low class..
Quote shailyvelera 30-8-2017 03:44 PM
Malaysia aman2 je yindon psg bendera x ckup sifat........klu yindon yg kena terus meroyan non stop.....
Quote ena80 30-8-2017 03:55 PM
betoi tuhhhh
Quote RatuDunia94 30-8-2017 03:55 PM
Dh heshe pon ramai fans kt sini harus la sugarcoating ye dak.. Diplomasi gitu..
Quote haryatie 30-8-2017 03:58 PM
sepsis yg kuat meroyan
kalau xde apa pun mmg dia org bangsa yg kuat meroyan
cakap kuat2..terjerit jerit..
terpekik terlolong
selalu nmpak dia org mcam tu laaa..
semak....
Quote cikmanggabatu 30-8-2017 04:02 PM


xkan la si afghan ni nak marah pulak. dia pon cari makan kat malaysia.
Quote jin_lampu 30-8-2017 04:11 PM
bila Yindon sekor ni nak meninggei
Quote putehkundor 30-8-2017 04:37 PM
Afghan ni muka budak pandai, baik Dan hormat orang tua. Tapi mak teh Tak minat.
Quote BebeQ 31-8-2017 12:20 AM
Takut tiket konsert tak laku lettew~

Tapi aku tetap beli tiket kamu Afgan, jangan risau
Quote xtravaganza 31-8-2017 06:32 AM
i still listen to ur song..

#takmudahsentap {:nose
Quote debab76 31-8-2017 08:39 AM
beza org yg ada class n caprut
Quote September14 31-8-2017 09:15 AM
Suara afgan merdu.. pnyanyi lelaki yg iol plg suka suara nya
Quote datinamanda 31-8-2017 09:36 AM
Salah sorang antara endon yg cerdik
Quote tomaz 31-8-2017 09:53 AM
Yindon2 kt tempat iolss bolayan je bendera tunggang terbalik ke hape.. Lawak pulak dgr sorang2 komen bila tanya psl bendera terbalik
Quote adeqo 31-8-2017 10:05 AM
Org indonesia pun baik2 jah.. meolss baru abis travel indonesia... peramah n baik2 jah semua... lemah lembut punn ya... murah senyuman..

Yg poyosss tu keyboard warrior n pemikirann kekampungann jahh, mcm org malaysia pun ade jugakk yg species mcm tu...   
Quote sam_survivor 31-8-2017 10:17 AM
putehkundor replied at 30-8-2017 04:37 PM
Afghan ni muka budak pandai, baik Dan hormat orang tua. Tapi mak teh Tak minat.

Dia ada degree, study kat Monash University kat PJ tu
Quote shachihata33 31-8-2017 10:30 AM
mana yg rasa afghan ckp baik2 sebab takut jualan tiket x laku ke, sbb cari makan ke, mmg mentality setaraf yindon.

org indo yg kerja kt malaysia sbg buruh pun puji malaysia baik kalau baca kt youtube.
Quote ReginaBeauty 31-8-2017 11:27 AM
I kenal a few indo yang educated memang they all suka our modern city and facilities and our friendly ppl.

Most indon yang bising di socmed tu among yang x educated kot or tak pernah keluar dari kampung.

Its so not worth our time if we kept on entertain their s**t almost all the time dekat socmed.
Quote Duta lover 31-8-2017 11:30 AM
Org malaysia pun ada species pprt ni. Berdesing je telinga aku bila dgr staff kutuk2 penonton malaysia yg panggil singapore anjing retu. Huhu. Tapi meolss menten classy ..x campor yach

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
Kategori Berkaitan
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048169s Gzip On
To Top