Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sungai Klang Bakal Berubah Wajah Menerusi Projek 'River Of Live' & "Kolam Biru"

29-8-2017 04:30 PM |Dilihat:4217| Komen: 122

sumber : Berita Harian

"Sedikit demi sedikit kita tukar wajah bandaraya Kuala Lumpur. Kalau dahulunya sesak, kini ada pengangkutan bertaraf dunia seperti MRT, LRT, High Speed Rail, TRX Bandar Malaysia."

Demikian ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika merasmikan Projek 'River Of Life ' (ROL) dan 'Kolam Biru' malam tadi. 

Memetik laporan Bernama, beliau berkata kerajaan sedang berusaha secara berperingkat mengubah wajah Kuala Lumpur menjadi sebuah bandaraya bertaraf dunia dan liveability. 

Jelas beliau, idea ROL tercetus apabila beliau tertarik melihat kebersihan dan projek pengindahan sungai ketika lawatan ke Stockholm, Sweden.

sumber : Berita Harian

Beliau yakin Projek 'River Of Life ' (ROL) dan 'Kolam Biru' mampu menjadi daya penarik baharu bandaraya Kuala Lumpur dan mampu menjadikan Kuala Lumpur setanding bandar terkemuka dunia yang lain.

Tegas beliau, hasil pelaksanaan projek ROL ini membolehkan kualiti air sungai utama di Lembah Klang bakal berubah daripada tahap tidak selamat kepada tahap selamat untuk kegunaan rekreasi.

"Kita pun boleh buat, ia tidak mustahil jika kita mampu membersihkan dan mengindahkan lapan sungai sepanjang 110km yang dijangka siap pada 2020."

ROL yang dilancarkan pada 2011 itu adalah projek permulaan di bawah Greater Kuala Lumpur dan bakal menjadi ikon baharu industri pelancongan dilengkapi kemudahan tempat makan, istirehat, kebudayaan, kesenian dan lain-lain lagi.- CARI

sumber : Astro Awani

sumber : Berita Harian


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 122
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote rendevous 11-9-2017 11:43 PM
Sampah tetap byk... Oh Malaysia...

Lain-lain Komen

Quote aHoi83 29-8-2017 04:36 PM
I sokong projek ni. Harap mentality rakyat jua seiring. Kalo tak alamatnya gagal je la projek ni.
Quote siputsedut 29-8-2017 04:41 PM
Woww..harap dpt restore balik sungai cantik mcm cheonggye river kat seoul...kalau ada iconic building kt kiri kanan tebing lg menarik
Quote Themilo 29-8-2017 04:52 PM
malam memang la cantekkk dekkkk.. kalo siang, rupa teh tarik...
Quote MarryPottet 29-8-2017 04:52 PM
jangan lupa juga untuk didik rakyat supaya sentiasa jaga kebersihan & tidak membuang sampah sesuka hati seperti di tempat awam atau ke dalam sungai
dan jangan lupa juga halau pati tak bertamadun suka buang sampah merata keluar dari negara ni
tak cukup dgn rakyat sendiri pon banyak yg buat peel tak bertamadun, di bawa masuk pulak pati yg menambah burukkan lagi keadaan
Quote cmf_premierleag 29-8-2017 04:54 PM
hari tu ada diorang buat testing pasang air pancut tu kat masjid jamek
kezen aku kat  yg keje kat HSBC Tower amik bideo, lawa2 gak pancuran air tu
sblh tu je HSBC sblh msjd jamek
dia ckp, syok sket la nak gi keje sbb dpt tgk pemandangan baru gituh
Quote cmf_premierleag 29-8-2017 04:55 PM
pastu lg sowang kezen aku keje OCBC...dr opis dia pun nmpk pancuran air masa tu..pun sama gak amik bideo
huntunglaa opis memasing dekat dgn msjd jamek
Quote chaintea 29-8-2017 04:57 PM
nk ubah sikap amik masa...

xpe la mlm shining2 gitu

walopon siang... suram
Quote saladin780 29-8-2017 04:57 PM
Jgn sok2 penuh ngan peniaga haram dah ler
Quote saladin780 29-8-2017 05:00 PM
siputsedut replied at 29-8-2017 04:41 PM
Woww..harap dpt restore balik sungai cantik mcm cheonggye river kat seoul...kalau ada iconic buildin ...

Masjid jamek tu ikonik gak...tp sayang macm terlindung plak dgn stesen lrt yg huduh tu..patutnya stesen masjid jamek star lrt tu buat underground je dulu
Quote oni313 29-8-2017 05:03 PM
Themilo replied at 29-8-2017 04:52 PM
malam memang la cantekkk dekkkk.. kalo siang, rupa teh tarik...





air pancut renyai2 tu hanya estetika sahajo.... hakikatnya di siang hari :

tapi its a good move la, baru phase 1, phase seterusnya akan dibuat interceptor sampah gitu, penapis sampah kat sungai ni....


Quote oni313 29-8-2017 05:06 PM
saladin780 replied at 29-8-2017 05:00 PM
Masjid jamek tu ikonik gak...tp sayang macm terlindung plak dgn stesen lrt yg huduh tu..patutnya s ...



selain dari LRT yg mmg org suggest utk buat underground, kawasan sekitar masjid jamek, Benteng misalnya, sebelum ada bangunan2 tinggi kat situ, sepanjang kawasan benteng tu adalah rumah kedia 3 tingkat pra-zaman perang, kalau ada lagi rumah2 kedai tu, mmg cantik kawasan tu

bangunan2 moden, tinggi2 sekitar masjid jamek skrg ni bnyak cacatkan pemandangan, hasil kelemahan urban planner KL sebelum ni






Quote dinopower2 29-8-2017 05:07 PM
oni313 replied at 29-8-2017 05:03 PM
air pancut renyai2 tu hanya estetika sahajo.... hakikatnya di siang hari :

tapi ...

mcm dlm filem willy wonka chocolate factory..... best la minum air coklat free
Quote SiBOntot 29-8-2017 05:09 PM

Iolss suka projek ni .. sebab kekurangan KL yang paling ketara adalah elemen air ...

Kl nowadays dah banyak projek supertall and one megatall ..elemen batu
Kl pon ada few taman .. and hopefully taman tugu yang baru pon delivered ..elemen plant
Langit di KL pon ... masih nampak kaler yang cantek tanpa pencemaran yang teruk disulam dengan skyscraper ... elemen langit
KL juga penerima kilat paling banyak di dunia ..elemen halilintar


Quote ~boolean 29-8-2017 05:23 PM
ada masa kita hentam jibby dan rossy..
ada masa kita hentam rakyat bangang tek kenang budi...

seperti dalam kes ini,
bolehlah kita secara kolektif menghentam rakyat pprt kepam busuk tak tahu jaga kebersihan tempat dah cantik sampah masih buang merata-rata.
kebodohan rakyat malaysia dan ramai warga asing low class di kawasan tu takkan mampu mengubah kl seindah korea
Quote leena1234 29-8-2017 05:28 PM
Bolelah jadik cam melaka cruise pulak.haha!
Quote spiderman80 29-8-2017 05:29 PM
Bagus Najib ada kesedaran untuk mencantikkan Sungai Klang.
Quote kiambang 29-8-2017 05:51 PM
Ada  perubahan sikit .. {:hooray
Quote paz 29-8-2017 05:54 PM
Suka sangat projek ni.
Quote RatuDunia94 29-8-2017 06:09 PM
Kena sampai air sungai tu jernih n namoak ikan berenang2 gitu..

Lihat semua komen(122)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109465s Gzip On
To Top