Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Kenapa Orang Kita Pilih Jumpa Bomoh Berbanding Doktor?

29-8-2017 12:00 PM |Dilihat:2115| Komen: 37

 Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Kelly Choong Ching Mun | Suntingan Visual Oleh Tan Zhen Sheng l

Bagai ada ikatan kuat, masyarakat Melayu terutamanya tidak putus-putus berjumpa perawat ilmu ghaib atau bomoh bagi menyelesaikan sesuatu masalah.

Dari zaman dulu sampai sekarang, masih ramai lagi yang menjadikan bomoh sebagai tempat rujukan, kononnya boleh merawat segala penyakit berbanding perubatan moden.

Walaupun dah banyak kes penipuan bomoh, sampai ada yang dicabul dan dirogol, pun tak diendahkan. Kenapa agak-agaknya semua ini masih terjadi? -CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 36
Komen

Komen Terbaru

Quote Muntz 25-9-2017 04:02 PM
Doktor org Melayu = bomoh, facebook, google
Farmasi org Melayu = kedai jual ubat2, produk2 ala D'Herbs etc.
Pharmacist org Melayu = stokis/penjual product D'Herbs, Pamoga etc.

Paling lucu, jus boleh ubat diabetis, tapi kandungan gula tinggi yaamat. Manis giler. Sebotol jus yg tak sampai 1 liter tu mencecah RM100 sebotol. Kopi 3-in-1 yg ala2 Nescafe tu, rasa lebih kurang jer, tapi disbbkan ada campuran ubi bit merah lah, ginseng etc.. harga jadi RM50 sekotak. Makjun yg kita biasa beli RM3-5 sebotol kecik, bila dijual oleh pharmacist Melayu, terus mahal sampai RM40 sebotol.

Last2 org mcm ni lah yg komplen barang semua naik harga, kerajaan menindas etc.

Lain-lain Komen

Quote famri7 29-8-2017 12:05 PM
Eh hello..doktor tu professi yahudi tahu x?? Smua ubat diformulasi khusus untuk bunuh unmah suchi melayu semenanjung....bomoh pula junjungan mulia ummah pprt.
Quote bangcak 29-8-2017 12:30 PM
takminat jupa doktor.

i salu dicabul doktor.
jupa bomoh selamat sket.
Quote sekel 29-8-2017 12:34 PM
bomoh bole nego harga

pandai bodek mcm2 minyak dapat  
Quote OmJualGas 29-8-2017 12:37 PM
Edited by OmJualGas at 29-8-2017 12:43 PM

Bomoh boleh scan guna tangan OOooo....hebat OOooo...result boleh tahu dalam masa beberapa saat OOooo....

Doktor pula terpaksa guna macam2 mesin OOooo...terpaksa tunggu lama untuk result OOooo...

Quote cmf_premierleag 29-8-2017 01:31 PM
Jmpe bomoh la.. Bleh nego rege, bleh set appointment ikut masa kita, bleh tahu masa depan kita, bleh tahu psl jiran sblh umah kita
Doktor2 ni sume mana reti
Quote Elle_mujigae 29-8-2017 01:32 PM
Baru baca kat fb kawan share yg bomoh boleh pulih masalah mata.. pesakit dari seluruh negara datang..
Quote Elle_mujigae 29-8-2017 01:36 PM
Actually gelaran bomoh tu dah dikaitkan dgn sesuatu yg lupuk.. lampau .. tak moden.. so tu yg dianggap tak relevan.. sedangkan kita ada perubatan tradisional  Melayu ,so orang yg pakar dlm bidang ilmu ni dipanggil bomoh.. bukan benda yg negatif sebenarnya..
Quote ninja boy 29-8-2017 01:44 PM
Doctor dh biasa tgk puki konek tetek lubang najis semua, diorg x heran,
Doc ada sop raw at pesakit ada
Quote ninja boy 29-8-2017 01:44 PM
Doctor dh biasa tgk puki konek tetek lubang najis semua, diorg x heran,
Doc ada sop raw at pesakit ada
Quote ninja boy 29-8-2017 01:44 PM
Doctor dh biasa tgk puki konek tetek lubang najis semua, diorg x heran,
Doc ada sop raw at pesakit ada
Quote GhostWalking 29-8-2017 01:53 PM
Manusia ada je jenis perut membuncit pun ko tuduh buatan orang padahal melantak bagai nak rak selalu kalau suka sakitkan hati orang memang paranoid sampai cekam kuku pun dikata santauuu
Quote miauw 29-8-2017 02:01 PM
sbb bomoh ada ilmu sakti
Quote batmana 29-8-2017 02:23 PM
bomoh hanya bahasa melayu, tukang rawat

zmn dlu, cm zmn hang tuah, manala panggil perawat ni tuan doktor

dktor pn ada juge pencabul, dh nama manusia

KOTA TINGGI: Seorang wanita berusia 21 tahun yang baharu memulakan kerja sebagai pembantu klinik selama empat hari, trauma selepas mendakwa dia dicabul oleh majikannya.

Wanita yang telah setahun mendirikan rumah tangga itu berkata, dalam kejadian awal bulan ini, majikannya, seorang doktor sebuah klinik swasta dekat sini, turut mencuba untuk merogolnya.

Ketika kejadian, dia berseorangan di bahagian belakang klinik sebelum secara tiba-tiba didatangi doktor tersebut yang memeluk, mencium, meraba serta cuba membuka seluarnya.

Doktor itu turut memberi amaran kepadanya agar tidak memberitahu kepada sesiapa berkenaan hal itu.

Saya mengadu kepada suami dan kami terus ke balai polis, membuat laporan serta turut mendapatkan rawatan di Hospital Kota Tinggi sebelum diminta rujuk ke Hospital Sultan Ismail, kata beliau kepada pemberita di Taman Kota Jaya, di sini.

Sementara itu, Pengerusi SukaGuam, Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata suspek atau pelaku sebegini tidak boleh dibiarkan terlepas kerana akan mengundang bahaya kepada keselamatan awam sama ada pekerjanya sendiri atau pesakitnya.

Sehubungan itu, adalah dicadangkan supaya perbuatan tidak bermoral doktor terbabit dibawa ke pengetahuan Lembaga Disiplin Majlis Perubatan Malaysia untuk diambil tindakan tegas terhadapnya, kata beliau yang turut hadir pada sidang akhbar tersebut.

Turut hadir ialah Ketua dan Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Kota Tinggi, Muhammad Fadzli Hassan dan Johan Yassin.

Difahamkan, doktor terbabit pernah dituduh atas kesalahan serupa pada 2009.

Khairul Anwar mendakwa ramai lagi antara pesakit yang pernah menjadi mangsa doktor terbabit namun masing-masing tidak berani untuk melaporkan kejadian ini atas faktor tidak mahu mendapat aib.

Dalam pada itu, Khairul Anwar juga mendesak pihak berkuasa segera mengambil tindakan sewajarnya memandangkan dua minggu sudah berlalu sejak laporan polis dibuat.

Pada 14 Mei lepas, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Rahmat Othman ada mengesahkan satu laporan telah dibuat di Balai Polis Kota Tinggi berhubung seorang pekerja wanita sebuah klinik gigi di daerah ini mengalami gangguan seksual oleh majikannya pada 7 Mei lalu. C mStar
Quote jahcomel 29-8-2017 02:42 PM
Elle_mujigae replied at 29-8-2017 01:32 PM
Baru baca kat fb kawan share yg bomoh boleh pulih masalah mata.. pesakit dari seluruh negara datang. ...

sy xde pngalaman jupe bomoh tapi tabib (perubatan alternatif) ade lh...ni pngalaman sdri anak sy ade masalah mata doktor ckp mmg pluang nipis, tp sy n somi xbputus asa ikhtiar jgk,alhamdulillah kami jupe ngn perubatan alternatif,dia bagi ubat y dia wat dr herba alhamdulillah mata anak sy dh pulih...doktor pn tkejut...
Quote trakea 29-8-2017 03:20 PM
@CARI-MRO
Bodohnya engkau ni. Kaum lain pun jumpa bomoh masing masing gak
Quote kroit92 29-8-2017 05:34 PM
lecturer pernah tanya soalan ni dulu dalam kelas Antropologi

selain daripada fobia manusia yang takutkan jarum, bedah, atau darah,
bomoh offer rawat/ bedah ghaib yang tak de darah dan sekejap je pulih
menyelamatkan pesakit daripada menderita hemophobia (takut darah), jarum atau benda pointy (aichmophobia, belonephobia, or enetophobia)

plus, tak kira zaman macam mana pun, tak dinafikan rawatan hospital, orang kita memang ramai tak mampu. fakta dan realiti. walau dah diperkenalkan rawatan kos RM1, dan jumpa pakar RM5. masih ramai TAK MAMPU dan TIDAK BERDUIT. jangan ingat semua orang senang ye. hakikatnya, nak makan RM5 tu pun struggle. jangan samakan hidup kita dengan hidup orang lain.
-Whereas bomoh, ada harga certain tu, ikut harga "Seikhlas hati" . Masa follow pesakit mengubat, for the sake of assignment , lepas rawatan, dia tak kisah bayaran. Dia hulur bantal. Seluk je berapa ringgit yang nak bagi dalam bantal tu. Tak bagi pun takpe, dia bukan tau.
-Ada tu memang dah letak pengeras. Nak garam & gula 1 peket. Nak sekampit kecik beras pulut.
-Ada yang memang dah siap2 letak harga, scan = RM100. Rawatan = RM150. Bedah = RM ikut penyakit, atau ikut "Doktor" yang datang .   Ye, bukan dia bedah, ada "orang" kedua dia jemput yang kita tak nampak. Hareemmm betul, seram waktu tu.

Selain bayaran, ada yang prefer bomoh sebab, walaupun bomoh, tapi dia sebenarnya lebih kepada macam tabib cina tu. Pakai herba-herba, daun-daun yang orang sekarang ramai tak tau fungsinya. Sakit gout? Amik daun ni, jemur sampai kering, lepas tu reneh 10 helai, minum. Gatal-gatal? Amik daun ni, basahkan dengan air limau, lap satu tempat gatal tu. Urat bengkak? Hancurkan daun ni, giling sampai lumat, layurkan ke tempat sakit, tutup dan balut semalaman. So, takdelah bomoh sangat..

Dan golongan biasa, yang jenis, entah lerr
demam je kata kena sampuk. Sakit kepala je kata kena sampuk.
bomoh pun malas layan, hempuk pakai kain dua tiga kali, dah, balik. Makan panadol
Quote CARI-MRO 29-8-2017 05:45 PM
trakea replied at 29-8-2017 03:20 PM
@CARI-MRO
Bodohnya engkau ni. Kaum lain pun jumpa bomoh masing masing gak

Bahasa tu jaga sikit. tak baca ke 'terutamanya'. Ada cakap ke kaum lain tak pergi jumpa bomoh. kita ketengahkan pasal bangsa Melayu. Tak ada benda baik nak komen, lebih baik diam, jangan membodohkan diri sendiri. Terima kasih.
Quote trakea 29-8-2017 06:01 PM
CARI-MRO replied at 29-8-2017 05:45 PM
Bahasa tu jaga sikit. tak baca ke 'terutamanya'. Ada cakap ke kaum lain tak pergi jumpa bomoh. kit ...

Lu siapa nak memandai kata melayu terutamanya suka jumpa bomoh ? Lu ada perangkaan rasmi ka ? Setakat main bedal saja ....memang minta untuk dihencap  la
Quote trakea 29-8-2017 06:03 PM
Kalo kena rasuk takkan nak jumpa doktor plak kan

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053708s Gzip On
To Top