Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Bukan Sahaja Kopi, 4 Makanan Ini Juga Mengandungi Kafein Tau!

28-8-2017 11:26 AM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 1437| Komen: 7

Biasanya kita didedahkan dengan pembacaan mengenai isu minuman berkafein dan jarang-jarang kita mengambil tahu apakah itu makanan berkafein.

Umum tahu kopi adalah minuman kaya dengan kafein yang mampu menajamkan fikiran dan membuat mata 'berjaga'.


Foto: Dagelan.co

Namun, tak ramai tahu kafein juga terkandung dalam beberapa makanan dan minuman lain selain kopi.


1. Badam

Foto: Serving Joy

Selain mengandungi lemak sihat, 20 butir badam juga mengandungi sekitar 24 miligram (mg) kafein, lapor Merdeka.com.


2. Ubat tahan sakit
Segelintir dari kita sering mengambil jalan mudah dengan mengambil pil tahan sakit terutama ketika sakit kepala.

Foto: DrugAbuse.com

Untuk pengetahuan anda, ubat tahan sakit juga mengandungi kafein di mana ia berfungsi meningkatkan pengeluaran enzim dopamine yang mengurangkan rasa sakit.


3. Bar protein

Foto: Predator Nutrition

Selain padat dengan nutrisi, bar protein yang sering diambil sebagai kudapan ini juga mengandungi kafein.


4. Minuman bersoda

Foto: Internet

Ramai yang 'buat-buat tak tahu' mengenai keburukan minuman bersoda ini. Selain kandungan gulanya yang tinggi, sekitar 335ml minuman bersoda mengandungi 45mg kafein.


Inilah antara makanan yang mengandungi kandungan kafein tersembunyi. Elakkan dari mengambil makanan dan minuman berkafein pada waktu malam kerana ia boleh membuat anda mengalami insomnia. Anda mampu mengubahnya! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 7
Komen

Previous : 'Dihantui' Mimpi Buruk? Cuba Elakkan 5 Makanan Ini Sebelum Tidur

Next       : Makan Daging Kambing Boleh Sebabkan Darah Tinggi, Benar Atau Mitos?

Komen Terbaru

Quote Aquarius9283 6-9-2017 04:11 AM
Thanks info

Lain-lain Komen

Quote moonbug 28-8-2017 11:34 AM
First time dgr almond ada caffeine. Good info
Quote mrizumi 28-8-2017 11:42 AM
Ow..bar protein pun? Suka makan ni..
Btw..good info..
Quote CardiGans85 28-8-2017 12:00 PM
Klu mlm je,x pyh la mkn kek ke apa..sugar rush pon x bole tido..
Quote hydrangea17 28-8-2017 01:24 PM
Td makan badam pun masih tersengguk2 baca report {:smile
Quote Elle_mujigae 28-8-2017 01:37 PM
sedapnya latte.... actually kafein is not that bad kan?
Quote Jorja 28-8-2017 10:33 PM
Siapa yg suka makan mint candy sebab nak cover nafas busuk tu kena tahu juga mint ada caffein ya.
Quote Aquarius9283 6-9-2017 04:11 AM
Thanks info

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.048575s Gzip On
    To Top