Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Kembang Tekak Hampir Termakan, Bukan Semua Makanan Laut Itu Halal Ya. Jadi Awas!

25-8-2017 10:25 AM |Dilihat: 5449| Komen: 51

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca yang dihormati sekalian. 

Maha masih tak putus lagi dengan kongsi bersama korang tentang berkaitan makanan tak kiralah makanan dalam mahu pun luar negara. Apa yang baik kita kongsi bersama dan yang tak baik tu kita kongsi juga agar orang lain tidak mengulanginya betul tidak.

Sapa sini memang suka makan makanan laut tak kisahlah makanan laut yang segar dari laut atau juga yang telah disejukbekukan. Sekarang ni nak dapatkan bekalan makanan laut ini tak susah sebab service penghantaran makanan laut segar yang ditangkap oleh nelayan terus ke depan pintu rumah. Tak percaya boleh pergi kat MySeafoodMart.com macam-macam jenis makanan laut ada semua melalui online dan segar.

Tu kalau yang tak plan nak keluar dan nak masak sendiri di rumah tapi kalau yang nak keluar pergi bawa keluarga sekali sekala makan makanan laut memang banyak pilihan. Siap ada restoran yang menyediakan akuarium makanan laut hidup yang ditangkap depan mata dan masak. Tu memang cukup segar lagilah dan dapat rasa manisnya. 


Macam yang Maha pernah pergi dekat restoran KL Seafood Market area Taman Tasik Perdana memang puas hati kat situ semua makanan laut hidup-hidup masak untuk kita boleh pilih. Apa pun pilihan korang untuk makan makanan laut kat mana pun sekali tapi kena tahu beberapa perkara.

Ingat tak semua makanan laut boleh dimakan oleh orang kita terutama orang Islam. Ini kerana ia telah dinyatakan terang dalam Al Quran. Cuma kadang-kadang kita terlepas pandang atau keliru dengan yang mana satu betulkan. Tak perlu salahkan sapa-sapa kita boleh cari sendiri betulkan.

Contoh paling senang ada ketam ada banyak jenis tapi ada satu jenis ni kita tidak boleh makan iaitu Ketam Batu. Nak kenal ketam ni kita hanya tengok pada kaki yang terakhirnya adalah berbentuk tajam dan tidak leper seperti ketam lain. 

Makanan laut lain yang nampak macam sama tapi bukan ia iaitu siput. Kita ada pelbagai jenis siput boleh makan tapi ada yang tidak dibenarkan dalam syarak kerana unsur-unsurnya. Siput yang dikategorikan sebagai Escargot atau siput tanah. Kadang-kadang kita tak tahu nak bezakan makanan ini kerana ia telah dibuang cengkerangnya. 


Tapi seeloknya tanya tentang makanan siput yang kita makan terutama makanan masakan dari negara Perancis dan Sepanyol takut kita tersalah makan. Sebab kat Malaysia dah ada jual ye makan ini dan Maha hampir termakan kerana ia di masukan dalam sup. Jadi kena tanya betul-betul kepada chef atau pelayan anda semasa menempah makanan. 

Bukanlah Maha nak tunjuk ustaz kat sini tapi ini adalah daripada pengalaman sendiri yang mengalaminya dalam banyak jemputan makanan ini. Kita nak salah mereka yang menghidangkan makan tu tidak boleh juga kerana mereka tidak tahu dan kita yang tahu kena ambil tahu tentang perkara ini betul tak. Tapi kalau kita dah tahu buat-buat tak tahu tu tak tahu nak cakap apalah.


Selain daripada kita pastikan juga tentang kehalalan kedai makan yang kita pergi tu juga sesuatu yang sangat penting betul tak. Macam mana nak periksa tentang status halal restoran korang boleh pergi ker laman web www.halal.gov.my atau applikasi Verify Halal di telefon anda. 

Jangan lupa untuk follow Instagram @Mahamahu dan juga Facebook page @Mahamahu ok. Selamat menjamu selera semua. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Reply: 51
Komen

Komen Terbaru

Quote jlgg 9-10-2017 06:12 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9

Lain-lain Komen

Quote matchstick 25-8-2017 10:40 AM
Mcm siput babi je tu..tp versi yg kurang kepam sbb cengkerang cerah sikit
Quote cookiesandcream 25-8-2017 10:52 AM
tak lalu tgk siput.... terbayang siput babi
Quote qistiena 25-8-2017 11:35 AM
Escargot tu memang siput babi...
Quote Artemesiaa 25-8-2017 11:39 AM
Rasanya ramai je yang tahu hanya jadi terlepas pandang bila nampak makanan yang disajikan menyelerakan.  Kalau sentiasa alert pasti boleh tahu yang mana boleh yang mana tidak.
Quote devilito2 25-8-2017 11:42 AM
terima kasih...
Quote EvieWanKenobi 25-8-2017 11:43 AM
belangkas pun ada orang makan..
Quote intan_smsb 25-8-2017 12:00 PM
ritu aku ade tengok org share Escargot di ternak kt obersi sna
geli aku tengok weh
Quote palmolive 25-8-2017 12:30 PM
EvieWanKenobi replied at 25-8-2017 11:43 AM
belangkas pun ada orang makan..

kt kuala selagor area jual mentarang tu ad aorg jual..
ada budak uni pernah gi pasal dia ada post status kt fb...
Quote EvieWanKenobi 25-8-2017 12:32 PM
palmolive replied at 25-8-2017 12:30 PM
kt kuala selagor area jual mentarang tu ad aorg jual..
ada budak uni pernah gi pasal dia ada post ...

dia makan tak belangkas tu?
Quote krustykrab 25-8-2017 12:40 PM
EvieWanKenobi replied at 25-8-2017 11:43 AM
belangkas pun ada orang makan..

tu lah...pelik gak

Quote ally9970 25-8-2017 02:46 PM
belangkas & mentarang takleh makan ke?
Quote rainbow259 25-8-2017 03:03 PM
noted n thank u...
Quote rainbow259 25-8-2017 03:03 PM
Artemesiaa replied at 25-8-2017 11:39 AM
Rasanya ramai je yang tahu hanya jadi terlepas pandang bila nampak makanan yang disajikan menyelerak ...

yupp betul....
Quote palmolive 25-8-2017 04:19 PM

makan la..kenyang menyandar
Quote siskepoh 25-8-2017 04:53 PM
sis pernah termakan ketam batu kat bangkok. ampunkan sis ya tuhan.  tak sengaja, mmg xkenal ketam batu camane huhu
Quote cmf_Kezman 25-8-2017 04:54 PM
nk tny. knp indon yg islam mkn siput tu, ke sbb dorg kt sana mende tu halal?
Quote EvieWanKenobi 25-8-2017 05:06 PM
ally9970 replied at 25-8-2017 02:46 PM
belangkas & mentarang takleh makan ke?

setau saya tak boleh dimakan
sebab ia hidup di dua alam..
Quote EvieWanKenobi 25-8-2017 05:07 PM
palmolive replied at 25-8-2017 04:19 PM
makan la..kenyang menyandar

pasti lazat.. haha..
Quote palmolive 25-8-2017 05:09 PM

nak kata mcm ketam tapi saiz dia besar amat

Lihat semua komen(51)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047898s Gzip On
To Top