Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Nak Jadi Blogger Popular? Perlukah Kekwat?

23-8-2017 03:04 PM |Dilihat: 1859| Komen: 21

Semenjak dua tahun ini, saya aktif hadir ke acara-acara media yang dianjurkan oleh pelbagai pihak. Apabila terlibat secara langsung dalam bidang penerbitan online ini (123mamanet.com), maka saya berpeluang bertemu dengan media arus perdana, media online dan blogger. 

Pelbagai ragam rakan-rakan baru yang cuba saya hadam. Ada yang peramah, ada yang pendiam dan tidak kurang juga yang kekwat. Maaf bukan saya yang menggelar mereka sebegitu tetapi ada rakan-rakan lain yang menjadi penyampai tidak rasmi.

Ada yang jujur dan ada yang tidak. Pelbagai kisah di sebalik tabir yang saya dengar. Pada saya, tidak ada salahnya menjadi blogger popular. Namun, kenalah menjaga etika di kalangan rakan-rakan, media, agensi dan syarikat yang sentiasa memerlukan promosi produk atau perkhidmatan mereka.

Tujuan saya menulis ini bukanlah untuk menunding jari kepada sesiapa. Sebaliknya sekadar ingin berpesan-pesan dengan kebenaran. Sebagai orang lama dalam media, saya yakin blogger dan wartawan junior mampu mengekalkan imej yang baik di depan pihak lain.


Imej yang saya maksudkan ialah dari segi etika dan kualiti bahan yang dipaparkan. Jika kedua-dua perkara ini dijaga, insya-Allah masa depan anda untuk berjaya sebagai blogger yang disegani akan terbuka luas.

Buat mereka yang berminat hendak menjadi blogger pada masa terdekat atau pun akan datang, ingatkan beberapa perkara ini:

1. Menulis Dengan Fakta Yang Tepat
Tulisan kita adalah tanggung jawab kita. Bahkan kita akan dipersoalkan di akhirat kelak tentang segala perbuatan termasuklah apa yang kita tulis. Tulislah perkara yang baik-baik dan penuh tanggung jawab. Usah sebarkan fitnah atau menulis tanpa fakta yang tepat. 

2. Fahami Anatomi Sesebuah Artikel
Saya sedar, ramai penulis atau blogger yang menulis tanpa ada asas penulisan artikel berita. Itu tidak menjadi masalah kerana saya pun bukan daripada jurusan kewartawanan. Saya menulis kerana minat dan akhirnya diterima menjadi wartawan majalah suatu ketika dulu. Pendek kata, waktu bekerja itulah saya belajar tentang format sebenarnya penulisan artikel dan berita.

Berikut ialah rangka sebuah penulisan artikel dalam blog yang dicadangkan:

i. Tajuk yang menarik (Heading) C Tajuk merupakan perkara yang sangat penting tapi saya memang tidak gemar kalau anda atau editor cuba memanipulasikan tajuk secara keterlaluan hingga bila orang baca artikel, langsung tidak ada kaitan dengan tajuk.


ii. Gambar yang menarik C Biarkan gambar yang bercerita. Di online, gambar lebih menangkap berbanding teks. Jadi, cubalah hasilkan gambar yang sangat menarik. Anda boleh tengok gambar-gambar menarik dan yang dihasilkan oleh blogger popular sebagai rujukan.

iii. Pengenalan C Setiap artikel perlu ada pengenalan. Tanpa pengenalan artikel anda akan ibarat badan tanpa wajah. Beritahulah apa tujuan anda menulis artikel tersebut. Ia akan menjadi hook kepada pembaca untuk meneruskan pembacaan.

iv. Tajuk kecil (subhead) C Sebuah artikel yang ada subhead atau tajuk kedua akan jadi lebih menarik berbanding yang togel tapi panjang menjela dari atas sampai ke bawah. Ingat, jangan lupa buat paragraf untuk setiap 2 hingga 4 ayat.

v. Poin penting C Berikan beberapa poin penting berbentuk 1,2,3, atau a,b,c. Pembaca akan lebih mudah membaca daripada cuba menangkap poin anda di dalam paragraf.


vi. Kesimpulan C Benar anda bukan menulis esei untuk sekolah atau universiti tapi anda perlu buat sedikit rangkuman mengenai topik anda agar pembaca tidak hilang arah. Kesimpulan atau penutup yang baik ibarat pintu yang telah dibuka pada awalnya, kemudian ditutup semula dengan sempurna.

vii. Tindak balas (Call to action) C Seorang blogger yang hebat pastinya mempunyai pengikut yang ramai. Di sinilah letakkan kuasa seorang blogger. Dia mempunyai kemampuan untuk merangsang orang agar bertindak balas terhadap tulisannya. Tulisannya yang mesra selalunya akan diakhiri dengan kata-kata seperti, Apa pandangan anda. 

Ayat ini merupakan jemputan atau call to action kepada para pembaca agar memberikan maklum balas dalam ruangan komen yang disediakan.

viii. Artikel yang berkaitan sebelum ini atau link artikel anda yang terdahulu.
Jangan lupa juga meninggalkan link untuk artikel anda yang terdahulu yang berkaitan dengan topik yang anda utarakan.

Foto: Carian internet
3. Kata kunci (keyword) dan SEO
Penggunaan keyword dan search engine optimization (SEO) akan membantu menaikkan rating dan page view blog anda. SEO ini boleh dipasang dengan menggunakan plugin khas di dalam word press atau blog yang anda gunakan. 

Setelah dipasang, anda bolehlah gunakan keyword yang sesuai dengan artikel anda. Carilah keyword paling popular dalam enjin carian atau search engine supaya lebih ramai orang dapat menemui artikel anda dalam internet.

4. Telus dan Tulus Tentang Kontrak Kerjasama
Blogger sering menerima jemputan dan kerjasama dengan pelanggan untuk mempromosi produk atau perkhidmatan mereka. Oleh itu, berlaku jujur dan teluslah bila berurusan. Lebih-lebih lagi bila kontrak kerjasama itu melibatkan sekumpulan blogger.

5. Sopan & Hormat Orang Lain
Peliharalah diri sebagai orang yang berakhlak dan bersopan apabila berurusan. Kawallah perasaan. Jika marah sekalipun, cubalah bertenang dan sentiasa bersangka baik. Tidak perlu anda cuba menunjukkan anda lebih hebat daripada orang lain. Usah bersikap sombong, bangga diri, besar kepala atau kekwat, kata orang sekarang. Ia tidak sihat untuk industri kita yang sangat kecil ini.

Demikianlah, beberapa saranan saya. Ada banyak lagi tip menulis untuk blogger. Namun, cukuplah buat masa ini. Semoga anda mendapat manfaat dan saya doakan anda semua berjaya dalam segala yang diusahakan. 

Buat para blogger, bakal blogger dan wartawan, saya harap anda dapatkan lakukan kerja ini dengan ikhlas. Bukan wang ringgit yang dikejar tapi yang lebih penting ialah penghargaan pelanggan terhadap tugas kita dan kepuasan kita dalam berkarya. Benarkah begitu? Apa pendapat anda?

Salam hormat!

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Reply: 21
Komen

Komen Terbaru

Quote Revolver 5-9-2017 04:22 PM
perenggan pertama ok aku baca
ternampak  part tips2 aku mula krik2
panjang dan aku tak suka nak baca lagipun aku tak nak jadik blogger pun... sorry porum cari

Lain-lain Komen

Quote tayam 23-8-2017 03:08 PM
yg paling penting jgn syok sendiri
Quote mieymiey 23-8-2017 03:24 PM
Siapakah blogger yang kekwat itu?
Quote Nenasketum 23-8-2017 03:25 PM
Orang sekarang ni self esteem tinggi, perasaan insecurity sangat rendah
Quote lwyl 23-8-2017 03:35 PM
Apa maksud 'kekwat'?
Quote palmolive 23-8-2017 03:45 PM
kalo copy artikel org masuk dlm blog sndiri ada chances tak jadi blogger popular??
Quote moonbug 23-8-2017 03:47 PM

Berlagak rasanya
Quote moonbug 23-8-2017 03:48 PM
Nenasketum replied at 23-8-2017 03:25 PM
Orang sekarang ni self esteem tinggi, perasaan insecurity sangat rendah

Especially BBNU kan
Quote rainbow259 23-8-2017 03:51 PM
good info!
Quote siskepoh 23-8-2017 05:09 PM
kann sis setuju sangat. kenapa nak kekwat2. Please lahh. rupa non hado, nak kekwat pula. lainlah kalau macam mateen takpelah nak kekwat. EHHH, lari tajuk pula. Apa pun kekekwatan itu tak membawa ke mana2, lagi dibenci orang adelah.
Quote lwyl 23-8-2017 05:44 PM
moonbug replied at 23-8-2017 03:47 PM
Berlagak rasanya

Terima kasih.
Quote Shirley23 23-8-2017 07:00 PM
Sebut mengenai blogger popular, saya baru tahu dan mengikuti blog yuyu zulaikha. Kecik genit jer orangnya. Tapi saya suka cara penulisannya. ;]
Quote RatuDunia94 23-8-2017 08:48 PM
Whoayusss blog? Hello porum cari..
Quote leena1234 23-8-2017 11:01 PM
Sambil berblog leh jana pendapatan
Quote raradhia 24-8-2017 08:13 AM
jd apa2 pun bahkan raja sekalipun, buatapa maw kekwat?? asalnya dr tanah, akhirnya pun ke tanah jua
Quote nestea27 24-8-2017 08:18 AM
for me, kekwat = perasan bagus.
Quote Artemesiaa 24-8-2017 12:31 PM
Yang jenis kekwat perasan bagus tak minat nak baca
Quote hasmania 30-8-2017 09:12 AM
cuba guna perkataan yg senang orang nak paham ..........kekwat tu apa ???
Quote chinta89 30-8-2017 11:02 AM
ni salah satu.

tajuk psl blogger kekwat tp isi psl blogger kekwat cuma dua tiga  baris lain2 tu x berkaitan pun?? psl tips2 nk tulis ape dlm blog and cara naikkan trafik?? celah mana pasal blogger kekwat?

owh ye lupa, ni bukan blogger, ni porem cari.
Quote biskutsusu 30-8-2017 11:07 AM
hasmania replied at 30-8-2017 09:12 AM
cuba guna perkataan yg senang orang nak paham ..........kekwat tu apa ???

kekwat tu

berlagak, perasan bagus, rasa diri tu sentiasa betul

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051119s Gzip On
To Top