Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Siapa An Najwa, Tonggak Kejayaan Sukan Bola Jaring Negara?

21-8-2017 12:05 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 11688| Komen: 160

Malaysia bersorak kemenangan di atas kejayaan skuad bola jaring wanita negara menggenggam emas di temasya Sukan SEA 2017.

Semua pemain kita hebat belaka! Itu tak dapat dinafikan lagi selepas mereka mempamerkan prestasi membanggakan pada perlawanan peringkat akhir itu.

Namun, penjaring utama atau Goal Shooter (GS) An Najwa mencuri perhatian dan menjadi sebutan apabila skuad negara mengakhiri kemarau 16 tahun pingat emas di Sukan SEA.


Foto: mStar Online

Lihat sahajalah langkahnya yang lincah dan agresif apabila berada di bawah jaring, pasti tidak terlepas daripada menghasilkan gol yang cantik!



Walaupun menjadi bualan, tidak ramai yang mengenali gadis tinggi lampai itu sebelum ini kerana kurang pendedahan media.

Jika anda termasuk antara yang tertanya-tanya siapakah An Najwa, jom baca serba sedikit fakta mengenai 'buah hati' baru rakyat Malaysia yang digali Astro Awani ini!


Foto: IG An Najwa


An Najwa Azizan:

1. Dilahirkan pada 9 Ogos 1997, anak keempat dari lima beradik.

2. Berketinggian 178 sentimeter (5'10 inci).

3. Mula berjinak-jinak dengan bola jaring pada usia 13 tahun.

4. Memiliki 43 kaps bersama skuad kebangsaan sejak 2013.

5. Diangkat sebagai MVP (Most Valuable Player) ketika pasukan negara muncul juara Kejohanan Bola Jaring Asia tahun lalu.

6. Bapanya, Azizan Azmi merupakan bekas pemain ragbi kebangsaan.


Sudahlah comel, hebat di gelanggang sukan pula. Memang terbaiklah, An Najwa! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 159
Komen

Previous : Pecahkan Stereotaip, Pengantin Wanita Tak Bersolek Langsung Di Hari Perkahwinan

Next       : Epal Hijau, Mentega Kacang Untuk Kurus? Jangan Tak Percaya, Jom Cuba Cara Ini

Komen Terbaru

Quote zombimilenia 8-9-2017 08:52 PM
https://www.facebook.com/JKRRoadrunners/

Lain-lain Komen

Quote goss79 21-8-2017 12:10 PM
tingginyaaaa 5'10.. pas ni ramai lak panggil ajak buat catwalk
Quote nellyberry 21-8-2017 12:17 PM
Sbb dia kita menang, masa 1st and 2nd quarters tu dia banyak bagi gol sampai kita banyak jurang ngan Singapore.
Shooting dia tu takde yg missed. Semua bermain dgn baik, mmg puas hati tgk semalam.
Quote Peterpan17 21-8-2017 12:26 PM
goss79 replied at 21-8-2017 12:10 PM
tingginyaaaa 5'10.. pas ni ramai lak panggil ajak buat catwalk

mkn apa budak ni bukan main tinggi lampai. 5 kaki 10. siot punya panjang kaki. Anak buah aku baru 5 6 pun kaki panjang psl mgkn dia kurus.
Quote totokreturn 21-8-2017 12:31 PM
17 percubaan dari beliau, 17 semua masuk... paling hampeh asyikin... memanjang tak masuk.. harap tinggi cam galah jer..
Quote grouper 21-8-2017 12:38 PM
Aku lagi suka tgk GA msia yg india tu..dia punya shooting lg cantik n byk dr jauh..
Quote rainbow259 21-8-2017 12:41 PM
tingginyaaa.. tahniah dik.
Quote rainbow259 21-8-2017 12:41 PM
goss79 replied at 21-8-2017 12:10 PM
tingginyaaaa 5'10.. pas ni ramai lak panggil ajak buat catwalk

haahah jdi model..
Quote felinecat 21-8-2017 12:46 PM
masa ad iv kt rtm pasal netball, penaung dato ke datin lau ntah, dh warning jgn kacau focus pemain, termasuk lah vip2, katenye
Quote sekel 21-8-2017 12:52 PM
pemain paling ceria dlm pasukan

mudah tersenyum
Quote gagakbiru 21-8-2017 01:00 PM
Kurang suka tengok netball permainan tersekat-sekat,lagi best basketball boleh dribble
Quote blythes 21-8-2017 01:03 PM
felinecat replied at 21-8-2017 12:46 PM
masa ad iv kt rtm pasal netball, penaung dato ke datin lau ntah, dh warning jgn kacau focus pemain,  ...

hahahahah good one
Quote beloomberk 21-8-2017 01:16 PM
grouper replied at 21-8-2017 12:38 PM
Aku lagi suka tgk GA msia yg india tu..dia punya shooting lg cantik n byk dr jauh..

time final dia bermain baik la.tapi time grouping dgn singapore, hmmmmm
Quote prizadane 21-8-2017 01:21 PM
grouper replied at 21-8-2017 12:38 PM
Aku lagi suka tgk GA msia yg india tu..dia punya shooting lg cantik n byk dr jauh..

karesma tu kan? dia shoot pun cantik. Najwa, karesma n izyan memang ada quality as shooter. Ashikin tu harap tinggi je la..tapi most of her attempt tak masuk.. nervous terlebih kot
Quote hyie 21-8-2017 01:29 PM
adela rebound beberapa kali...tapi lepas tu tetap masuk...kerlasssss
Quote idakamaruddin 21-8-2017 01:34 PM
goss79 replied at 21-8-2017 12:10 PM
tingginyaaaa 5'10.. pas ni ramai lak panggil ajak buat catwalk

tp kalu chuols perasan mmg sume player net ball msia tinggi2 belaka

iols ms zaman uitm main net ball jd GK pn rasa iols plg tinggi dah..iols tggi 167cm

ni dh 178cm chuolss rasa?


Quote saladin780 21-8-2017 01:46 PM
idakamaruddin replied at 21-8-2017 01:34 PM
tp kalu chuols perasan mmg sume player net ball msia tinggi2 belaka

iols ms zaman uitm main ne ...

Dah nama pun atlit dok skolah sukan kan..haruslah makan pun dipantau ahli nutrisi pakar pemakanan dietetik pelbagai tuh
Quote idakamaruddin 21-8-2017 01:48 PM
saladin780 replied at 21-8-2017 01:46 PM
Dah nama pun atlit dok skolah sukan kan..haruslah makan pun dipantau ahli nutrisi pakar pemakanan  ...

ok la soalan noob, ada ke jenis2 makanan yg bole effect tinggi seseorang?

hahah serius nk tau ni..bkn ke sume tu genetik ke?
Quote idril 21-8-2017 01:51 PM
grouper replied at 21-8-2017 12:38 PM
Aku lagi suka tgk GA msia yg india tu..dia punya shooting lg cantik n byk dr jauh..

yes betul.... si karishma...aku suka dia... rajin mencari bola...... di punya shoot pun jauh2....
patut smlm si karishma pair ngan najwa..... dah kenapa si syikin tu langsung x performed smlm dah la asik duduk belakang org kejadahnya tunggu bola datang kat ko! shoot pulak asik x masuk!
Quote scorpionkiki 21-8-2017 01:52 PM
idakamaruddin replied at 21-8-2017 01:48 PM
ok la soalan noob, ada ke jenis2 makanan yg bole effect tinggi seseorang?

hahah serius nk tau n ...

i dengar roti ada effect. Katanya dulu japanese men katik belaka tp sejak makan roti diaorang meninggi

Lihat semua komen(160)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.055064s Gzip On
    To Top