Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Serangan Barcelona : 4 Pengganas Ditembak Mati, 13 Orang Awam Maut

Voyagers|18-8-2017 11:45 AM |Dilihat:2377| Komen: 69

sumber : Reuters

Petang kelmarin, satu insiden di mana sebuah van berwarna putih dilaporkan sengaja memandu secara melulu dan merempuh orang ramai di Las Ramblas, Barcelona sekaligus menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 13 orang dan lebih 100 orang cedera.

Memetik laporan Reuters, Kejadian tersebut disahkan oleh pihak polis sebagai serangan pengganas. 

sumber : Reuters

Difahamkan, 15 orang cedera parah dan mangsa yang mengalami kecederaan terdiri daripada pelbagai bangsa termasuk kanak-kanak dan warga emas. Antaranya seorang kanak-kanak berusia enam tahun dalam keadaan tenat akibat kecederaan otak. 

Dilaporkan juga, salah seorang daripada suspek yang menjadi pemandu van berjaya melarikan diri selepas rempuhan.

Menurut saksi, kedengaran beberapa das tembakan di sebuah restoran berhampiran lokasi kejadian, namun pihak berkuasa masih tidak memberi penjelasan situasi sebenar berhubung tembakan itu.

Biarpun Kumpulan Militan Daesh mendakwa bertanggungjawab ke atas insiden terbabit, namun pakar memberi amaran bahawa dakwaan tersebut perlu diambil dengan berjaga-jaga.

Selain itu, pihak polis turut mengesahkan dua lelaki telah berjaya ditahan iaitu seorang keturunan Maghribi dan seorang lelaki dari wilayah Afrika utara Melilla.

sumber : Reuters

"Ketika kejadian, van itu memecut laju menuju ke Las Ramblas, sebuah jalan yang sibuk dengan pelancong, kemudian merempuh pejalan kaki dan penunggang basikal."

"Ramai orang menjerit ketakutan dan menyembunyikan diri di pasaraya." "Ada orang dirempuh sehingga melambung ke atas dan kemudian jatuh ke lantai."

Kawasan rempuhan dipenuhi mangsa yang terbaring dengan berlumuran darah sambil menunggu bantuan dari pegawai perubatan.

sumber : CNN

Sementara itu, menurut jurucakap polis seramai empat pengganas berjaya ditembak mati manakala seorang lagi pengganas cedera parah ketika pertempuran dengan polis. 

Insiden tersebut menarik perhatian seluruh dunia, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy berkata negara perlu bersatu dan berdiri bersama solidariti untuk Barcelona yang menjadi mangsa terbaharu serangan pengganas di Eropah.- CARI




sumber : CNN

Sumber : CNN

4)]
+31





Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 69
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Defcon2 8-9-2017 10:20 AM
tripleid replied at 7-9-2017 04:48 PM
bimbonya dekk...stakat sumber video kat utube,itu bukan bukti dekk,tapi konspirasi jahh.tak la ...

Jangan tengok youtube yang aku beri saja. Cuba rajin sikit. Type saje 'CIA IS relation' di google beribu-ribu rencana akan keluar. Bukan dari Hillary Clinton saja ya. Nampaknya kau tak dapat terima kenyataan bahawa Kristian itu memang agama pengganas.

Dan aku masih menunggu maklum balas kau mengenai video 7 daripada 10 empayar paling kejam dan zalim di dunia ini dipegang oleh pengganas Kristian. Aku dah tawarkan ruang untuk kau sangkal dakwaan ini. Tapi kau masih gagal memberikan sebarang jawapan dan asik mengelak. Kenapa?

Mungkin kau patut nilai balik pendirian kau mengenai agama Kristian.  

Lain-lain Komen

Quote generate 18-8-2017 01:30 AM
Edited by generate at 18-8-2017 01:47 AM

Nice, Berlin, London and now Barcelona pulak. Sekarang ni dah tak main bomb-bomb dah. Style drive van langgar pedestrians pulak.
Quote OrenTheReturn 18-8-2017 01:35 AM
Nak holidayyyy punn takuttt skrggg ni, aku pun preferrr kat tanahhh ayerr jahhh dlm lamannn sendirii.
Quote cmf_BeachBoys 18-8-2017 01:36 AM
Baru 13 orang mampos.itu pun nak kecoh.kat Syria ratusan ribu mati,ada barat ambik kesah??
Quote cmf_BeachBoys 18-8-2017 01:40 AM
Mintak2 pagi esok kuar berita 1000 orang mati di Barcelona.amin...
Quote generate 18-8-2017 01:42 AM
Edited by generate at 18-8-2017 02:54 AM
cmf_BeachBoys replied at 18-8-2017 01:36 AM
Baru 13 orang mampos.itu pun nak kecoh.kat Syria ratusan ribu mati,ada barat ambik kesah??


Seriously? 13 orang pun still nyawa manusia. Kenapa nak attack civilians yang tak bersalah tak berdosa?
Quote generate 18-8-2017 01:50 AM
cmf_BeachBoys replied at 18-8-2017 01:40 AM
Mintak2 pagi esok kuar berita 1000 orang mati di Barcelona.amin...

Wow. Islam ke ni? It makes sense kenapa ramai org Islam berpusu-pusu nak jadi IS Militant. Sebab sick minded people macam ni la.
Quote OrenTheReturn 18-8-2017 02:41 AM
generate replied at 18-8-2017 01:50 AM
Wow. Islam ke ni? It makes sense kenapa ramai org Islam berpusu-pusu nak jadi IS Militant. Sebab s ...

Masokkk sorga katanya bunohhh kaperrrr.....jihadddd katanya!
Quote whitemagic 18-8-2017 07:21 AM
takutnya...
Quote AbukRokok 18-8-2017 08:43 AM
cmf_BeachBoys replied at 18-8-2017 01:36 AM
Baru 13 orang mampos.itu pun nak kecoh.kat Syria ratusan ribu mati,ada barat ambik kesah??

siapa kata barat tak amik kisah di syria? terutama sekali Aleppo






Quote AbukRokok 18-8-2017 08:49 AM
generate replied at 18-8-2017 01:50 AM
Wow. Islam ke ni? It makes sense kenapa ramai org Islam berpusu-pusu nak jadi IS Militant. Sebab s ...

the european reap what they sow
pendatang asing masuk tanpa kekangan disebabkan agenda songsang ketua ketua mereka sdri
pasukan keselamatan mereka pula telah dipondankan.


at least pengganas skrg sedang dikalahkan di Suriah...sudah ckup membuatkan hati para pengganas bengkek hahahaha

Quote AbukRokok 18-8-2017 08:53 AM
generate replied at 18-8-2017 01:30 AM
Nice, Berlin, London and now Barcelona pulak. Sekarang ni dah tak main bomb-bomb dah. Style drive va ...

biarkan pelarian masuk tanpa tentangan kan keje bodo
90% pelarian pendatang LELAKI ok..... think use the logic
dalam pelarian tu ada kumpulan pengganas
how stupid the european


Quote Aliaskotonggo 18-8-2017 08:58 AM
kalau muslim confirm wahabi salapi jihadi bahabi
Quote cmf_BeachBoys 18-8-2017 11:00 AM
Baru 13 orang mati, sedih bukan main....kalau kena atomic bom dari Rusia tak tau la camne sedihnya Europe ni.haha
Quote CiliPadiSedap 18-8-2017 12:40 PM
Ramalan akak 2021 perang besar akan berlaku.. wait and see.. ini baru buah buah sahaja.. belum bunga pokoknya..
Quote chazey 18-8-2017 12:50 PM
Edited by chazey at 18-8-2017 12:56 PM
cmf_BeachBoys replied at 18-8-2017 11:00 AM
Baru 13 orang mati, sedih bukan main....kalau kena atomic bom dari Rusia tak tau la camne sedihnya E ...


Hey bongok, masa serangan teroris Sulu sedara seaIslam sundri kat Malaysia beberapa tahun lepas itu pon baru 8 orang jah polis lokal mati tapi rakyat beriya2 dok berkabung mengutuk Sulu teroris itu juga bukan?



Quote chazey 18-8-2017 12:53 PM
Poodeymark punya lobai mengharap lebih ramai mati diserang pengganas. Sikit punya hipokrit tak hengat gimana negara sendiri beriya2 sedeh masa diserang pengganas dulu. Baru 8 je pooooon mati belom 100000 kan kan kan so patutnya Malaysia tak perlu la perang habis2an pengganas Sulu sedara seIslam serantau senusantara itu kaaaaaan.
Quote cmf_shalom 18-8-2017 01:21 PM
Mentaliti penganas biasa la..

Btw...apa la kaitan Barcelona utk ngan krisis di Syria..kerana ia duduk dlm negara erop?

Tp x pelik la...bila isis pi serang negara erop...padan muka.. Dh korg pi kaco negara lain katanya..

Yg isis pi serang pilipin... Indonesia..n bg ancaman kat Malaysia...apa plak alasan...? Ker yahudi myamar. ..

Quote cmf_BeachBoys 18-8-2017 04:29 PM
Baru cedera skit dah nangis..tu blom kena bom Kimia lagi....agak2 bila la nak start WW3...tak sabar nak tengok bangsa barat hancur kena nuklear Rusia.
Quote Skuau 18-8-2017 05:38 PM
cmf_BeachBoys replied at 18-8-2017 01:36 AM
Baru 13 orang mampos.itu pun nak kecoh.kat Syria ratusan ribu mati,ada barat ambik kesah??

Di syria depa dibunuh oleh 'saudara sendiri'...di barcelona...depa di bunuh oleh 'orng lain'.....nmpk x bezanya...

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.096797s Gzip On
To Top