Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tular Pisang Goreng Bercampur Kapur Siling, KKM Sahkan Tersilap Pembungkus

16-8-2017 05:26 PM |Dilihat:1810| Komen: 21

sumber: internet

Sebelum ini, tersebar luas di media sosial gambar pisang goreng yang dijual di Puchong didakwa menggunakan tepung campuran kapur siling untuk merangupkan makanan tersebut.

Memetik laporan Astro Awani, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan isu yang menjadi tular itu menerusi satu kenyataan media yang dikeluarkan kelmarin.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan hasil siasatan KKM mendapati ianya berpunca daripada kilang pembekal tepung yang dikatakan tersilap menggunakan kertas pembungkus kapur siling untuk membungkus tepung rangup yang digunakan peniaga tersebut.

Pihak Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah mengambil tindakan ke atas premis tersebut oleh kerana beroperasi tanpa lesen."

Tambah Datuk Dr Noor Hisham, KKM telah mengarahkan pihak kilang untuk menarik balik kesemua tepung rangup yang telah dibungkus dengan kertas pembungkus kapur siling dari pasaran.- CARI

Tular Pisang Goreng Bercampur Kapur Siling Akibat Silap Bungkusan- KKM


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 21
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote krustykrab 18-8-2017 12:08 PM
even salah plastik pembungkus pun, peniaga grg pisang tu naper tolol sgt pi beli jgk...ko tak rasa mcm  geli ke? ke sbb ko nak jual kat org sbb tu ko beli jgk tepung tu

Lain-lain Komen

Quote kakZue 16-8-2017 05:30 PM
sedapla kot mkn
Quote nisako 16-8-2017 05:38 PM
hmmmmmmmm...
Quote CiliPadiSedap 16-8-2017 06:08 PM
xpayah makan qu puteh makan pisang goreng dh putih melepak .. qu pisang qu pisang baru lah pisang
Quote rainbow259 16-8-2017 06:12 PM
hadooooiiii hahah
Quote nuralisa 16-8-2017 06:27 PM
Mcm x logik je tersalah packaging ..
Kapur siling dgn tepung jauh beza kottt ..
Quote R2D2 16-8-2017 06:44 PM
Spt biasa wartawan CARI-LTS memang lambat. Dh ada thread
Quote suka2 16-8-2017 06:47 PM
Harga kapur siling ni memang murah gila ke sampai guna dlm tepung goreng pisang utk jimat kos
Quote alepmama 16-8-2017 08:50 PM
Mcm x logik lah...adoiii berapa banyak dah kita telan kapor ni korang...patut la banyak kanser skrg
Quote rainbow259 16-8-2017 11:08 PM
nuralisa replied at 16-8-2017 06:27 PM
Mcm x logik je tersalah packaging ..
Kapur siling dgn tepung jauh beza kottt ..

pelik kn..  tkkn tk bole beza
Quote Carcosa 16-8-2017 11:24 PM
Cemana tau hah, pisang goreng tu bercampur dgn kapur siling? I mean, siapa yg mula2 notice?
Quote MarryPottet 16-8-2017 11:34 PM
gerai kena tutup bukan sebab kesalahan bersabit tapi sebab niaga tanpa lesen
kilangnya plak aman aman boleh terus beroperasi walau dah lakukan kesalahan serius
kilang pon patutnya diarah gantung operasi & pemiliknya patut didakwa di mahkamah atas kecuaian yg berlaku
Quote fefeeling 17-8-2017 02:05 AM
kesian peniaga tu mangsa keadaan
Quote fefeeling 17-8-2017 02:06 AM
i wonder apa masalah orang yg suka jadi tukang viral ni suka nak forward issues yg boleh buat rakyat marhaen panik kecoh2. get a life please.
Quote precious_chicas 17-8-2017 02:22 AM
bukan ke biasanya batter tu guna kapur makan? apa beza kandungan antara kapur siling dan kapur makan ya?
Quote FTGHDRFJ 17-8-2017 05:16 AM
!!!Betul Betul Senang Nak Menang!!!
=========================================

Duduk Rumah je,guna telepon bimbit dah boleh.
=========================================
wukong,tembak ikan ,slot game
semua ada kat sini...!!!
=========================================

Whatsapp 014-321 1145 SILA CLICK
https://api.whatsapp.com/send?phone=60143211145
www.luckystar118.weebly.com
=========================================

Online Transfer
Main  apa dpt apa,senang top up senang cuci
service 24jam.
=========================================
WELCOME BONUS ,DAILY BONUS, TOPUP BONUS
BAGI SEMUA MEMBER



------------------------------------------------------
Quote jointhecurse 17-8-2017 07:29 AM
kijammmmmm
Quote susukambingbest 17-8-2017 10:56 AM
Carcosa replied at 16-8-2017 11:24 PM
Cemana tau hah, pisang goreng tu bercampur dgn kapur siling? I mean, siapa yg mula2 notice?

Ada org amik pic dr jauh bungkusan tepung tu atas meja pnjual greng pisang. Tepung tu ada dlm krtas pmbungkus jnama kapur syiling tu.

Mgkin org yg viral ni tau gmbar pmbungkus tu kapur syiling pnya pmbngkus. Rupanya kilng salah paket. Tp pelik jg kilng tu. Bhan mkanan n bhan binaan dipaketkn tmpat yg sama ke? ataupun kilng kecik mcm IKS yg beli kertas paket kt kilang.
Quote disasterPiece 17-8-2017 03:41 PM
Macam pelik je.. yeke tersalah bungkus? boleh plak ye..
Quote Carcosa 17-8-2017 09:41 PM
susukambingbest replied at 17-8-2017 10:56 AM
Ada org amik pic dr jauh bungkusan tepung tu atas meja pnjual greng pisang. Tepung tu ada dlm krta ...

Ohhh kesahnyaaaa. Terima kasih diatas pencerahan. Tapi mcm ngok plak kilang tu boleh tertukar isi tu kpd tepung. Mowtip, tepung ada kat kilang plaster siling?

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.111330s Gzip On
To Top