Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kek Buah Berusia 106 Tahun Yang Masih Berbau Ditemui Di Kutub Selatan

15-8-2017 05:52 PM |Dilihat:2830| Komen: 53

sumber : New York Post

Cape Adare, Kutub Selatan - Pakar pemulihan menjumpai kek buah-buahan atau fruits cake yang sudah berusia 106. 

New York Post melaporkan, penemuan kek buah tersebut adalah sesuatu yang amat mengejutkan buat kerja-kerja pemulihan artifak Cape Adare yang dijalankan oleh kumpulan Antarctic Heritage Trustdi di Kutub Selatan sejak bulan Mei tahun 2016.

Lizzie Meek, pengurus program cawangan New Zealand berkata, kek tersebut masih mempunyai sedikit bau mentega tapi sudah tidak selamat untuk dimakan. Selain itu, rupa dan baunya kelihatan seolah-olah ianya boleh dimakan. 

Ianya disimpan dengan begitu sempurna dan tidak berkulat berikutan kadar suhu yang rendah di kutub Selatan, tambah Lizzie Meek.

Ia adalah makanan berkalori tinggi yang sesuai untuk dibawa ke kawasan sejuk seperti Antartika, sebenarnya sehingga kini kami juga menyenaraikannya beberapa barangan yang perlu dibawa semasa menjelajah ke Kutub Selatan.

Difahamkan, kek buah tersebut adalah salah satu daripada 1500 barangan yang berjaya dijumpai oleh kumpulan tersebut.- CARI

sumber : New York Post
sumber : New York Post


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 53
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote pinkypetal 16-8-2017 06:17 PM
Beruang kutub tak selongkar pulak. Jumpa dalam ice block ker haper

Lain-lain Komen

Quote chazey 15-8-2017 05:55 PM
Waaah cantik helok gebu rupa keknya!
Quote Artemesiaa 15-8-2017 06:00 PM
Guna bahan2 berquality cukup masaknya dah kat kawasan berais sentiasa mesti boleh tahan lama
Quote pr3ttytw33ty 15-8-2017 06:01 PM
Acaner deme tahu kek tu dh umo 106 thn? Ade mfg date ke ape. Ntah2 baru wat setahun lps.
Quote chazey 15-8-2017 06:14 PM
pr3ttytw33ty replied at 15-8-2017 06:01 PM
Acaner deme tahu kek tu dh umo 106 thn? Ade mfg date ke ape. Ntah2 baru wat setahun lps.

Ko ni pun. Google jah 106 years old fruit cake. Kuar la berita versi kokesen. Siap diberitahu lagik asal usul kek tu - sapa pembuatnya, hapa resepinya. Hambek.
Quote nisako 15-8-2017 06:14 PM
tul ke ?? .......,,,,
Quote pr3ttytw33ty 15-8-2017 06:21 PM
chazey replied at 15-8-2017 06:14 PM
Ko ni pun. Google jah 106 years old fruit cake. Kuar la berita versi kokesen. Siap diberitahu lagi ...

hambek. Ok nnt aku godek2 kt acik gugel
Quote batmana 15-8-2017 06:28 PM
kalu ada karipap, ketupat, rendang berumur 106 tahun , barula aku terkajut..
Quote rainbow259 15-8-2017 06:37 PM
wahhh serius la dh 106 thun masih elok lagi
Quote lasagnaklcc 15-8-2017 06:46 PM
Mmg saje tinggal ke tertinggal? Membazir.
Quote Limao 15-8-2017 06:50 PM
Still cantik kek itu.
Nak masak kek buah pon lama.
Tapi x suka kek buah.
Manis!
Quote gigahertz 15-8-2017 07:05 PM
chazey: Ko ni pun. Google jah 106 years old fruit cake. Kuar la berita versi kokesen. Siap diberitahu lagik asal usul kek tu - sapa pembuatnya, hapa resepinya ...
habis www1 www2 inside mh370 mh17 kek tu msih disitu?
Quote mesmerize 15-8-2017 07:14 PM
yg pegi ekspedisi ke sana 106 lepas tak sempat makan la tu. habis ditinggalkan saja.
Quote mbhcsf 15-8-2017 07:34 PM
masya Allah amazing kan, the  fruit cake survives  the test of time. The baker's signature  tu...

macam time travel lak....nostalgic.
i x suke fruit cake , pahit.
Quote putehkundor 15-8-2017 07:53 PM
Biasa nak kira usia ancient artifak pakai carbon isotope khuens
Quote redapple10 15-8-2017 08:00 PM
Teringat pulak kat kek buah mak aii... kene tunggu raya thn dpn baru dpt merasa lagi.. Inn sha Allah
Quote eizarz 15-8-2017 08:23 PM
Limao: Still cantik kek itu.Nak masak kek buah pon lama.Tapi x suka kek buah.Manis!

abes tu ko nak kek yg masam...{:laugh
Quote ShrekFiona20 15-8-2017 08:31 PM
kek buah. adoiiii mengidam pulak nak makan kek.. esok pi beli r.
Quote hyie 15-8-2017 09:20 PM
meols speku ada time traveller yang bawak kek tu ke sana hehehe...
Quote yayah8989 15-8-2017 10:04 PM
cer belah, ade emas x?

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095634s Gzip On
To Top