Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Uncle Wong Si Gelandangan...

14-8-2017 07:05 AMKomen: 18


Malam tadi masa abanG turun ke street bersama beberapa rakan NGO/NGI, dan yang menarik perhatian abanG bila bersama Uncle Wong ini...

Uncle Wong merupakan homeless di Pudu, berasal dari Perak dan kini menetap di kaki lima Pudu, meneruskan saki baki hidup yang tinggal.

Masa zaman kegemilangan Hentian Pudu, Uncle Wong ini bekerja sebagai penjaga bag di tempat penyimpanan bag Hentian Pudu, bertahun beliau bekerja di situ dengan pendapatan tetap dan tempat tinggal disediakan.

Sehingga perkhidmatan Hentian Pudu dinaiktaraf dan bas diasingkan mengikut kawasan perjalanan...Perniagaan tokey kepada Uncle Wong mula merosot sehingga menyebabkan terpaksa ditutup 😓

Keinginan dan kehendak untuk meneruskan kehidupan di Kuala Lumpur menyebabkan beliau tidak mahu pulang ke kampung halaman...hasil menabung semasa bekerja di tempat menyimpan bagasi di Hentian Pudu satu ketika dahulu membuahkan hasil apabila beliau memiliki sebuah motor (bayar cash) untuk memudahkan beliau bergerak ke sana ke sini.

Selain itu memudahkan beliau bekerja jika khidmat tulang empat keratnya diperlukan.

AbanG sempat selitkan pertanyaan tentang apa yang berlaku sejak dua menjak ini dengan kawan gelandangan..


Here what Uncle Wong cakap:

abanG : Uncle tahu tak ape yang terjadi dengan kawan gelandangan kita ni, mana mereka?

Uncle : Tahu...mereka banyak sudah kena angkut oleh pihak berkuasa, mereka bawa jauh tempat, tak tahu berapa lama akan pergi. Ini semua silap kita juga suka buat sepah suka mintak same semua orang.

abanG : Uncle tahu kan pihak berkuasa tak bagi org tidur tepi jalan lagi?
Uncle : Ya ya tahu...uncle pun sudah 2 kali kena soal...tapi lepas... kerana uncle kerja sini penjaga kedai lorong ini...mereka ada call majikan uncle..... so tak ade masalah.

Lagi pun pihak berkuasa angkut mereka yang betul-betul tak ade kerja...jika ada kerja buat ape mereka nak ambil....sini ramai kawan homeless yang ada kerja tapi TAK KENA ANGKUT MA.

abanG : Uncle tahu tak kenapa pihak berkuasa buat macam ini?

Uncle : Itu hari masa bulan puasa hari2 ada orang bagi makan.... sampai jam 5 pagi mereka bagi makan.... bukan satu atau 2 group setiap malam tetapi sampai 20 ke 30 group datang setiap malam.... lepastu mereka bagi setiap seorang 5 ke 6 bungkus suruh habiskan.... kalau kita tak nak ambil mereka letak je tepi tiang,tepi pokok...... esok pagi Alam Flora sapu buang semua makanan tak tercuit...

Yang kena kita juga
Yang salah kita juga
Yang busuk kita juga
Janji mereka lepas....kita juga yang dipersalahkan...... macam kes dekat Masjid negara tu mereka viralkan buang makanan banyak kan....
Itu pasal pihak berkuasa MARAH dan buat keputusan macam ni....

abanG : Jika ada peluang apa uncle nak cakap dekat pihak berkuasa?

Uncle : tak adak tak adak......

abanG: Okay lah uncle jaga diri... jaga kesihatan...jangan ambil dadah ya...nanti saya datang lagi ❤

abanG beransur ke tempat lain tinggalkan Uncle Wong dengan motor dia.


Uncle Wong merupakan seorang homeless yang mempunyai kerja...gaji yang beliau dapat cukup untuk lepas duit makan dan rokok sahaja....beliau memilih untuk tinggal di kaki lima jalan bersama motor dan kerusi malasnya atas faktor kewangan yang terhad.

Bukan semua homeless ini malas dan tak bekerja, mereka hanya tiada rumah dan memilih untuk tinggal di tepi jalan sebab itu namanya (homeless)

Uncle wong seorang homeless MUALAF ☺

#empireproject #streetfeeding #homeless #gelandangan

Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
16
Terkejut
14
Sedih
18
Lawak
12
Bosan
11
Reply: 18
Komen

Komen Terbaru

Quote deltoid 19-11-2017 02:03 PM
apo nak dikato

Lain-lain Komen

Quote raradhia 14-8-2017 08:05 AM
syukurlaa iols msh ada tempat berteduh {:cryrun

kekdg, ada semua pun tp msh lg kita ni d ketegorikan sbg xbersyukur. .msh lg maw itu ini, tambah itu ini. .pdhal itu kehendak ja, bkn keperluan. .

kalau org yg mampu xapa laa, bonus bg mereka. .
Quote EvieWanKenobi 14-8-2017 08:10 AM
berlebih2 juga ye bekalan makanan tu..
Quote otai_g 14-8-2017 08:19 AM
Harga rumah da la mhl. Nk sewa umah area sekitar kl pun mencekik. Jd jgn tny la knp rmi jd gelandangan.

gaji 1k, sewa rumah 8 rat. Anjeng pun blh mati kalo mcm ni.
Quote EncikRhoma 14-8-2017 09:28 AM
sesetengah orang buat program bagi makan untuk gelandangan ni macam syok sendiri pulak. Takde rasa tanggungjawab langsung. Boleh pulak ko tinggalkan makanan kat tepi pokok tepi tiang. Ingat bagi makan kucing ke apa?
Quote haryatie 14-8-2017 09:35 AM
dalam bulan posa jerk makanan dtg mencurah curah
smpai membazir gitu..
Quote raradhia 14-8-2017 09:44 AM
xbahaya kah tdo mcm tu kat kaki 5? aduhh, risaw laa plak
Quote NekNgah 14-8-2017 10:59 AM
Nampak uncle ni bersih.  Kakinya pun bersih.

Selalu bertembung homeless di bus stop dekat PWTC, kotor & hancing.  Kehulu kehilir usung luggage.
Quote Penglipurtales 14-8-2017 12:01 PM
Apabila badan NGO buat amal tanpa bgtau pada pihak berwajib. Rindu aku kat anak YCK bek dorg beli baju raya
Quote raradhia 14-8-2017 01:41 PM
kesiannya, xboleh ka gelandangan ni d bg kerja yaa? ganti mat indon bangla semua tu?
Quote Potpouri 15-8-2017 08:30 AM
EncikRhoma replied at 14-8-2017 09:28 AM
sesetengah orang buat program bagi makan untuk gelandangan ni macam syok sendiri pulak. Takde rasa t ...

Ikut trend agaknya.. berbondong pi hantar makanan kt gelandangan..

kalau nampak byk dh makanan, pi la cari org betul2 miskin yang kelaparan. Tak pun hantar ke masjid..ni dah membazir dan mengotorkan kawasan pulak..tah apa2..  
Quote Potpouri 15-8-2017 08:31 AM
raradhia replied at 14-8-2017 01:41 PM
kesiannya, xboleh ka gelandangan ni d bg kerja yaa? ganti mat indon bangla semua tu?

Boleh. nak atau taknak jer.. yang sihat tubuh badan nape tak kerja? mcm2 kerja ada cleaner, jg kedai etc.. aku rasa dorg suka kebebasan. tak suka terikat dengan kerja..
Quote -electrifying- 15-8-2017 11:54 AM
ddok kl mmg sakit klau gaji bwh 1k, lbih2 lgi klau dia merokok
Quote te_clone 16-8-2017 09:31 AM
gelandangan pun da byk sgt ngo anta makanan... tp kan lg baik hantar ngo ni anta mknn kat student U...kdg2 ramai student yg ikat perutkan.... kalo anta kat kat U kompem tak membazir kan...
Quote jlgg 9-10-2017 08:06 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9
Quote mejaputih 10-10-2017 10:26 AM
te_clone replied at 16-8-2017 09:31 AM
gelandangan pun da byk sgt ngo anta makanan... tp kan lg baik hantar ngo ni anta mknn kat student U. ...

agree..sekejap je abis..dah la belajar perah otak cepat lapar..nk beli makanan tgk dalam wallet ada RM1 je...hukhuk...
Quote izzat1987 15-10-2017 12:16 AM
Oh kisah uncle ni la yg masuk blog apa ntah cerita kat penulis tu minta kuatkan iman dia utk teruskan kehidupan sbg muslim. Dia kata gereja ada datang pada dia kalau masuk kristian akan dibantu. sedih jg. Di mana jabatan agama bantu mualaf? Kalau gereja lama dh...
Quote Jorja 5-11-2017 11:24 PM
I dari kecil lagi dah diajar pantang buang nasi.. kalau tak habis pun pastikan tak buang dlm tong sampah sampai busuk..buang atas tanah aja bagi makan burung ke semut.. wahai ngo sekalian kalau makanan tak habis pun jangan lah main tinggal biar mcm tu aja p lah kasi makan anjing liar ke apa
Quote deltoid 19-11-2017 02:03 PM
apo nak dikato

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086995s Gzip On
To Top