Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Super Hebat! Ibu Ini Kongsi Rahsia Cara Kumpul RM20 Jadi RM12,600 Dalam Masa Setahun Je!

11-8-2017 05:55 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 3731| Komen: 58

Wow! Itu yang boleh dikatakan terhadap usaha seorang ibu ini!

Dia berkongsi kisah bagaimana menyimpan duit secara kreatif, agar dapat membuat sesuatu pada tabungan anaknya kelak. 

Siapa sangka dalam masa setahun sahaja wanita bernama Aminahtul Marrdiah ini dapat mengumpul RM12,600!

Semuanya dimasukkan dalam akaun simpanan anaknya. Kisah ibu ini sememangnya sangat memberi inspirasi. Jom baca bagaimana dia menyimpan duit RM20 sehingga menjadi RM12,600 hanya dalam masa setahun!


Pada awalnya mungkin rasa terbeban...namun jangan putus asa!



Kenapa RM20 yang dipertaruhkan? Ada apa-apa maksud atau simbolik tertentukah? 



Kesimpulannya menyimpan duit memang harus dijadikan amalan. Paksa diri jika terpaksa. Daripada beribu-ribu habis untuk shopping sakan, lebih baiklah merancang untuk masa depan, kan!

Moga bermanfaat untuk semua ya! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 58
Komen

Previous : Asyik Isteri Je Yang Berkorban, Suami Buat Apa? Hadam Pesanan Lelaki Ini

Next       : Einstein Junior! Kanak-kanak Ini Alami Sindrom Rambut Menggerbang

Komen Terbaru

Quote pittjie 22-8-2017 04:37 PM
mesmerize replied at 14-8-2017 11:57 AM
ai simpan duit kalau nampak duit tu baru2 je.. RM5, RM10.. pastu jadikan duit raya.. so tidakla masu ...

iols penah buat gini uols. pantang nampak duit note baru2 ni iols simpan konon tuk buat duit raya. sbb ikut pengalaman sudah2 .. sekalu kalut nak tukar duit dah last2 minute sudahnya tak dpt duit baru kan. tapi nan hado. sesungguhnya mental ahkaq tak kuat dik. pantang la nampak duit terkumpul sikit mula la otak ligat nak pegi berjalan.

Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 11-8-2017 06:31 PM
Maslahnya dpl kocek cuma ada R10 je..{:smile
Quote aqissa 11-8-2017 06:38 PM
RatuDunia94 replied at 11-8-2017 06:31 PM
Maslahnya dpl kocek cuma ada R10 je..{:smile

Hummmmm.... masalah tu....
Quote hyie 11-8-2017 06:39 PM
sebelum ni iols praktis rm5..boleh la tahan setahun dua, tapi lepas tu guna balik duit tu
Quote cassriena 11-8-2017 06:46 PM
sebelum ni iols simpan rm5 mak ko hijauu tapi skang sebab duit singgit2 makin susut. iols terpaksa korek tabung tu utk buat belanja anak2 sekolah. iolss kecewa
Quote missinpiece 11-8-2017 07:33 PM
Idokla smpai rm20. Takat rm5 n rm1 tu adala dipejam2 letak tetiap hari. Hujung bulan korek wat topup Touch n Go {:cryrun
Quote Penglipurtales 11-8-2017 08:00 PM
Aku punya duit syiling ke duit dalam dompet kalau lebih sepuluh ringgit konpem ilang, bini aku amek buat belanja, syiling dia simpan tabung, cukup sebulan dapat la dia sehelai baju
Quote mommymonster82 11-8-2017 08:09 PM
Me buat duit 10 ngan 5 je..kih3..

Bagus gak kan.. hurm up plakla rm20...
Quote EvieWanKenobi 11-8-2017 10:36 PM
RM20x365=RM7300
camne dapat RM12600?
Quote Atifan 11-8-2017 10:42 PM
Iols xdpt buat mcm ni..alamatnya g kerja makan nasi n kuah je lah..cost of living tinggi betul kt bndar ni..asal jln 4 tapak dh kena keluar duit
Quote TulenBang 11-8-2017 11:00 PM
20 hengget tu bagi diriku jumlah agak besar jgk..kalu 5 hengget tu blh kira lg klu nk simpan...duk bandar ni peritnya   tuhan saja yg tahu
Quote doubleA 11-8-2017 11:28 PM
EvieWanKenobi: RM20x365=RM7300camne dapat RM12600?


Dia bukan simpan sehari rm20, tapi semua duit rm20 dia masuk tabung. Takkan guna langsung. Misalnya kalau keluar duit kt atm rm100 dapat 5 keping rm20, semuanya dia masukkan dlm tabung. Kalau dalam dompet ada rm20 dan rm50, dia pecahkan rm50, kalau dapat duit kecil rm10 + rm20, note rm20 considered burned, masuk tabung jugak. Konsepnya semua note rm20 tak boleh guna
Quote evlinne 12-8-2017 12:45 AM
doubleA replied at 11-8-2017 11:28 PM
Dia bukan simpan sehari rm20, tapi semua duit rm20 dia masuk tabung. Takkan guna langsung. Misal ...

Laaa jenuhlah camtuu. Hahaha iols kalau singget dgn lima hengget tu bleh lah buat tabung lagik. Rm20 tu buat makan sehari je
Quote emelia1509 12-8-2017 12:50 AM
Pernah buat dulu2..Hujung2 tak kuasa dah..
Quote izzat1987 12-8-2017 05:45 AM
Oh ya sila rahsiakan buku simpanan rahsia ni dari anak kau sampai dia nak masuk U baru kau beritahu dia. So x payah pinjam ptptn dh. Sebab kalau anak kau tahu pasti nanti dia akan guna duit tu utk benda tak berfaedah kerna x matang lg {:hooray{:laugh
Quote kentel 12-8-2017 08:15 AM
EvieWanKenobi replied at 11-8-2017 10:36 PM
RM20x365=RM7300
camne dapat RM12600?

not necessarily rm20 sehari...kan dia ckp, kalau da withdraw yang keluarnya rm20x5 keping, sumbat jugak dlm tabung tu sis... kalau pecah rm50 ade rm20 sumbat jugak dlm tabung tu...deswai...
Quote spenderterselit 12-8-2017 08:55 AM
Bapak aku beli tabung 2 n kasik kt mak aku 1.so dorang bertanding tabung sape akn penuh dulu.konsepnya masuk je berapa duit syiling lebih klo ada.ujung2 dorg bergaduh sbb tabung bapak cepat penuh.sbb nye abih duit kertas yg bapak aku ada semua bapak aku g tukar kt kedai semata nk duit syiling nk msuk tabung.pastu dh takde duit nk belanja bapak aku mintak nk pinjam duit mak aku.
Quote EvieWanKenobi 12-8-2017 08:55 AM
kentel replied at 12-8-2017 08:15 AM
not necessarily rm20 sehari...kan dia ckp, kalau da withdraw yang keluarnya rm20x5 keping, sumbat  ...

hmm.. okay..

tq kaka @kentel..
Quote MakcikXS 12-8-2017 10:45 AM
Kalau mmg jenis ada cash money setiap hari bolehlah nak buat mcm akak ni..kalau jenis duit gaji ko tak terusik sbb ko tarah perah semua duit laki ko maka sesuai sangatlah nak menyimpan mcm ni..

#silameninggal
Quote doubleA 12-8-2017 10:48 AM
evlinne replied at 12-8-2017 12:45 AM
Laaa jenuhlah camtuu. Hahaha iols kalau singget dgn lima hengget tu bleh lah buat tabung lagik. Rm ...

Ye tu la konsep akak ni tu dapat banyak. Uols try la setahun pastu biar dalam asb nanti duit beranak sendiri

Iols pun tak pernah buat la pun

Lihat semua komen(58)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.051903s Gzip On
    To Top