Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Acik Boleh Diam Tak?" - Anak Generasi Milenia Konon!

11-8-2017 02:04 PM |Dilihat:4040| Komen: 36
Tak dapat dinafikan anak-anak generasi milenia sudah tak macam kita dahulu di mana nak pandang muka cikgu pun tak berani, gerun!

Berbeza dengan zaman kita yang hanya tahu berseronok bermain pondok-pondok, anak-anak kita sekarang lebih selesa bergosip mengenai artis dan cinta.

"Acik boleh diam tak?"

Terkedu membaca luahan rasa kecewa seorang ibu di Facebook apabila salah seorang rakan anaknya bersikap biadab ketika membalas pesanan menerusi aplikasi WhatsApp.



Gila tak sentap mana-mana ibu bapa apabila menerima jawapan sedemikian?

Jom baca luahan hati Puan Sya Shamira ini.



Adab mana adab? Baru 12 tahun dan biadab tak hormat pada orang yang lebih tua. Pakaian dalam pun masih disediakan ibu bapa, dah nak tunjuk lagak.

Ramai ibu bapa yang risau dengan perkembangan anak-anak masa kini yang semakin biadab dan tak kenal mana kawan, mana lawan.

"Wow, terkedu! Budak-budak zaman sekarang memang biadab. Kasihan..

"Allah, kesian anak-anak sekarang.

"Marahnya saya. Budak-budak sekarang memang ramai sangat yang tak beradab, dah terlampau sosial," antara komen netizen.


Foto: FB Sya Shamira

Zaman dah berubah. Kalau dulu anak-anak takut nak mengadu kepada ibu bapa jika dirotan di sekolah kerana takut dapat 'hadiah' tambahan. Tapi sekarang, guru dan ibu bapa pula yang kena berhati-hati dengan anak-anak. Hukuman itu perlu selagi ia tidak 'mencacatkan' fizikal dan mental anak. 

Ini sekadar pendapat penulis. Terpulang kepada penerimaan masing-masing. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
4
Terkejut
6
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
6
Komen: 36
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Jorja 16-8-2017 07:38 PM
Setuju biasanya yang agresif online ni memang yg jenis pendiam & ayu aja orangnya in real life..tapi betul ke tu budak yg jawab entah2 abang ke bapak dia saja suka2 kn

Lain-lain Komen

Quote raradhia 11-8-2017 02:08 PM
laaa, iols pun risaw sgt laa sepupu iols pmpuan dah pandai whatsapp2 ni baru darjah 4. .apa lg nnt kalau dah kenal wechat? aduhaii, lg satu biadap sgt budak tu reply, inikah generasi yg bakal jd pemimpin negara????
Quote umbut 11-8-2017 02:13 PM
Mak pak xyah bagi anak2 involve social medialah.. aku x bagi pun anak aku smart phone.. takut.... nak main game aku bagi, yg app lain semua aku ada lock...
Quote buragazz 11-8-2017 02:13 PM
Abis tu nak di marah di rotan tsk bagi.. hadap je la...
Quote lairaestella 11-8-2017 02:56 PM
x payah nak meroyan.. salahkan diri sendiri dulu sapa suruh bagi phone. Untuk UPSR pun ada perbincangan?? Kalau utk PT3, SPM N STPM saya  boleh terima . {:nose
Quote Artemesiaa 11-8-2017 02:59 PM
Benda yang tak dititikberat sedari kecik dek mak pak macam tu le jadinya.  Hilang dah sifat hormat sopan santun terhadap orang yang lebih dewasa.
Quote kentel 11-8-2017 03:00 PM

Quote CiliPadiSedap 11-8-2017 03:05 PM
dalam forum pun sama je perangai budak upsr. kat mana nya kuah kalau tak tumpah kt singki kedai mamak
Quote missinpiece 11-8-2017 03:07 PM
Dh x pelik dh dgn perangai budak2 ni skarang. Student me sorg ni pompuan darjah 4 mmg kuang hajaq sgt2 prangai. Dtg tuisyen xnk blaja xnk buat latihan diajak kwn berborak sama2. Bila ditegur dibentak2nya kita nih. Mmg sentapla cikgu, coz kita pon kenal rupa budak2 innocent camne, loyar buruk camne, kuang hajaq camne.
Budak2 camni ujung2 salahkan cikgu x pandai ajar, ngn mak pak pon sama naik.
Quote ilya 11-8-2017 03:07 PM
Sya Syamira?
Kau dulu lahir lahir tak jadi budak budak ke?

Memang budak ni salah tak beradab, agak kurang ajar jawab gitu
Tapi kau nak expect apa dengan anak org lain?
Dorang lahir dari keluarga yg berbeza cara mendidik anak dowh.

anak kita baik supan , berbahasa mungkin sbb kita bentuk mereka jadi gitu,
malang pulak buat grup whatsup anak kita pun ke involve dlm grup.

Yg bagusnya pulak dia guna no kau Syamira.
Kau ada pilihan sendiri utk clear data perbualan tu, delete, block dsbgnya
(ke bangang tak reti nak block walau berulang kali kau di left dorg masukkan balik?

Dah tau grup tu bbdk punya, da tau kau delete jer lah.
Macam lah tak pernah jadi bebudak,
bebudakkan ceritanya merepek meraban.

Ada hati nak nasihat bagai, kena setepek sound dgn bbdk tu
lelaju kau nak viralkan kebangangan budak tu.

Kau ada pilihan beb, gunalah pilihan yg ada.
dah kau tua-tua, kau nak suruh dorang sembang pun berfikiran tua mcm kau.

No , iols tak backup bdk kurang ajar tu,
tapi iols lemas sgt bila, kau bodow, tapi kau tak terima kebodohan kaw.

Quote -electrifying- 11-8-2017 03:29 PM
hahaha... bodohnya bdk
Quote CrowneGlory 11-8-2017 03:43 PM
anak aku guna fon aku utk whatsapp group kelas dia aman2 jah...sebg parents pandai la bawak diri ko pantau je conversation dorg takyah menyemak sama dlm tu... nk menyemak g create group makbapak kelas tu...tgk time dh pukul berapa masih sibuk nk berwassap bagai walau bdk tu patutnya silent kan je mssg2 tu & mmg agak kurang ajar di situ...tp macik ni pun sama salah jugak..lonely sgt ke sampai kol 11pm pun masih sibuk ber wassap
Quote mokcikKSKB 11-8-2017 04:05 PM
ada parents yg sibuk dok gossip blakang tabir psl watsapp grup parents skolah anak aku.nnti anak aku balik skolah mulalah dia tanya?mama ckp ape dlm grup?kwn dia bgtau aku ckp sekian sekian dlm grup.hish...aku sound je anak aku.org tua ckp dlm grup xperlu nk amik tau sgt.kawan dia suka tol bgosip ngan mak dia gamaknya.
Quote buapakperut 11-8-2017 04:13 PM
milenia ke tak,zmn takde smartphone dolu2 pun ade je yg tak diajar mak bapak, acik ni pun satu kol 11 mlm tu mesej lagi. nk salahkn budak bebai 100% ce tgk sape yg bg smartphone n add dlm group whatsapp bukan ke memudahkn dorang menchannelkan kebiadaban. budak2 ni kuang ajo sound direct truss
Quote penmarker 11-8-2017 05:42 PM
Mati2 aku ingat dak menengah..sekolah rendah rupanya.. anak saperlah ni..
Quote myakayina 11-8-2017 05:46 PM
raradhia replied at 11-8-2017 02:08 PM
laaa, iols pun risaw sgt laa sepupu iols pmpuan dah pandai whatsapp2 ni baru darjah 4. .apa lg nnt k ...

sis mmg tak pernah bagi anak dara sis guna smartphone..pakai hp yg basic tuje..sms je..no wassap segala mak nenek apps yg mengundang mcm2 hal tu kan..mula2 tu muncung juga dianya sbb kawan2 sumer pakai smartphone.. ni lama2 dah senyap je dia..
Quote RatuDunia94 11-8-2017 06:45 PM
Bebudak skrg ni nk bincang pon pakai ws bagai.. Akak dulu telepon pon xde boleh jw hidup..
Quote mommymonster82 11-8-2017 08:12 PM
Astaghfirullah..
Quote salmon-suki 11-8-2017 08:22 PM
Tegur camtu ok lagi,my friends kena ludah ngn student sekor ni during class...dah ler last week student tu lempar crayon kt die..almost nak mengamuk my friend ni,knowing my friend ni y susah nk marah,mmg ngn student tu,die naik marah cuma x ngamuk dlm kelas aje...ngn cikgu pun die berani cubit2 pipi...mmg teruk ler..
Quote alesandra 11-8-2017 09:39 PM

ada bau2 bakal  jadi pembuli kak long kawasan

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062812s Gzip On
To Top