Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Buli Menjadi-jadi, Salah Siapa?

11-8-2017 11:11 AM |Dilihat:1226| Komen: 13


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Kelly Choong Ching Mun | Suntingan Visual Oleh Angie Ling l

Bukan baru setahun dua kita dihadapkan dengan berita berhubung kes buli, namun sehingga kini jenayah buli masih tidak dapat dibendung. Bukan tiada tindakan diambil, namun mengapa jenayah buli semakin menjadi-jadi?

Siapa tahu, keluarga anda sendiri adalah mangsa buli? Atau lebih parah dan menakutkan, mereka sebenarnya pembuli dalam diam? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Komen Terbaru

Quote honey_bee 19-8-2017 07:39 AM
Dulu masa kecik2 sy pernah kene buli kat sekolah..nak mengadu pembuli rapat lak ngan cikgu.. last2 diam je la

Lain-lain Komen

Quote pistolairAbah 11-8-2017 11:55 AM

ini semua salah anwaq
Quote wnwa05 11-8-2017 03:13 PM
biarkan je gadoh2 baru jantan. kalau x semua lembik cam pondan
Quote kroit92 11-8-2017 07:12 PM
wnwa05 replied at 11-8-2017 03:13 PM
biarkan je gadoh2 baru jantan. kalau x semua lembik cam pondan

tahun ni je, sorang dah meninggal kena buli, arwah Zulfarhan di UPNM..
kes budak buh racun tikus dalam mee, bagi pembuli2 makan, percubaan membunuh, budak bawah umur kot..

even masa aku sekolah rendah dulu, mangsa buli ni mengamuk sampai tikam pembuli guna pen. berlubang belakang budak tu.

kalau nak gaduh bagi jantan tanak lembik pondan, tak tau lah aku, itu cara kau.

tapi kalau sampai mental mangsa buli tu, sampai ke tahap membunuh, otak senget, itu bukan nak jadi jantan, itu nak tambah pesakit jiwa di Malaysia ni yang dah sedia ada banyak ade lah

di sekolah membuli, sebab puncanya masalah di rumah, masalah keluarga,
di sekolah mangsa buli, tertekan, tak dapat penyelesaian, pendam-pendam, meletup

masalah sosial sekarang ni la..
Sosiologi, Psikologi punya pandangan macam mana?
Quote buragazz 15-8-2017 12:49 PM
kroit92 replied at 11-8-2017 07:12 PM
tahun ni je, sorang dah meninggal kena buli, arwah Zulfarhan di UPNM..
kes budak buh racun tikus  ...

Aku pernah libas pisau lipat seposen masa dalam kelas kat tgn member aku sebab dia suka benor kacau.. berdarah gak la sib baik pisau tu dah tak tajam so tak la severe sangat surface jer... aku dah tak tahan masa tu..
Quote miauw 17-8-2017 01:54 PM
buli bermula dari knk2 lagi..perangai saka tu dibwk ke tua.hmmm
Quote AJ88 17-8-2017 02:16 PM
buli2 ni boleh bwk pd membunuh. cth arwah Zulfarhan, mendiang nhaveen.

kena ada akta buli.

parents, keluarga, sekolah, sume kena main peranan.

kena cegah dr kecik.

taknak ada kes buli smpai membunuh jd lg.

Quote mommymonster82 17-8-2017 03:16 PM
Buli ni penyakit keturunan..klu ank pembuli cer cek mak bapak..
Quote ultrax 17-8-2017 04:13 PM
bila diri rasa hebat...
Quote white_musk 17-8-2017 04:25 PM
Marilah kita salahkan yahudi dan nasroni.  
Quote mummy75 17-8-2017 04:30 PM
tu pun still ada yg nak x nak expose hal buli ni..sampai cabut nyawa anak org pun still x gak nak ada buat sesuatu pasal buli..nak kena tunggu kena kt batang idong penggubal undang2 baru nak bikin kot
Quote miauw 17-8-2017 05:05 PM
buli ni bhya leh effect kt mental yg terkena buli tu.low self esteem jd nya..ada kwnku dak pompuan ms skolah rendah salu di buli oleh bdk laki.beg kena sorok la, kena tarik tudung la, kena ejek la..dia jd pendiam n lembik.aku la slh sorang kwnnya yg salu tlg cari beg dia time dia nangis n mrh bdk2 yg buli tu.  bila naik skolah menengah dia jd bdk yg brmlsh. salu xdtg skolah n buat something yg bg aku mmg teruk n ssh nk diterima akal
Quote kroit92 19-8-2017 05:11 AM
selalu kita dengar buli antara pelajar je,

tapi macam mana kalau guru terlibat sekali dalam membuli pelajar?
verbally.. emotionally (memalukan student dalam kelas dengan menghina-hina di hadapan student lain,
pelajar dengan pelajar bergaduh, dia boleh ambil side, berat sebelah sehingga turut serta membuli,
guru lain tutup mata, pekakkan telinga, tanak terlibat, pengetua tak jalan,
kesian budak2 ni tertekan)

nak mengadu, takde bukti, so how?
Quote honey_bee 19-8-2017 07:39 AM
Dulu masa kecik2 sy pernah kene buli kat sekolah..nak mengadu pembuli rapat lak ngan cikgu.. last2 diam je la

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050539s Gzip On
To Top