Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Cawan Murid Islam & Bukan Islam Diasingkan, Sekolah Kebangsaan Taman Puteri Dikecam

10-8-2017 05:42 PM |Dilihat:4714| Komen: 214

sumber : FMT

Sekolah kebangsaan Taman Puteri di Hulu Langat, Selangor didakwa mengamalkan dasar mengasingkan bekas minuman orang Islam dan bukan Islam.

Dasar itu dianggap berunsur diskriminasi dari segi layanan di kalangan murid-murid bukan Islam di sekolah kerajaan dan sekaligus mencetus kontroversi.

Memetik laporan Free Malaysia Today yang mengadakan kunjungan ke sekolah terbabit Khamis lalu mendapati cawan yang diletakkan bersebelahan sebuah mesin dispenser air minuman di blok sekolah diletak label MURID ISLAM dan MURID BUKAN ISLAM.

Difahamkan, terdapat seramai 219 murid berbangsa Melayu dan 145 orang murid bukan Melayu di dalam sekolah tersebut.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa sekolah enggan memberi sebarang komen berhubung isu tersebut. 

Namun, seorang kakitangan kantin yang tidak mahu namanya dikenali berkata, amalan itu bermula sejak tahun lepas.

Sebelum ini, Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai Satees Muniandy memuat naik gambar berkenaan di Facebooknya sambil mengecam tindakan pihak sekolah tersebut yang amat memalukan kerana berfikiran kolot. 

"Inilah yang akan jadi dalam sekolah satu aliran, kanak-kanak bukan Islam akan diajar bahawa mereka berbeza dan tidak layak berkongsi walau cawan air pun dengan pelajar Islam.- CARI




Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 214
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Maideen. 16-8-2017 08:40 PM

Hahahahahahaha

Lain-lain Komen

Quote susukambingbest 10-8-2017 05:48 PM
Adoi jgn over sgt blh tak cawan mnum air je pun xtrmasuk najis mughalazah la
Quote pulauturtle 10-8-2017 05:50 PM
Transformasi Nasional?!

Sekolah Kebangsaan memupuk perpaduan?!
Lihat sendiri bagaimana kebencian dipupuk ke dalam hati kanak-kanak! Kakak-kanak diajar supaya tidak menggunakan cawan yang digunakan oleh pelajar yang berlainan agama. Inilah perpaduan nasional yang cuba dipupuk; supaya sentiasa mengutamakan perbezaan daripada persamaan! Cuba bandingkan dengan keadaan 15 tahun yang lalu dengan sekarang!

Kepada mereka yang inginkan sangat Sekolah Vernakular dimansuhkan di Malaysia, sila lihat. Inilah yang akan jadi dalam Sekolah satu aliran; kanak-kanak bukan Islam akan diajar bahawa mereka 'berbeza' dan tidak layak berkongsi walau cawan air pun dengan pelajar Muslim! A new level of bigotry! Shame on you Sek Keb Taman Puteri, Cheras!
Quote pulauturtle 10-8-2017 05:51 PM
teruk sgt SK, murid2 kecik lagi dah diajar agar hidup berpisah2.

tutupkan sekoalah racist SK
Quote Al-Patih 10-8-2017 05:52 PM
ini angkara penyakit BTN (Berok Tengah Nazak)....
Quote pulauturtle 10-8-2017 05:53 PM
bukan sekadar muslim / non muslim

muslim pun berkasta2:
muslim bumiputera
muslim non buniputera (kasta rendah)
Quote Skuau 10-8-2017 05:54 PM
pulauturtle replied at 10-8-2017 05:50 PM
Transformasi Nasional?!

Sekolah Kebangsaan memupuk perpaduan?!

Thread pulau kena katup...mai sini...dh...
Quote KILL_NANCY 10-8-2017 05:57 PM
dulu sekolah rendah.botol minum aku tu muncung dia mcm2 mulut ada.mulut india,mulut melayu,mulut cina.asal boleh kawan2 teguk.tak kena penyakit pon aku.takde pulak dewa ganesa,dewi guanyin ketuk mimpi aku
Quote Rayna90 10-8-2017 05:59 PM
dari zaman sekolah dah practice racism. lepas tu dah besar  mula la berpuak puak.. then pokerface cakap kat tourist we are multi-racial aman damai bla bla.. bila ada accident terus tanya bangsa apa yg bawak kereta tu? bangsa sekian sekian mmg mcm ni. teruk bla bla.... #doneclaim
Quote KILL_NANCY 10-8-2017 05:59 PM
pulauturtle replied at 10-8-2017 05:51 PM
teruk sgt SK, murid2 kecik lagi dah diajar agar hidup berpisah2.

tutupkan sekoalah racist SK:huff ...

golongan rasis mcm kau ni ada pada semua bangsa.so aku dh lali. loser
Quote pulauturtle 10-8-2017 06:03 PM
Skuau replied at 10-8-2017 05:54 PM
Thread pulau kena katup...mai sini...dh...

pasal ketuanan melayu dah sentap dan tekan report
Quote pulauturtle 10-8-2017 06:04 PM
Rayna90 replied at 10-8-2017 05:59 PM
dari zaman sekolah dah practice racism. lepas tu dah besar  mula la berpuak puak.. then pokerface ca ...

correct. everything started from SK
Quote pulauturtle 10-8-2017 06:05 PM
time to change
Quote hanakikan 10-8-2017 06:11 PM
bodoh punya cikgu. dgn ustaz ustazah sekolah tu akak bodoh kan. cuba tanya cikgu2 tu kalau makan kat food court ke kedai mamak guna sudu, dorang sertu kan tak sudu tu guna air tanah?
Quote pearl.silver 10-8-2017 06:21 PM
Dulu ada kawan xnk minum guna cawan kat kedai seafood kt luar negara
{:teatime
Quote Potpouri 10-8-2017 06:29 PM
Sick.. jgn over sgt lahhhhh
Quote tripleid 10-8-2017 06:33 PM
kimaknya dekk..entah2 gelas bekas mulut dak kapir yg makan babi tu lagi suci drpd gelas bekas mulut makan  rezeki haram budak melayu yg bapaknya kaki rasuah
Quote Leha_Janda 10-8-2017 06:43 PM
Zaman sekolah iolls siap share bekas minuman dgn kawan iolls yg non-muslim lg.. ni sekolah ni dah kenapa ajar budak2x racist dari kecil.. tut
Quote trakea 10-8-2017 06:52 PM
Bukan rasis la.Ini kes jahil agama
Quote CiliPadiSedap 10-8-2017 07:43 PM
ok yang kena samak sebenarnya direct touch dengan khinzir dan anjing bukannya mulut masuk anjing khinzir kena samak cawan dan lain2 lagi

lebih afdal tanya ustaz ustazah akak sekadar bagi pendapat

Lihat semua komen(214)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.099100s Gzip On
To Top