Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Orang Malaysia Galak Berbelanja, Tapi Duit Kecemasan RM1000 Pun Tak Ada?

7-8-2017 12:10 PM |Dilihat:10388| Komen: 562


   Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Angie Ling


Lebih dari 75 peratus rakyat malaysia tidak mampu menyediakan walaupun RM 1000 ketika kecemasan.


Kenyataan yang dikeluarkan sendiri oleh Bank Negara Malaysia ini jelas menunjukkan sikap sambil lewa kebanyakan daripada kita.


Kenapa agaknya masih ramai tidak menyedari tentang kepentingannya? Jangan sampai sudah terhantuk baru nak tengadah. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 561
Komen

Komen Terbaru

Quote kerunai 17-8-2017 11:47 AM

Lain-lain Komen

Quote aechae 7-8-2017 12:14 PM
Credit card kn ada.....utk emergency katanya...so apedehal
Quote spiderman80 7-8-2017 12:19 PM
Sama saja dengan negara luar termasuk yang maju.
Tahu kah kawan-kawan semua bahawa di Amerika Syarikat, 69% daripada rakyatnya cuma memiliki US$1000 dalam simpanan mereka?
Quote julia5094 7-8-2017 12:28 PM
Alhamdulillah..tak tergolong dalam golongan 75 persen tu.. Duit simpanan untuk emergency kena ada. Jangan ingat nak shopping je semata2 bila dapat gaji...
Quote saladin780 7-8-2017 12:32 PM
spiderman80 replied at 7-8-2017 12:19 PM
Sama saja dengan negara luar termasuk yang maju.
Tahu kah kawan-kawan semua bahawa di Amerika Syar ...

serius? mana baca ni spidey
Quote spiderman80 7-8-2017 12:34 PM
Edited by spiderman80 at 7-8-2017 12:46 PM
saladin780 replied at 7-8-2017 12:32 PM
serius? mana baca ni spidey


https://www.google.com.my/amp/s/www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2016/09/23/survey-69-of-americans-have-less-than-1000-in-savings-infographic/amp/

A new survey suggests that nearly 7 in 10 Americans have only $1,000 or less in their savings accounts. GoBanking asked 7,000 people around the country how much money they had set aside in savings accounts for the future, and found that 34 percent of them have absolutely nothing set aside.

A small portion of the respondents, 15 percent, have $10,000 or more in their savings accounts, while a further 4 percent have between $5,000 and $10,000. GoBanking said that people living beyond their means is one likely reason for the downward trend in savings. The rise of cashless payment options has made it easier than ever to spend money, resulting in more people splashing their cash electronically without giving it a second thought.
Quote prettyuglybabe 7-8-2017 12:37 PM
iols ada tabung tapi semua singgit singgit..
boleh kira tak?
Quote Juadah 7-8-2017 12:40 PM
prettyuglybabe replied at 7-8-2017 12:37 PM
iols ada tabung tapi semua singgit singgit..
boleh kira tak?

Boleh kira. Tapi cukup tak 1k
Quote umbut 7-8-2017 12:40 PM
Hati kena kental.. tiap bulan mesti saving.. lupakan sale shopping bagai tu..
Quote wanitajelita 7-8-2017 12:51 PM
Aku lah tu Salah sorang... dh living cost pun tinggi sgt...dulu beli barang 100 di Mydin cukup stock sebulan isi rumah. Sekarang asyik kena korek saving top up yg tak cukup even barang yg dibeli adalah sama..income sama, harga keperluan naik. Cmne? Duduk dlm Ofis pastu bagi ORDER memanglah Senang tak rasa apa-apa...
Quote prettyuglybabe 7-8-2017 12:53 PM
Juadah replied at 7-8-2017 12:40 PM
Boleh kira. Tapi cukup tak 1k

lebih 1k.. ada masa nanti nak hantar masuk asb..tapi nanti takde dah la cash dalam rumah sampai ribu..



Quote eyansss 7-8-2017 01:05 PM
aechae replied at 7-8-2017 12:14 PM
Credit card kn ada.....utk emergency katanya...so apedehal

ramai yang buat camtu tapi agak bahaya tau sebenarnya sebab cc tu dikira hutang...  duit emergency ni better duit sendiri yang memang ada dalam bank...
Quote eyansss 7-8-2017 01:07 PM
wanitajelita replied at 7-8-2017 12:51 PM
Aku lah tu Salah sorang... dh living cost pun tinggi sgt...dulu beli barang 100 di Mydin cukup stock ...

memang ada camni...  gaji statik tapi living cost bergerak laju cam peluru...  tapi kalo boleh, ko kena ketepikan sikit jugak untuk emergency...  maybe ko boleh start dengan menabung semua duit syiling yang ada...
Quote Bipolajourney 7-8-2017 01:17 PM
Alhamdulillah hidup sis bip selesa lah juga walau bipolar.
Quote skinskin 7-8-2017 01:24 PM
sape dpt bonus tu try la simpan 10-25% dr bonus tuh.. cube la.. skang ni mmg sara idup tinggi.. utang loan umah.. loan kete lg.. credit card bagai.. tu blom bil umah lg.. ni ha cukai tafsiran da smpi da.. mmg pening.. tp kene cekal ati skit..
Quote sarahmirza 7-8-2017 01:27 PM
Ada la budak office tu.
Tak tau la ada tak RM1k waktu kecemasan.
Tapi bila sembang, asyik cerita duit habis bayar hutang.
Hutang rumah, hutang cantikkan rumah, hutang bimmer, hutang Odyssey, hutang alphard...
Nak nampak kaya kan
Quote white_musk 7-8-2017 01:37 PM
sarahmirza replied at 7-8-2017 01:27 PM
Ada la budak office tu.
Tak tau la ada tak RM1k waktu kecemasan.
Tapi bila sembang, asyik cerita d ...

Semua tu hutang?  
Quote epis 7-8-2017 01:42 PM
Cash dlm tgn atau kt rmh 1k tu mmg la xde... tapi simpanan tu ade la.. cume nk gune waktu terdesak tu x tau la dpt ke x, sebab kene isi borang, amek no, tgu giliran kt pjbt pos klu nk kuarkan... klu simpan dlm bank, rasanya bebile je akan kuarkankan kt atm..
Quote nisako 7-8-2017 01:43 PM
hmmmmmmmmmmmmm
Quote wanitajelita 7-8-2017 01:49 PM
eyansss replied at 7-8-2017 01:07 PM
memang ada camni...  gaji statik tapi living cost bergerak laju cam peluru...  tapi kalo boleh, ko ...

Wj depress sgt sejak ekonomi down...ni baru je kuar air mata sebab tak dpt job yg dilobi hari tu
Wj takde tempat mengadu... hidup sorang2...job kena cari jugak utk meet lifestyle yg kita nak...masalahnya job takde ditawarkan... ekonomi teruk tapi orang mkn gaji tak percaya semua ni...yg berniaga je apa yg aku rasa sekarang...kadang2 wj blender sayur sb tak nak usik saving..tapi berapa hari ko tahan minum jus sayur je hari-hari...
hantar CV pun takde employer yg panggil... konon propel MRT ada peruntukan 21 billion tapi peluang pekerjaan? Haram

Lihat semua komen(562)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059529s Gzip On
To Top