Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Kenapa Rakyat Malaysia 'Takut' Sangat Nak Derma Darah?

4-8-2017 11:16 AM |Dilihat:3387| Komen: 176


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Kelly Choong Ching Mun | Suntingan Visual Oleh Kelly Choong Ching Mun l

Baru-baru ini pihak media melaporkan bekalan darah berada di paras kritikal ekoran penggunaannya yang meningkat pada musim perayaan Aidilfitri.

Di mana penderma darah bila mereka diperlukan? Orang ramai beranggapan faktor utama mereka enggan menderma darah adalah kerana takut dengan JARUM. Betulkah? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 172
Komen

Komen Terbaru

Quote finesse 4-9-2017 04:28 PM
dodolgemok replied at 4-9-2017 04:24 PM
Ya dek, sila daftar sekarang! Tpi kopek tiada dalam senarai, bertabahlah.

http://www.dermaor ...

Dodol dah daftar ke? Nanti iolss nak isi.. terima kasih yach!!

Lain-lain Komen

Quote susukambingbest 4-8-2017 11:18 AM
Aku suka derma darah. Klau ada prgram kt tmpat aku, msti aku join derma. Stahun 2x kali jer kn blh derma. Tp xde la aku rajin nk pegi hspital smata utk drma darah
Quote harkktuih 4-8-2017 11:45 AM
iols derma darah kalau gift bag dorg menarik jer..
Quote kroit92 4-8-2017 01:34 PM
dulu ada la beberapa kali derma darah.. time student, selalu pihak hospital datang buat blood donation.

lepas tu bila ada anaemia, stop terus. risau pengsan lepas derma. tak derma pun selalu letih pening pengsan takde tenaga..

dah habis study, sampai sekarang tak donate dah. kalau jumpa pun, takleh donate. tido tak cukup
Quote suka.suki 4-8-2017 01:38 PM
Slalu x lepas nak derma, x cukup weight n bp x cantik.
Quote aliaa 4-8-2017 01:39 PM
aku tak pernah derma darah
bukan takut
tapi darah sdiri pun tak cukup..
Quote FanTasyCreaTioN 4-8-2017 01:40 PM
4x ja
lepas tu darah untuk sendiri pun tak cukup

Quote lasagnaklcc 4-8-2017 01:46 PM
Tak pernah derma darah sbb blood pressure huru hara sikit. Btw kenapa musim perayaan penggunaan darah meningkat?
Quote namr 4-8-2017 01:46 PM
Teringin nak derma tp cukup untuk diri sendiri saja
Quote nisako 4-8-2017 01:58 PM
ade derma pe................
Quote matamata 4-8-2017 02:03 PM
Mintak mahapla, aku mmg takut nak derma darah ni....asal nak join je yg kat shoping mall tu mesti aku undur balik....takut....mintak maap semua...mungkin aku blh bg sumbangan dlm bentuk lain kot walaupun tak setara harga dgn darah....
Quote dekmieDandy 4-8-2017 02:40 PM
dulu rajin derma darah

setahun 2 kali x pernah miss

pastu buku hilang x sempat pon nak claim medical tu

terus xde mood nak derma dah
Quote putehkundor 4-8-2017 02:45 PM
Acik pun Tak suka, lepas derma dara mesti rasa pening, malas, rasa letih jah kan...
Quote FanTasyCreaTioN 4-8-2017 02:54 PM
lasagnaklcc replied at 4-8-2017 01:46 PM
Tak pernah derma darah sbb blood pressure huru hara sikit. Btw kenapa musim perayaan penggunaan dara ...
mungkin sebab jumlah kemalangan jalanraya yang meningkat waktu tu

Quote prettyuglybabe 4-8-2017 03:04 PM
dah lama tak menderma
Quote miss_curious 4-8-2017 03:12 PM
bukan takut jarum.
tapi dah tiga kali derma,tiga kali tu jugak pengsan lepas derma..
so doc advise jangan derma dah
Quote mokcikKSKB 4-8-2017 03:21 PM
Xpernah derma darah sbb berat x pernah lepas nk derma
Quote umbut 4-8-2017 03:21 PM
Aku ada masalah low blood pressure.. boleh ke derma..
Quote nut.legacy 4-8-2017 03:53 PM
i rasa ada yg takut sbb pikirkan jarum tu, ada yg takut gained weight memcm. apa2 pun i ok je derma kalo ofis ada organize kempen derma darah.
Quote dinoloveshasha 4-8-2017 03:57 PM
kerana setitis darah umpama setitik peluh petani.......

Lihat semua komen(176)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057963s Gzip On
To Top