Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Hanya 4 Bulan Hilangkan Jerawat Batu, Amalan Gadis Ini Bukan Lagi Rahsia

2-8-2017 02:36 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 5141| Komen: 82

Siapa yang pernah berdepan dengan masalah jerawat batu, memang akan faham benar bagaimana perasaannya.

Sedih, kecewa, hilang keyakinan diri dan sesetengah dari kita tengok cermin pun takut. Betul tak?

Memang banyak petua dan tips namun perkongsian dari gadis yang dikenali sebagai Fahnaa ini menjadi tular kerana terbukti ianya memang berkesan.

Masa yang diambil untuk memulihkan kulit wajahnya adalah selama empat bulan. Ini gambarnya sebelum, semasa, dan selepas breakout.

Sebelum
Semasa
Selepas
Melalui twitter, dia berkongsi cara untuk memulihkan kembali wajahnya setelah mengalami 'breakout' yang teruk.

Baca di bawah:


Foto: Twitter Fahnaa
Semoga cara di atas dapat dijadikan rujukan dalam usaha untuk mendapatkan wajah yang flawless. Kongsikan kepada yang lain agar kita sama-sama mendapat  manfaatnya.  -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 82
Komen

Previous : Petua Minyak Bawang Putih Untuk Anak-anak Selesema, Batuk

Next       : DIY Masker Wajah Untuk Si Darah Manis, Tak Jemu Punyalah Suami Pandang Nanti

Komen Terbaru

Quote AnggunSophea 30-8-2017 02:54 PM
Untuk kulit jenis sensitif tak disarankan pakai soda bikarbonat / bawang putih / ubat gigi utk legakan jerawat. I dah try semua ni konon home remedies lah sangat. Kulit lagi teruk.

I pakai bawang putih tu, jerawat mati dlm sehari tapi tinggal kesan melepuh. Terus hitam hitam kesan jerawat tu. Seminggu baru hilang. Soda bikarbonat tu menipiskan kulit muka. Lepas 2-3bulan pakai akan rasa pedih2 sbb kulit dah terhakis.

Kalau berjerawat cukup sekadar sebelum pakai cleanser, sapu kapas yg dah direndam air garam pada seluruh kulit muka. Biar dalam 2minit then bilas pakai lebihan air garam tu dan sambung pakai cleanser. Last sekali bilas dgn air sejuk. Muka i breakout teruk beransur pulih. Boleh try guys.

Lain-lain Komen

Quote Ubatdemam 2-8-2017 02:45 PM
Payah juga..ingat cuci dgn air je. Ni jerawat besar2 ni mesti ada allergic permakanan pastu jari rajin nak memicit..tapi Alhamdulillah lah dah okay
Quote jerukkedondong 2-8-2017 03:12 PM
Comel dah...{:good
Quote Sandal 2-8-2017 03:20 PM
Edited by Sandal at 2-8-2017 03:22 PM

bawang putih

Quote matchstick 2-8-2017 03:27 PM
muka asal elok...pakai produk repack ke sampai jadi teruk gitu.

Quote buapakperut 2-8-2017 03:49 PM
pakai produk mef ke dik? tu dh cystic radang tu. ioll penah radang kulit sebab terikut2 teknik cuci ngn EVOO. sampai nangis2 taubatan nasuha. bila dh pemalas nk cuci muka pun malas apatag lagi toner moisturizer serum bagai, helok jah licin tergelincir lagi
Quote Orkedd 2-8-2017 04:03 PM
jenuh jugak la nak ikut step tu.. mana nak cari garam bukit?
Quote Madel 2-8-2017 04:25 PM
Banyak nya step nak kena buat..
Aritu aku tenguk kat fb..mamat ni pakai product Cetaphil ni je..bersih licin muka dia.
Quote matchstick 2-8-2017 04:28 PM
mcm mana nk stimkan muka 10minit tu guna air panas dlm bekas je..

10 minit air pun dh x panas mana nk dtg wap nya.
Quote azimodin 2-8-2017 04:44 PM
Madel replied at 2-8-2017 08:25 AM
Banyak nya step nak kena buat..
Aritu aku tenguk kat fb..mamat ni pakai product Cetaphil ni je..ber ...

Cethaphil mmg bagus tapi mahal la untuk pencuci muka. Dulu2 masa i ada jerawat besar sbb stress, i pakai sebamed. Pastu kecoh pasl sebamed ade oink-oink pastu i tukar cethaphil. 2-3 bulan pakai mmg kecut jerawat. Tapi mmg doctor cakap kalau muka sensitif elakkan buat step yang terlampau banyak. Step adik ni kira sikit la jugak, orang korea tu sampai 10 step buat tiap2 hari
Quote manjalara_01 2-8-2017 05:10 PM
Ubatdemam replied at 2-8-2017 02:45 PM
Payah juga..ingat cuci dgn air je. Ni jerawat besar2 ni mesti ada allergic permakanan pastu jari raj ...

can also be genetic kan?
Quote petpom 2-8-2017 07:02 PM
Kalau makan accutane, tak yah buat steps mcm kat atas pun, jerawat mmg kecut la dikkk. Tp ubat tu kena dpt dari skin specialist. Tak leh pandai2 makan. Ladies yg dah kawin, kalau nak anak x leh mkn ye accutane. Nnti pembentukan anak kurang sempurna.

Kesimpulannya, kalau jerawat dah teruk, g jumpa doc, mkn antibiotic/accutane.

Antibiotik kalau jerawat tak teruk sgt tp kena mkn at least 6 bulan.

Accutane depends. Kalau jerawat besar dah x de, ok. Hehehe.
Quote @chik 2-8-2017 07:52 PM
Byknya step nk follow
Quote Siputjelly 2-8-2017 07:54 PM
Orkedd replied at 2-8-2017 04:03 PM
jenuh jugak la nak ikut step tu.. mana nak cari garam bukit?

kat supermarket banyak je jual garam bukit. i masak guna garam bukit je , jenis tak masin sangat macam garam biasa
Quote CardiGans85 2-8-2017 08:22 PM
Me pakai garnier pure active white series je skrg..clear sume jerawat..x d nafikan micellar water tu mmg best..
Quote Madel 2-8-2017 08:35 PM
azimodin replied at 2-8-2017 04:44 PM
Cethaphil mmg bagus tapi mahal la untuk pencuci muka. Dulu2 masa i ada jerawat besar sbb stress, i ...

Aku pakai Hada Labo..harga dlm anggaran rm30..
Aku jenis tak pakai makeup sangat n malas nak cuci muka berstep2 bagai..Hada Labo ni paling sesuai dgn skin aku..rasa mcm nak try Cethapil tpi mmg rega agak mahal..cari kat Guardian tak ada jual pulak.
Tenguk minah ni punya step..skeri pulak aku.
Org korea depa mmg pentingkan kecantikan n kesihatan..baik lelaki perempuan..tu sebab set2 penjagaan muka pun berbotol2..hat lelaki pun pakai lips gloss.
Quote RatuDunia94 2-8-2017 08:52 PM
Iols pakai pencuci muka oxy sejak zaman sekolah lg.. Alhamdulillah dah sepuluh tahun dh serasi dgn kulit.. Takut nk tukar kpd yg lain.. Sbb before pernah cuba bertukar kpd produk dr farmasi, end up naik jerawat.. So setia je la dgn oxy..
Quote debab76 2-8-2017 10:04 PM
meols dulu jerawat teruk. lepas macik meols suggest pakai sabun susu kambeng terus hokey!
Quote solarlunar 2-8-2017 11:01 PM
Those yg ade oily skin kene jaga pemakanan jugak. Kalu I tak boleh makan kacang2 sgt. Ritu mkn byklah jugak sbb lama tak rasa sekali naik jerawat. Smp my colig laki tegur. Eh dh ade jerawat lah. Sigh.
And I mmg pkai Cetaphil sbb good for my skin. Dh lama jugak I pkai Cetaphil nie even before cite viral2 nih.

Quote ~boolean 2-8-2017 11:03 PM
zaman sekarang ni memang kehulu kehilir micellar water...entah apa micellar water tu

Lihat semua komen(82)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.050318s Gzip On
    To Top