Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Sudahlah Canggih, Jimat Pula 3 Tahun Tak Payah Beli Baju Anak!

1-8-2017 04:28 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 3424| Komen: 32

Ibu bapa pasti bersetuju bahawa anak-anak mereka membesar dengan cepat. Macam sekelip mata sahaja, tahu-tahu dan tak muat bajunya. Kadang-kadang baju yang dah 'mengecut' tu masih elok lagi keadaannya, tetapi kena pula cari yang baru.

Berita baik buat anda, seorang pereka fesyen dari London berjaya mencipta pakaian khas bayi seawal usia empat bulan sehingga 36 bulan. Baju ini sangat canggih dan akan berubah saiz serta bentuk seiring pertumbuhan mereka.



'Petit Pli' dicipta dengan sistem lisu atau lipatan pada pakaian yang canggih di mana ia boleh mengembang beberapa kali ganda dan kembali ke saiz asalnya. Jadi, ia tidak akan menjadi terlalu kecil atau terlalu besar untuk mereka.

"Ia boleh berubah bentuk sesuai pergerakan kanak-kanak," katanya.

Tambah Yasin, bayi memerlukan sekurang-kurangnya tujuh saiz pakaian sepanjang dua tahun pertama mereka membesar menyebabkan terdapat banyak pakaian yang masih elok tetapi terlalu kecil untuk mereka pakai. Situasi ini memaksa ibu bapa untuk kerap membeli pakaian untuk bayi mereka.


Foto: Petit Pli

Menurut pereka fesyen itu, Petit Pli menggunakan material khas yang ringan dan kalis air, namun masih dapat memberi ruang untuk tubuh bayi bernafas.

Selain diilhamkan daripada seni origami lama Jepun, ia menggunakan material tahan lasak dan sesuai untuk kanak-kanak yang aktif meneroka. Malah, Yasin memberi jaminan ia juga selamat dibasuh menggunakan mesin basuh.

Yasin kini sedang mengumpul dana dan mencari rakan kongsi untuk mengeluarkan pakaian khas itu di pasaran Britain.

Wah, selain kreatif dan hebat, ia juga sangat menjimatkan kos serta dapat mengurangkan pembaziran yang dijana industri fesyen. Diharap harganya juga mampu milik apabila masuk ke pasaran Malaysia kelak. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 32
Komen

Previous : Payung Emas Dalam Bermadu Tak Wujud Pun, Ini Penjelasan Da'I Wan

Next       : Nak Tahu Hamil Bayi Lelaki Atau Perempuan? Lihat Tanda-Tanda Ini

Komen Terbaru

Quote palmolive 30-10-2017 05:22 PM
1 kaler jek ker..
mana nak dikategorikan baju malam, baju jalan ngan baju duk rumah

Lain-lain Komen

Quote chinta89 1-8-2017 04:39 PM
ok, nice..
Quote RatuDunia94 1-8-2017 04:44 PM
Kain dia x panas ke?
Quote jazaa100 1-8-2017 05:00 PM
Shopping baju anak lah yg paling heaven....
Klu guna baju mcm ni, hilang satu nikmat...


Quote jazaa100 1-8-2017 05:00 PM
Shopping baju anak lah yg paling heaven....
Klu guna baju mcm ni, hilang satu nikmat...


Quote idakamaruddin 1-8-2017 05:09 PM
dah mcm tenggiling je pesen baju nye {:dot
Quote noell 1-8-2017 05:18 PM
kalo boh color merah mmg serupa spiderman la
Quote SecretLuv 1-8-2017 05:28 PM
Kalau color biru semua dah boleh jadi Mystique dah budak tu.
Quote matchstick 1-8-2017 05:38 PM
mahal ke idok...kalu mahal baik beli baju biasa aje yg murah2 time sale.
Quote matchstick 1-8-2017 05:39 PM
lgpun baju budak kain cotton paling sesuai sbb serap peluh selain x panas. ni baju kalis air xserap peluh lah kan
Quote CiliPadiSedap 1-8-2017 05:39 PM
idakamaruddin replied at 1-8-2017 05:09 PM
dah mcm tenggiling je pesen baju nye {:dot

teringat tenggiling panjat pokok koko rumah atuk.
Quote Artemesiaa 1-8-2017 05:55 PM
Idea dia menarik tapi kena ada banyak lagi research supaya sesuai dipakai dia setiap cuaca
Quote @chik 1-8-2017 07:43 PM
Fabrik macam xbest je
Quote doubleA 1-8-2017 07:54 PM
Brilliant idea. Water and wind resistant. Sesuai untuk kanak2 melasak. Kalau masuk malaysia ni iols pun nak beli
Quote doubleA 1-8-2017 07:54 PM
Brilliant idea. Water and wind resistant. Sesuai untuk kanak2 melasak. Kalau masuk malaysia ni iols pun nak beli
Quote Sayawanieta 1-8-2017 09:20 PM
0-24y je biasanya habis duit sikit beli baju..masuk 2-4years..boleh je pakai baju sama.
Lagipon, shopping baju anak is my therapy hahahha..beli kt sogo boleh dapat murah2 jeee..
Quote ShiningStars 1-8-2017 10:32 PM
X panas ke material utk baju ni..{:nose
Quote missDollie 1-8-2017 11:04 PM
Tak mungkin aku akan bagi anak aku pakai baju sehodoh ini..
Quote Pink_Purple 1-8-2017 11:19 PM
bosan la pakai bj yg sama je
Quote faraway1 2-8-2017 01:16 AM
melambak jual pakaian camni kat sini, dipanggil evolution.... entah apa, tak ingin ku beli, believe pakaian baby heaven... cam wajib dibeli selalu..

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.046346s Gzip On
    To Top