Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Asyik Sakit Kepala, Sakit-Sakit Badan? Ini Tips Mujarab Tanpa Guna Sebiji Pain Killer Pun!

31-7-2017 05:37 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 3278| Komen: 36


Hilangkan sakit kepala, selesema tanpa pain killer? Biar betul?

Maklumlah ramai yang gerun dengan pain killer yang dikatakan tidak baik untuk kesihatan bagi jangka masa panjang. 

Seorang netizen, Aqif Azizan berkongsi kisah bagaimana dia akhirnya berjaya menyegarkan badan dan melegakan sakit kepala serta selesema tanpa menggunakan pan killer.

Rahsia..boleh baca selanjutnya di bawah.


Kalau anda pun mula sakit kepala, selsema dan sewaktu dengannya dan langsung tak ada pain killer seperti panadol, boleh ikhtiarkan langkah berikut.

1 - Pergi beli minimum 2 botol kecil mineral atau 1 botol besar.

Tak kisah apa jenama pun. Janji air putih. Dalam kes saya, saya beli air Spritzer.

Kos yang terlibat adalah sekitar RM10 ke RM15. Sebab air mineral adalah sedikit mahal di airport berbanding gerai biasa.

2 - Usahakan untuk habiskan serta merta.
Saya ambil masa sekitar 5 minit untuk habiskan 2 botol kecil.

Minum perlahan-lahan. Jangan gelojoh. Tapi pastikan kita habiskan air itu.

Foto: Carian internet
3 - Biasanya sekitar 10 minit kita akan mula 'terasa' kesannya.

Masa ini kita akan rasa nak pergi tandas. Maka pergilah tandas yang terdekat.

Lepas buang air, biasanya kita akan rasa lega sedikit.
Dalam kes saya, sakit kepala mula lega (tak hilang sepenuhnya), selsema pun mula kurang, dan yang penting rasa tak selesa badan memang terasa berkurangan.

Saya tak ada sebarang maklumat saintifik untuk menyokong eksperimen ini. It just works.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 36
Komen

Previous : Inilah Masa Terbaik Untuk Menimbang Berat Badan...

Next       : Tanda-Tanda Badan Terlalu Berasid Dan Cara Mengatasinya

Komen Terbaru

Quote KuewTeuwKungFu 11-10-2017 09:10 PM
Boleh try ni...hope mujarab

Lain-lain Komen

Quote estrelle 31-7-2017 05:40 PM
Ok memang tengah sakit kepala.jap nak minum air.
Quote DeeHanania 31-7-2017 05:42 PM
Slalu amalkan...
{:hooray
Quote nuyunnisa 31-7-2017 05:48 PM
..memang menjd kalo time sakit kpala minum air mineral bnyk2..mmg terasa kurang sakit..tapiii..masalahnya kalo ade ulser..adoi kat lidah plak tu..nak telan apapun tak lalu.apatah lagi air.kena kt area ulser...rasa nak nangiss oo..
Quote matchstick 31-7-2017 05:55 PM
air mineral spritzer mmg sgt refreshing. xpayah sejuk kan dlm fridge pun. beli kt kedai ada air cond
Quote makneng 31-7-2017 07:19 PM
Teringat kat ibu rumah mak, dari mak kecik sampai la.. Selalu pesan byk kan minum air masak or air putih
Quote kiambang 31-7-2017 08:24 PM
Boleh cuba ni
Quote ice_sky92 31-7-2017 08:27 PM
Aku pun suka minum spritzer walaupun mahal sikit berbanding yang lain...
Quote ice_sky92 31-7-2017 08:29 PM
makneng replied at 31-7-2017 07:19 PM
Teringat kat ibu rumah mak, dari mak kecik sampai la.. Selalu pesan byk kan minum air masak or air p ...

Aku dulu mula2 nak minum air masak memang susah skit...rasa nak muntah...skg dah biasa da...
Quote jazaa100 31-7-2017 08:53 PM
Petua yg elok utk org yg tak suka minum air mcm @sebu1
Quote jazaa100 31-7-2017 08:53 PM
Petua yg elok utk org yg tak suka minum air mcm @sebu1
Quote makneng 31-7-2017 08:56 PM
ice_sky92 replied at 31-7-2017 08:29 PM
Aku dulu mula2 nak minum air masak memang susah skit...rasa nak muntah...skg dah biasa da...

Bukan uolls je.. Mak pon.. Paksa diri minum air masak. Siksa. Memula dulu sokmo nak ke toilet. Lama2 dah ok.
Quote sebu1 31-7-2017 09:25 PM
jazaa100 replied at 31-7-2017 08:53 PM
Petua yg elok utk org yg tak suka minum air mcm @sebu1

Tq jaza.  Mungkin ikut individu ni.  Tp boleh cube
Quote jazaa100 31-7-2017 09:45 PM
sebu1 replied at 31-7-2017 09:25 PM
Tq jaza.  Mungkin ikut individu ni.  Tp boleh cube

Tak de nya ikut individu.....

Memang tu le petuanya...aku pun klu rasa nk demam je...aku togok air bebyk...insyaAllah pastu ok...
Quote ShiningStars 31-7-2017 10:10 PM
Pernah dengar juga ttg kebaikan water therapy ni..
Quote raihaneem 31-7-2017 10:23 PM
Minum air byk..betoi bgus, kulit pun tak nmpk kusam
Quote yayah8989 31-7-2017 11:40 PM
erm.. kalo minum air yang kat water cooler tu elok ke ek? selalu sakit kepala kalo minum air tu masa perut kosong.  tapi bila minum air lain yang ditapis tu x sakit kepala pulak. pelik pelik
Quote salmon-suki 1-8-2017 01:45 AM
Sy da minum almost 3liter plain water per day sejak demam,batuk n selsema ni but it's not getting better..ai still cough a lot smpai vomiting..jumpa doc 2x daa,still no improvement..any suggestions?{:cryrun
Quote salmon-suki 1-8-2017 01:45 AM
Sy da minum almost 3liter plain water per day sejak demam,batuk n selsema ni but it's not getting better..ai still cough a lot smpai vomiting..jumpa doc 2x daa,still no improvement..any suggestions?{:cryrun
Quote emelia1509 1-8-2017 09:11 AM
Memang bagus minum air banyak2..Tapi too much mineral tak baik jugak kan..So banyak2 minum plain water..Jangan duk pulun mineral water saje...

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.059409s Gzip On
    To Top