Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

India Muslim Diterima Sebagai Bumiputera, Suatu Ancaman Buat Orang Melayu?

27-7-2017 03:05 PM |Dilihat:2731| Komen: 69


   Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Angie Ling

Susulan baru-baru ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat pengumuman bahawa kerajaan akan mengkaji rayuan masyarakat India Muslim yang mahu diiktiraf sebagai Bumiputera.

Akibatnya menimbulkan persoalan sama ada "India Muslim merupakan seorang Bumiputera ataupun tidak" sekaligus mencetuskan perbincangan hangat di kalangan masyarakat umum.

Malah, sesetengah pihak beranggapan persoalan yang timbul itu merupakan satu ancaman buat orang Melayu.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
5
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 66
Komen

Komen Terbaru

Quote shida81 27-8-2017 08:34 AM
Off topic jap..non malay klu convert to Islam blh join umno ke..... Ada cousin laki aku kawen ngn India... Of cos dia convert kan.... Siap Jd pemuda umno bagai...byk project lak tu. Bukan umno tuk melayu je ke....

Lain-lain Komen

Quote kecimpret 27-7-2017 03:08 PM
konfom laa terancam...terpaksa kongsi kuota bumiputra utk bisnes/pendidikan/perumahan
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:13 PM
sebenarnya tidak. melayu sendiri dah lama terima india muslim dan sokong india muslim sebagai melayu melalui definasi dlm perlembagaan.

contoh yg terbaik ialah Tun Dr Mahathir yg dusanjung tinggi atau dianggap hero dlm masyarakat melayu. beliau la yg merealisasikan definasi melayu dlm perlembagaan supaya mamak adalah melayu bumiputera.
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:15 PM
dgn pelbagai ethnic campur dlm masyrakat melayu, lahirlah generasi india melayu, bangla melayu, indon melayu dll, dan akan lebih cerdik dgn budaya yg lebih colourful, which is good fpr melayu islam in the future
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:23 PM
hidup mamak! hidup mamak bumiputera!
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:24 PM
pilihan ketuanan melayu sendiri, you asked for it.

taniah, you dream come true
Quote bit 27-7-2017 03:27 PM
If India Muslim can be bumiputera, jgn terkejut kalau Ridhuan Tee boleg jadi jugak
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:27 PM
satu soalan yg ketuanan melayu tak dapat jawab:

kenapa ketuanan melayu anggap ada bezanya di antara muslim? ada sistem kasta dlm ajaran islam ke?
Quote cocorex 27-7-2017 03:39 PM
pulauturtle replied at 27-7-2017 03:27 PM
satu soalan yg ketuanan melayu tak dapat jawab:

kenapa ketuanan melayu anggap ada bezanya di anta ...

Ada ker yg berkata begitu?
Umat islam sama sahaja..yg dibincangkan adalah keistimewaan sebagai bumiputera
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:45 PM
cocorex replied at 27-7-2017 03:39 PM
Ada ker yg berkata begitu?
Umat islam sama sahaja..yg dibincangkan adalah keistimewaan sebagai  ...

sudah tentu yg terima mamak sebagai bumiputera anggap mamak ni tak sama standard dan tak layak dapat status bumi ma..apa nak putar belit lagi?

berpura2 kata undet islam brotherhood, semua sama rata? nak kasi seluruh dunia gelak pada hipokrit ketuanan melayu?
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:50 PM
bagus juga incident ini terjadi, barulah bagi semua org faham apakah dlm minda ketuanan melayu;

1) ketuanan melayu tak patriotik. mereka tak put malaysia dan islam sebagai 1st priority, tapi semua berdasarkan kaum saja

2) ketuanan melayu tak mencintai keharmonian. mereka mati matian pun nak semua kaum diperbezakan, walaupun beotherhood islam pun boleh diketepikan
3) mereka tal hormat perlembagaan, contohnya definasi melayu bumiputera
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:51 PM
4) mereka tak hormat pada agama. mereka anggap islam 2nd but melayu 1st.
Quote pulauturtle 27-7-2017 03:54 PM
ramai bumiputera tulen di sabah dan sarawak pun diketepikan oleh pendatang melayu dimana iban dan sandakan realized semua prioriti diberi kpd pendatang melayu di negara sabah dan sarawak.

ketuanan melayu mmg perompak
Quote cocorex 27-7-2017 03:55 PM
pulauturtle replied at 27-7-2017 03:45 PM
sudah tentu yg terima mamak sebagai bumiputera anggap mamak ni tak sama standard dan tak layak dap ...

Org berbincang psl keistimewaan bumiputera kt sini...kalo mcm tu mana2 muslim nk jd bumiputera kt sini boleh la kan?..ianya ibarat jiran ko buat rumah ko mcm rumah sendiri smpaikan ko sebagai tuan rumah dh xder apa2 keistimewaan @ hak dlm rumah tu..alasan ialah "kita nie sesama islam tiada beza pun"..mau kah?
Quote pulauturtle 27-7-2017 04:03 PM
Edited by pulauturtle at 27-7-2017 04:05 PM
cocorex replied at 27-7-2017 03:55 PM
Org berbincang psl keistimewaan bumiputera kt sini...kalo mcm tu mana2 muslim nk jd bumiputera kt  ...


bodoh, hakikatnya mng boleh jadi bumiputera ikut perlembagaan.

asalkan hidup cara melayu dan masuk islam. simple jer. dah termaktub dlm perlembagaan start zaman mamak mahathir.

sekarang betapa ramai indon, arab, mamak jadi melayu bumiputera la, sohai.

selagi bumiputera, sama2 makan kek istimewa la, sohai. takkan ikut kasta islamic ko lagi kah? kakakaka

tak percaya, cari dari umno sudah
Quote pulauturtle 27-7-2017 04:06 PM
terima kasih Tun Dr Mahathir merealisasikan kesamarataan dlm islam, allahukhbar...takbirrrrr
Quote cocorex 27-7-2017 04:15 PM
pulauturtle replied at 27-7-2017 04:03 PM
bodoh, hakikatnya mng boleh jadi bumiputera ikut perlembagaan.

asalkan hidup cara melayu dan  ...

Td ko yg bertanya islam kt sini ikut kasta..pastu ko pusing cerita psl umno pulak..ko nie bodoh + bebal @ ada DNA mamak?
Ko meroyan la sorang2 dekkk smpai bebal + bongok ko tu hilang
Akak dh xkuasa nk melayan spesis mcm ko nie
Quote pulauturtle 27-7-2017 04:16 PM
bit replied at 27-7-2017 03:27 PM
If India Muslim can be bumiputera, jgn terkejut kalau Ridhuan Tee boleg jadi jugak

he will eventually

tapi pasal tekanan politik ketuanan melayu yg anti cina, dia terpaksa tunggu.

itu jer. dia dah dapat layan istimewa
Quote pulauturtle 27-7-2017 04:18 PM
cocorex replied at 27-7-2017 04:15 PM
Td ko yg bertanya islam kt sini ikut kasta..pastu ko pusing cerita psl umno pulak..ko nie bodoh +  ...

u yg tak faham perlembagaan dan putar belit.

mengikut perlembagaan. sesiapa yg hidup ikut car hidup melayu dan islam = melayu.

dan melayu = bumiputera
u yg tak boleh terima india muslim yg telah diassimilasikan swbagai melayu tu dah sah sebagai bumiputera

kalau u tak suka india muslim sebagai bumiputera, sila berambus balik ke indonesia kecuali bali ya
Quote pulauturtle 27-7-2017 04:21 PM
nampak sgt ketuanan melayu selama ni berpura2 anggap brptherhood islam dgn mamak jer. tapi dlm hati mereka, mereka anggap india muslim tu low class dlm islam

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056632s Gzip On
To Top