Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Baru Seminggu, Stesen MRT Dah Diancam Vandalisme

24-7-2017 11:16 AM |Dilihat:4609| Komen: 155
Baru sahaja seminggu beroperasi sepenuhnya, Kemudahan Transit Aliran Massa (MRT) aliran Sungai Buloh - Kajang sudah diancam perlakuan vandalisme.

Stesen MRT Merdeka dan Stesen MRT Bukit Bintang  adalah antara yang menjadi mangsa perlakuan keji ini dengan puntung rokok dibuang merta-rata terutamanya di kawasan luar stesen.

Sampah merata-rata, Foto: Astro Awani
Astro Awani melaporkan, ada juga pihak yang tidak bertanggungjawab merosakkan serta mencalarkan tempat duduk di kawasan platform.

Tempat duduk terpaksa dikeluarkan sementara bagi kerja membaiki akibat ditoreh 'tangan nakal.'

Foto: Astro Awani
Penyelenggara di Stesen MRT Bukit Bintang, Md Rasal, berkata, "Saya pernah nampak beberapa orang membuang sampah, kayu dan bermacam-macam lagi.

"Saya tak boleh tegur mereka, kerana mereka orang Malaysia, saya orang luar. Apa yang boleh saya buat hanyalah mengambil gambar dan laporkan kepada pihak pengurusan."

Foto: Astro Awani
Sementara itu, binaan dinding yang unik membawa mesej Rukunegara di Stesen MRT Merdeka turut diancam apabila ada kanak-kanak yang memanjat dinding tersebut seperti 'wall climbing'.

Bukan itu sahaja, kepala paip di tandas MRT juga sudah banyak yang tercabut.

Foto: Astro Awani
Pengarah Strategik Komunikasi dan Pihak Berkepentingan MRT Corp, Datuk Najmuddin Abdullah, meluahkan rasa kecewanya kerana ia menunjukkan seolah-olah rakyat Malaysia belum bersedia untuk menerima pengangkutan awam yang canggih dan bertaraf dunia. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 154
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote krustykrab 27-7-2017 11:32 AM
Changa replied at 25-7-2017 04:15 PM
apa reaksi acik kepam bila sis menonong jah membontot bag heshe??
acik kepam buat muka kekwat ke  ...

opkos la dia tarik henbeg dia, takut aku kentut kat beg die

tak koser kut nak kalih tgk muka dia...lantak ko lah pah, tempat duduk utk manusia je, beg silakan letak dikaki saja

Lain-lain Komen

Quote dinoloveshasha 23-7-2017 08:19 PM
kasi dendam spesis bongok ni... bodoh nak mampus tak reti jaga kebersihan.... merosak harta menda...
Quote finesse 23-7-2017 08:20 PM
Korg tu buat la penguatkuasaan.. tangkap puak2 hanat ni.. denda.  Biar masuk penjara sekor2.. :zz
Quote sebu1 23-7-2017 08:20 PM
Malaysia ni terdiri dari pelbagai penduduk. Kat key el ni terdiri dari indon bangla Myanmar filipino negro Vietnam Melayu cine India. Harap maklom. Warge pprt pendatang dan local yg suke buat kekotoran ni:zz
Quote sepiITUindah 23-7-2017 08:25 PM
beri perkhidmatan kat beruk
tu mendapatnya
Quote batmana 23-7-2017 08:25 PM
cctv ada 24 jam tu berfungsi tak?

pi la amik gambar seekor vandal ni, tepek besau2 dpn pintu msuk lrt/mrt/komuter semua

biar dia malu , itupun klu ada kemaluan la..

Quote Pink_Purple 23-7-2017 08:26 PM
pprt punya minda.......           
Quote zonan4 23-7-2017 08:27 PM
selalu yang buat benda ni org luar yg diimport masuk.... import lagi bebyk....
Quote wunan88 23-7-2017 08:27 PM
penguatkuasaan xder..dengan denda x menakutkan sbb tue ramai yg berani buat vandalism..cuber tgk singapore macam mana dia punya public transport..xder jadi mcm nie walaupon kt sana ramai foreigner jugak
Quote finesse 23-7-2017 08:28 PM
dinoloveshasha replied at 23-7-2017 08:19 PM
kasi dendam spesis bongok ni... bodoh nak mampus tak reti jaga kebersihan.... merosak harta menda... ...

Babi hanat sial diorg ni.. aku x naik lagi... Nanti bila aku naik habis semua dah kotor busuk rosak..    celaka babi diorg  :  :
Quote mjla 23-7-2017 08:30 PM
Jgn salahkan org tempatan
Skit2. Pprt
Quote MeghanK 23-7-2017 08:33 PM
mentaliti rakyat yang masih di kelas ketiga tapi kalau bab komplen itu ini kat pesbuk berdegar2..pokok pon tumbang dengar dorang sembang
Quote Decaffeinated 23-7-2017 08:35 PM
Sebat ja mcm Singapore baru ada akal...
Quote insulin 23-7-2017 08:36 PM
Hmmm. Merugikan. Berapa banyak kos yang kena dikeluarkan untuk membaiki kerosakan2 itu pula?
Quote nuc 23-7-2017 08:41 PM
pasni tak payah denda kalo buang sampah tempat awam...bagi sebat je, satu kesalahan satu sebat
Quote mbhcsf 23-7-2017 08:44 PM
untuk semua pengurus MRT

- jgn ada ting sampah - sebab ada implikasi keselamatan bomb
- jgn ade toilet lah kalau boleh biaq aje sebab tubes kat UK mana ade benda ni


sebab beginilah sesetengah kita , bila ada kemudahan yg ada di depan mata , jarang yg akan menghargai.
Quote Changa 23-7-2017 08:51 PM
mbhcsf replied at 23-7-2017 08:44 PM
untuk semua pengurus MRT

- jgn ada ting sampah - sebab ada implikasi keselamatan bomb

bimbo nya sis...
tong sampah kat MRT guna plastik transparent jah so orang boleh lehat apa terkandung dalam tong sampah
Quote pyropura 23-7-2017 08:52 PM
Vandalisme takpe small matters aje tuh, hina islam lagi bahaya
Quote Changa 23-7-2017 08:53 PM
yang jenis bebudak buas ini peranan ibu bapa supaya alert dan jangan amalkan sikap pprt iya.
tadi pun ada budak dok lompat2 belakang akak nak tekat butang emergency interkom dalam tren itu
hanj sangat perangai kau dek
Quote FOTHER-MUCKER 23-7-2017 08:53 PM
mbhcsf replied at 23-7-2017 12:44 PM
untuk semua pengurus MRT

- jgn ada ting sampah - sebab ada implikasi keselamatan bomb

Masalah juga di malaysia ni bilamana ting sampah tu dah kelihatan/seperti seperti  sampah. . Buat lah design yang tahan lasak 70-90% free maintenance. Ni buat dari plastic murah.

Lihat semua komen(155)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089947s Gzip On
To Top