Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Risau Daging Babi, Orang Ramai Jangan Takut Dengan Daging Import - MAQIS

21-7-2017 11:30 AM |Dilihat:1039| Komen: 12
Susulan berita berhubung kontena daging babi bercampur dengan kambing baru-baru ini, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) menjelaskan hanya satu kontena yang didapati bercampur dengan daging babi.


Foto: BH Online/NSTP

Memetik Utusan Online, MAQIS menafikan terdapat 74 kontena berisi daging babi bercampur daging kambing dan lembu terlepas daripada pemeriksaannya seperti ditularkan di media sosial.

Ketua Pengarah MAQIS Datuk Mokhtaruddin Husain menjelaskan, empat buah kontena sahaja yang dirampas.


Foto: Port Strategy

Hanya empat buah kontena sahaja yang telah dirampas di Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor baru-baru ini dan hanya satu daripadanya yang bercampur di antara daging babi dan kambing.

Tiga yang lain memalsukan dokumen pengisytiharan kemasukan kerana mengimport daging daripada Sepanyol dan Brazil kerana seharusnya semua daging adalah di import daripada Australia.

Tidak ada bukti yang menunjukkan kenyataan yang tular di media sosial dan ia hanyalah kenyataan yang dibuat bagi membangkitkan rasa tidak se-nang dalam kalangan masyarakat.

Justeru, orang ramai jangan was-was dengan daging import yang dibeli kerana pihaknya telah memastikan setiap kemasukan daging tersebut adalah selamat, katanya kepada Utusan Malaysia. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 12
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote v(T.T)v 10-9-2017 09:00 AM
Ummah Hipokrit mengguna cukai babi dgn aman sekali.

Lain-lain Komen

Quote tungkai 21-7-2017 11:51 AM
Instead of daging, kat mana ntah aku terbaca Malaysia ni jugak tempat pembuangan sampah dari Europe. Diorg palsukan dokumen pastu tinggal gitu aje...
Quote haryatie 21-7-2017 11:59 AM
x yah la mkn daging buat masa ni
byk lagi pilihan lain
Quote arnauld 21-7-2017 12:25 PM
penyeludup ni pun tak der la nak bawak empat-empat container tu semua campur, 3 tak campur 1 container campur, susah la sikit nak kena tangkap.
tapi bab jgn risau tu mana boleh tak risau, dah berapa kali dia org bawak masuk tak dapat tangkap. benda2 cam ni patut buat 100% check. kalau kat factory kan kena buat 100% check memang la susah tapi gaji dapatkan? susah sikit jer tak buat, mmg seronok la penyeludup...dah tu tiap tahun nak gaji naik hampes!!! mcm jer kes sembelihan ayam, bagi cert lps tu check setahun sekali mmg la towkey2 menipu. kalau dia dapat jimat gaji tukang sembelih 2 org pun dia dah dpt extra 3000 sebulan!!!

Quote rospinki 21-7-2017 12:40 PM
org yg byk dosa je hidup dlm ketakutan..takut terkena babi..takut terkena rabies..takut ter itu ter ini..
Quote matchstick 21-7-2017 01:02 PM
ntahnye..nt raya haji makan daging fresh puas2
Quote mjla 21-7-2017 11:23 PM
Sapa la babi sebenarnye
Quote mh17 22-7-2017 01:28 AM
rospinki replied at 21-7-2017 12:40 PM
org yg byk dosa je hidup dlm ketakutan..takut terkena babi..takut terkena rabies..takut ter itu ter  ...

Ye,ko byk pahala..smoga mati sok dalam iman ..
Quote trakea 22-7-2017 05:36 AM
tungkai replied at 21-7-2017 11:51 AM
Instead of daging, kat mana ntah aku terbaca Malaysia ni jugak tempat pembuangan sampah dari Europe. ...

Engko terbaca kat dubur ngko
Quote tungkai 22-7-2017 10:34 AM
trakea replied at 22-7-2017 05:36 AM
Engko terbaca kat dubur ngko

No need to be rude..
https://cilisos.my/why-did-romania-try-to-dump-117-tonnes-of-toxic-waste-in-klang/
Quote trakea 22-7-2017 06:28 PM
tungkai replied at 22-7-2017 10:34 AM
No need to be rude..
https://cilisos.my/why-did-romania-try-to-dump-117-tonnes-of-toxic-waste-in- ...

Setakat kantoi cuba buang kat malaysia saja engko dah kata mereka berjaya . Tak paham bahasa inggeris ka ?
Quote izzat1987 10-9-2017 07:25 AM
rospinki: org yg byk dosa je hidup dlm ketakutan..takut terkena babi..takut terkena rabies..takut ter itu ter ini..

Entah entah ko yg banyak dosa dik jah oiii{:smile{:spec
Quote v(T.T)v 10-9-2017 09:00 AM
Ummah Hipokrit mengguna cukai babi dgn aman sekali.

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.099254s Gzip On
To Top