Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Berenang Atau Berlari? Mana Satu Yang Lebih Banyak Bakar Kalori?

17-7-2017 05:25 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 1788| Komen: 29

Siapa yang tak mahu tubuh yang sihat, segar dan fit bukan? Pucuk pangkalnya mahu 'bergerak' atau tidak sahaja. 

Mungkin bagi mereka yang gemar beriadah mereka mahu memilih aktiviti apakah yang paling optimum untuk membakar kalori mereka. 

Yalah, kata orang alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. 

Antara berlari dan juga berenang, aktiviti mana yang paling banyak membakar lelemak dan juga kalori? Bagi mereka yang 'gila' bersukan, pastinya jawapannya kedua sukan ini menjadi pilihan utama.

Namun, jika anda mahu memilih salah satunya kerana pelbagai faktor seperti kekangan masa dan juga tempat, ini pula jawapannya: 


Berlari

Selain berjalan kaki, berlari merupakan satu bentuk olahraga yang paling mudah dilakukan. 

Ia membantu meningkatkan kekuatan dan juga otot pada bahagian bawah tubuh. 

Aktiviti berlari yang dilakukan selama 30 minit akan membakar kalori sebanyak 350 kalori.


Berenang

Renang pula merupakan olahraga yang menyihatkan keseluruhan tubuh badan. Ini kerana kesemua otot digerakkan ketika anda berenang. 

Paling best, berenang selama 30 minit mampu membakar 400 kalori. 

Oleh itu, jika anda ingin memilih antara keduanya ini, berenanglah aktiviti yang mampu membakar lebih banyak kalori, juga membuatkan anda berasa lebih segar. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Previous : Luar Biasa, Inilah Kehebatan Gabungan Lada Hitam Dan Kunyit. Orang Barat Pun Amalkan

Next       : Batu Karang? Cuba 3 Ramuan Lemon Ini Bagi Menghancurkannya!

Komen Terbaru

Quote @chik 18-8-2017 08:08 PM
xpandai berenang la plk...

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 17-7-2017 05:47 PM
Berenang lebih selamat sebab kurang menyebabkan kecederaan berbanding berlari
Quote Ayda89 17-7-2017 06:46 PM
Lagi suka main badminton, peluh merecik2
Quote cheergirlz 17-7-2017 10:55 PM
biasa dgn kwn2 bila blik kja...mmg akn joging..ade y berlari..ade y jalan..iols laa orgnyer...dlm seminggu 2x berenang...sbb kat sport centre dh da schedule..utk prmpuan rabu dan jumaat..jd senang..bla dh pindah tmpat kja..errmm joging jer laa...
Quote Kak-Leen 17-7-2017 11:20 PM
Berenang sesuai sbb membakar lemak seluruh badan. Kecederaan pun kurang.
Quote Atifan 17-7-2017 11:22 PM
Xpndai berenang
Quote Revolver 18-7-2017 12:06 AM
berlari dah tak larat... nak berenang pulak tak reti
so... jalan kaki je la
Quote eyansss 18-7-2017 01:50 AM
Artemesiaa replied at 17-7-2017 05:47 PM
Berenang lebih selamat sebab kurang menyebabkan kecederaan berbanding berlari

betul...  slipdisc patient pun dinasihatkan untuk berenang instead of berlari...
Quote armin 18-7-2017 07:54 AM
Berenang best, tak letih, boleh berangan terapung2, kalau berpeluh pun tak rasa sbb mmg dah basah. Relaxing sangat. Cuma kulit cepat sunburn.
Quote JDT 18-7-2017 11:17 PM
Rugi, saya tak pandai berenang..
Quote WajibulGhunah 19-7-2017 01:19 AM
Berenang kalau dah lama tu x brng sekali berenang mmg semua otot jd sakit
Esok xleh gerak satu bdn
Quote nisako 19-7-2017 11:45 AM
berenang mmg best dari lari..............
Quote Eva_yy_Ellin 19-7-2017 12:04 PM
Baru plan nak mula berenang bulan depan.
Baca artikel ni menguatkan lagi keinginan dan kesedaran untuk sihat. Bwahaha.
Makanya...jom pergi cari baju renang muslimah.
Quote URUHA 19-7-2017 03:58 PM
Teringin sgt nak berenang tp meols x tau. Meols tau tenggelam jah
Quote caprut 19-7-2017 05:27 PM
Ayda89 replied at 17-7-2017 06:46 PM
Lagi suka main badminton, peluh merecik2

best kan. klo yg kire point 15 tu da mng(yg dlu2 pnye sistem mata) tu lg penat.
Quote Ayda89 19-7-2017 08:23 PM
caprut replied at 19-7-2017 05:27 PM
best kan. klo yg kire point 15 tu da mng(yg dlu2 pnye sistem mata) tu lg penat.

Ha ah best. I main xikut kira mata, pakai boh ja, sbb mmg nak bagi klua peluh heheh. Dapat main dgn kawan yg tangan xbedung hampeh keja kutip bulu tangkis ja
Quote niena90 20-7-2017 01:01 PM
Hurmmm berenang pun tak reti. Best la sape yg terer berenang tu
Quote redapple10 21-7-2017 12:55 PM
Sedih sbb xreti berenang...
Quote redapple10 21-7-2017 12:56 PM
I prefer berlari kat tmb sbb konon2 layan nature
Quote boongalalang 21-7-2017 04:48 PM
Boleh suggest mana tempat boleh beli baju renang muslimah yang murah

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.044742s Gzip On
    To Top