Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Patutlah Ramai Cerai, Masa Majlis Kahwin Pun Pengantin Menari Terkinja-Kinja!"-Netizen

17-7-2017 05:03 PM |Dilihat:6656| Komen: 94
"Ingat Tuhan nak berkati perkahwinan kita ke kalau dah terkinja-kinja macam ini?" Alahai, apa cerita pula kali ini? Marah benar nampaknya kalau netizen sudah meluahkan kata-kata begitu.

Rupanya disebabkan sebuah video dimuat naik di laman Facebook Nokharom Morahkon ini yang menunjukkan sekumpulan orang menari di sebuah majlis perkahwinan.

Dalam video berdurasi lebih kurang 10 minit itu, mereka melakukan persembahan tarian ala-ala Bollywood.


Kebanyakan dari mereka memakai persalinan baju kurung serta baju Melayu berwarna merah jambu dan dipercayai ahli keluarga, sepupu serta rakan rapat kedua mempelai.

Di hujung video, pengantin pula turun dari pelamin dan turut serta menari bersama-sama.

Kalau dilihat secara kasar, tiada aksi berlebihan-lebihan atau melampau, namun tindakan ini dikecam oleh ramai netizen di media sosial.

Bukan sahaja tidak bertepatan dengan syariat agama, malah mereka juga turut menyuarakan kebimbangan nilai dan adat Melayu dalam perkahwinan akan terhakis dan diganti dengan acara seperti ini. 

"Tergedik-gedik ingat elok sangat ke majlis macam ni. Jauh sangat menyimpang."
"Semua pakat nak tiru budaya kafir. Benda macam ni tak ada langsung dalam islam."
"Daripada menari pasang lagu hindustan semua alangkah lagi indah pasang zikir, selawat kat Rasulullah."

Mungkin mereka sekadar berhibur dan berniat baik untuk membuat kelainan serta memberikan kejutan kepada pengantin.

Hakikatnya, bukan senang mahu memuaskan hati semua orang. Baik pun orang mengata, apatah lagi yang sebaliknya. Tak begitu? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
6
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
5
Komen: 94
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote fox. 23-7-2017 01:25 PM
Video dah unavailable pulak

Lain-lain Komen

Quote Skuau 17-7-2017 05:10 PM
Banyk sgt tgk citer bollywood ni...
Quote lwyl 17-7-2017 05:18 PM
Sangat buruk.
Quote jerukkedondong 17-7-2017 05:18 PM
Semua mcm tak sedar diri...Ye..byk sngt tgk citer boliwod ni...
Mesti jenuh berlatih ..
Selamat pengantin.baru..
Moga jodoh panjang dn anda dirahmati...
Quote lwyl 17-7-2017 05:18 PM
Sangat buruk.
Quote missinpiece 17-7-2017 05:24 PM
Yg tukang komen mengutuk pon sama jah
Quote munchkin 17-7-2017 05:32 PM
Yg ni takpe pulak. Susunan kerusi takut pulak.
Quote Artemesiaa 17-7-2017 05:39 PM
Masing2 punya mahu.  
Quote ejans 17-7-2017 05:39 PM
Byk tpt dan event boleh menari..
X salah pon nak menari joget2.. Suka ati ko laaa.. Tp kenapa event yg patot kita buat dgn cara baik ikut agama.. Dgn ada org2 tua lagi ko nak menari2  bagai.. Bagi mereka yg suka sgt joget. Berangan nak dance bolkywood. Join lah kelas zumba belly dance ke.. Xperlulah terkinja kt majlis mcm ni...
Quote RatuDunia94 17-7-2017 05:40 PM
Iols rasa itu flash mob yg dirancang bukan tetamu yg menari.. Sbb baju penari warna sama..
Anyway yg kahwin buat dlm masjid xde tari menari pon boleh cerai dik non..
Quote CiliPadiSedap 17-7-2017 05:47 PM
Edited by CiliPadiSedap at 17-7-2017 05:59 PM


Lagu majlis kahwin akak.. siap ada subtitle bagi tetamu faham


bila melayu di keling kan jadi tarian bollywood. langkah sumbang merosakkan identiti bollywood betul.

dulu melayu bangga dengan  tarian kuda kepang, tarian mak inai, tarian  zapin sekarang anak melayu sibuk bersotong dengan  raver

dulu akak kawin paling2 pun baling duit syiling dengan gula2 je tak sempat nak joget mentua jeling suruhcuci pinggan mangkuk.. dah jadi cm snow white pula kena buli je. kecik besar je tengok mentua ni.. style org kampung gotong royong.

lepas tu raya pula tengah tahun memang sedaplah hujung tahun buat majlis kahwin.


ni kuda kepang dah bagus, sekali kat belakang ada poem budak sah lak kung kasihan boyan
Quote harkktuih 17-7-2017 05:50 PM
ramai cerai sbb majlis kawin menari terkinja2? lahai dekk.. lebai tutup atas bawah, kawen sekadar nikah di mesjid pun kalau jodoh x panjang, tetap cerai jua..
Quote imransulaiman 17-7-2017 05:54 PM
Tak payahlah nak kutuk sangat. Pengantin tu pun dah cukup hauk tanpa kutukan
Quote CardiGans85 17-7-2017 06:12 PM
Suka klu majlis pkahwinan ade lagu tradisional/nasyid2/oldies love songs. Tarian melayu pun ok. But,ni majlis dia kn..not mine.
Quote lasagnaklcc 17-7-2017 06:19 PM
Singaporeans kan suka buat flash mob. Lantak diorg la... Korg kawen nnt buat la mcm mcm korg nak.
Quote AbukRokok 17-7-2017 06:29 PM
baRUlah Hipster mcm Shit Out
urbanites ala ala Hendostani
kembang hidung masuk ofis balik
Quote AbukRokok 17-7-2017 06:31 PM
sbb tu bangsa keling paria pukistan lahnat suka datang semenanjung emas ni
pasal orang asli semenanjung mudah dikeling kan
Quote AbukRokok 17-7-2017 06:33 PM
90% Moloyu Berimpian utk jadi Keling
Quote lkick2113 17-7-2017 06:43 PM
Ni lah Masalahnya ramai pariah agama jatuhkan hukum dalam socmed. Dulu2 time 70an ramai je Majlis kawin buat joget lambak.. Tak ada hal pun. Tak ada pulak ceraiberai macam pasangan sekarang?  Bodoh punya lobai/lobainita
Quote aHoi83 17-7-2017 07:06 PM
Geng2 laki baju pink menari nampak segak. Kalo adik2 menari , i sedikit geli

Lihat semua komen(94)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057969s Gzip On
To Top