Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sah! Mukim Matang Diwartakan Sebagai Kawasan Penyakit Anjing Gila

17-7-2017 03:43 PM |Dilihat:1128| Komen: 24
Berkuat kuasa pada Isnin, Mukim Matang dalam daerah Larut Matang dan Selama diwartakan sebagai kawasan penyakit anjing gila atau rabies oleh Kerajaan Perak.

Menurut laporan mStar Online, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata, ia dikeluarkan di bawah perintah Kawasan Jangkitan Penyakit Anjing Gila.

Mukim Matang Diwartakan Sebagai Kawasan Penyakit Anjing Gila
"Ia dilakukan dengan kuasa yang diberikan oleh Subseksyen 39(1) Akta Binatang 1953 (Akta 647).

"Walaupun kes ini terpencil dan hanya melibatkan satu kes tetapi perintah ini perlu dilakukan dan langkah-langkah seperti membendung perlu diadakan bagi mengawal ia daripada terus merebak,"katanya.

4 Julai lepas, dua kanak-kanak perempuan berusia 11 dan 12 tahun digigit anjing peliharaan mereka di Kuala Sepetang sebelum haiwan itu mati lapan hari kemudian. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote redapple10 21-7-2017 12:58 PM
Aku dah terbayang cerita zombiee ni...

Lain-lain Komen

Quote ice_sky92 17-7-2017 03:50 PM
Take care guys...satu negeri dgn aku ni...huhu...
Quote insulin 17-7-2017 03:51 PM
Takutnya tengok gambar anjing tu buka mulut...
Quote namirulmukminin 17-7-2017 03:56 PM
So, mana nye puak2 yg gigih duk jaja slogan "Touch a dog" tu?? Pi la ramai2 pakat jamah anjing kat Taiping... Pakat2 kutip bwk balik sekor sorang bela kat umah..
Quote palmolive 17-7-2017 03:58 PM
agak2 dia nganga tunjuk gigi taring nak gomol2 ker???
Quote dubuk 17-7-2017 04:03 PM
baru hari tu tengok the thing kat cinemax.. sama la pulak..

Quote leylapple 17-7-2017 04:05 PM
penyakit rabies nie penyakit bawaan kelawar...

semoga 2 budak yang kena gigit tu sempat diberi rawatan
Quote Loxlaxman 17-7-2017 04:40 PM
Ishh..dekat dengan Penang dah ni. Dah ler Penang ni macam macam gila ada..sekali anjing gila la pulak..
Quote matamata 17-7-2017 04:44 PM
anyng dan kucing kan?
Quote buragazz 17-7-2017 04:55 PM
yang filem REC tu pasal kes anjing gila kan... macam tu ke jadinya klu kene gigit...
Quote mbhcsf 17-7-2017 05:53 PM
namirulmukminin replied at 17-7-2017 03:56 PM
So, mana nye puak2 yg gigih duk jaja slogan "Touch a dog" tu?? Pi la ramai2 pakat jamah anjing kat T ...

of course depa tak nak


hmm... tulah tu ...


bahaya tu bahaya..
Quote mbhcsf 17-7-2017 06:02 PM
tetiba awat kawasan ni ye ...i mean of all teh kawasan ye well interesting ...kuala sepetang , larut matang and selama...
Quote emelia1509 17-7-2017 06:06 PM
oh my johnnyssss...
Quote Odyman 17-7-2017 06:22 PM
Penyakit anjing gila dan TB lama dah hapus di Malaysia nih, lama dah tak dengar....alih-alih ada balik....
Quote nobito 17-7-2017 07:43 PM
Loxlaxman replied at 17-7-2017 04:40 PM
Ishh..dekat dengan Penang dah ni. Dah ler Penang ni macam macam gila ada..sekali anjing gila la pula ...

Akak tengok dalam forum ni pon ramai yang gila kan Lim Guan Eng.

Apa yang best sangat dengan Cina tu?  
Quote aleesyasofia 17-7-2017 08:18 PM
biasenya hjung mggu iols ikut mak iols g matang bli ikan dan seafood.. nmpk gyanya xprgi dh la kot..
Quote nobito 17-7-2017 08:24 PM
aleesyasofia replied at 17-7-2017 08:18 PM
biasenya hjung mggu iols ikut mak iols g matang bli ikan dan seafood.. nmpk gyanya xprgi dh la kot..

Uols duduk taiping ke?

Seronok juga ya tinggal di sana...tenang.
Quote pyropura 17-7-2017 08:30 PM
Melaka, Sarawak, Perak - semua negeri umno. Ada cash ka namaaa ka?
Quote Metana 17-7-2017 10:31 PM
namirulmukminin replied at 17-7-2017 03:56 PM
So, mana nye puak2 yg gigih duk jaja slogan "Touch a dog" tu?? Pi la ramai2 pakat jamah anjing kat T ...

rabies penyakit bawaan anjing je ke?
bagus juge ada kempen i want to touch a dog.., kasi chance org2 tau anjing atau kucing yg bervaksin selamat dipegang..xla nnt dorg jd spesis x belajar mcm ko..,. sembang kencang hikmah isle melarang anjing   



Quote JalakLenteng 18-7-2017 08:00 AM
Sebab ni la pegang anjing tu haram

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102528s Gzip On
To Top