Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak Sedar Mana Hilang, Rupanya 27 Kanta Lekap Melekat Dalam Mata Sendiri

17-7-2017 12:37 PM |Dilihat:3472| Komen: 46
Pakar bedah menemui 27 kanta lekap melekat pada mata seorang pesakit berusia 67 tahun.

Kanta-kanta tersebut ditemui ketika wanita tersebut hendak melakukan pembedahan katarak selepas mengadu matanya tidak selesa.

Pakar oftalmologi, Rupal Morjaria yang berdepan dengan kes tersebut memberitahu majalah Optometry Today, Kami tidak pernah menemui kes seperti ini. Ia sungguh tebal. Semua 17 kanta lekap itu melekat di dalam matanya. Kami sungguh terkejut apabila pesakit berkata, dia tidak menyedarinya walaupun ia menyebabkan rasa amat tidak selesa.

Laporan Daily Mail menyatakan, dia pada mulanya hanya menyangka ia berpunca daripada matanya yang kering atau disebabkan usianya yang lanjut.

Foto: Daily Mail
Wanita tersebut sudah memakainya selama 35 tahun yang lepas dikatakan langsung tidak sedar kanta lekapnya hilang entah ke mana sebelum ini.

Pada mulanya pakar mata hanya menemui 17 kanta sebelum menemui 10 lagi kanta melekat di mata pesakit itu selepas pemeriksaan lanjut.

Pembedahan katarak terpaksa ditangguhkan bagi mengelak risiko radang pada bahagian dalam mata.

Rupal menambah, Pesakit itu terkejut. Selepas dua minggu saya membuang kanta itu, dia berkata, matanya lebih selesa. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 46
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ainashiqa 19-7-2017 02:33 PM
power ah dia ni..aku pki smp ptg pn rsa nk cabut cpt2..ni mst tdo xbukak lens la ni

Lain-lain Komen

Quote AlienGurlz 17-7-2017 12:43 PM
Wow. Macam mana la boleh tak perasan tu.
Takkan masa pakai tak pernah bukak kot.
Kalau sekali dua boleh la terima lagi.
Ini sampai 27 kanta lekap kot.
Quote Changa 17-7-2017 12:49 PM
ting tong nya ah so kokesen   ini
Quote Artemesiaa 17-7-2017 12:56 PM
Pelik punyalah banyak sebegitu boleh tak perasan, matanya dah jadi kebas ke hapa
Quote aechae 17-7-2017 01:00 PM
Mcm mna bleh x sedar?
Quote cicicumel 17-7-2017 01:01 PM
Msti rasa lega gilerr lps buang smua kanta tu
Quote emelia1509 17-7-2017 01:06 PM
nasib la dia pergi cek..kalau x bertambah lagik kanta tertinggal dalam mata dia...
Quote evlinne 17-7-2017 01:07 PM
Tak kena jangkitan ke mcm kes acik2 n bbnu pakai lens cokia uptown??
Quote nobito 17-7-2017 01:14 PM
Dah nyanyok kot....dan sedar diri yg diri tu sudah tua.
Quote Ayda89 17-7-2017 01:24 PM
Ishh...cemana bleh tak perasan sampai 35tahun. Klo pakai lama sikit pun mata dah merengsa. Pelik betul
Quote ctsueraya 17-7-2017 01:24 PM
Allah hu Akhbar... aku kalau satu dua leh terima
ni 17 okeh
dia makan CL ke hape??
Quote mirebus 17-7-2017 01:26 PM
satu pun rasa tak selesa kalau pakai dari pagi sampai petang. dia boleh lek2 pakai byk2 dlm mata. tak pernah cabut ke
Quote Zasss777 17-7-2017 01:26 PM
Kalau dia pakai lens ada power, takkan mata dia tak blur bila apply lens atas lens dlm mata tu?? And rasanya mmg powered lenses sebab takde kaler pun kat lens tu.
Quote RatuDunia94 17-7-2017 01:29 PM
Mak aihhh.. Mcm mengarut je siot.
Aku pakai satu je dh rasa rengsa nk tanggal cepat2..
Quote paz 17-7-2017 01:35 PM
Pelik sungguh, kita kalau dah hilang dalam mata. Memang tunggu sampai dia muncul baru pakai yg baru.
Quote WajibulGhunah 17-7-2017 01:44 PM
Uisshh
Ni kira boleh menyelam dlm air ke ni dgn mata terbukak?
Quote syadq 17-7-2017 02:01 PM
So gunalah lens hipster colorful supaya tak konpius pakai lens ke tak.
Quote gigahertz 17-7-2017 02:31 PM
nobito replied at 17-7-2017 05:14 AM
Dah nyanyok kot....dan sedar diri yg diri tu sudah tua.

ntah engineer yang buat tu pun dah mati mereput dalam tanah.
Quote mzzenma 17-7-2017 02:41 PM
kalau baca dekat reddit, memang ramai yang jenis tinggal lens dalam mata
lagi2 kalau jenis pakai lens 24 jam sehari bangun tidur dengan lens

ada satu kes tu dia pakai special lens..kena order dari optometrist
sementara tunggu dia pakai temporary lens
kekdahnya bila lens dia sampai..dia terus pakai tanpa cabut yang temp tu
somehow lens temp tu duk dalam mata dia 8 tahun gitu

banyak lagi kes..baca kat reddit
seriau baca..terus pi tengok dalam lens case cukup tak sepasang
Quote zeed 17-7-2017 02:45 PM
Kadang2 lens ni gi blkg mata. Tapi mesti la tak selesa.. akan bagi keluar jugak sebelum pakai yg baru..

Lihat semua komen(46)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088607s Gzip On
To Top