Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Petua Minyak Bawang Putih Untuk Anak-anak Selesema, Batuk

17-7-2017 11:59 AM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2907| Komen: 8

Risaunya apabila anak terkena batuk dan juga selesema. Bukan sahaja ia merengek malah kesihatannya itu juga sangat membimbangkan. Takut melarat pula!

Namun, jangan risau kerana ada seorang ibu, Hanezfarjaz yang sangat baik hati sudi berkongsi tips yang diamalkan kepada anaknya menerusi Facebook.

Katanya, dia sudah mengamalkannya sejak usia anaknya masih bayi sehinggalah kini berumur 4 tahun. 

Bahan yang digunakan pula memang sedia ada di setiap rumah. Jom cuba, moga bermanfaat!


Bahan-bahan:

Bawang putih
Baby oil

Cara-caranya:

1. Bakar bawang putih yang telah dibuang kulit.

2. Bakar sehingga ia menjadi agak hitam.

3. Masukkan ke dalam botol minyak bayi (baby oil).

4. Sapukan pada hidung dan juga leher serta dada anak ketika anak terkena selesema. 

5. Lakukan (sapu) selang sejam sekali. Ia melegakan batuk dan juga selesema anak kecil. - CARi


Kredit: FB Hanezfarjaz Zulaiqah

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 8
Komen

Previous : Hapuskan Rumput Liar Di Laman Dengan Guna 2 Bahan Ini Sahaja

Next       : -

Komen Terbaru

Quote redapple10 21-7-2017 12:58 PM
Dah try tp derhaka sikit.. tmbh sikit minyak yuyi tu sbb nak bg bau dia harum.. ok la stakat prevention..kalo dah terok sgt ubat diktor la jwbnya

Lain-lain Komen

Quote lolita737 17-7-2017 04:56 PM
memang berkesan..sy selalu buat utk anak2 bila mereka batuk..
Quote AmeliaFong 17-7-2017 05:22 PM
memang berkesan!
Quote ItisDD 17-7-2017 05:56 PM
Good info.  Boleh cuba ni.


Quote moocoww 17-7-2017 06:28 PM
Mmg kena guna baby oil je ke?minyak lain x boleh?
Quote babynina30 18-7-2017 02:41 PM
Bakar pakai oven bleh takkk?
Quote jerukkedondong 18-7-2017 08:47 PM
Untuk anak2 kecik je ke..
Klu guna untuk anak yg besar belasan tahun boleh tak...
Duduk kat asmara...eeh asrama byk benda berhabuk...selalu sngt dpt selsema n batuk..
Quote chinta89 19-7-2017 12:34 PM
penah baca petua ni.

so, myk baby oil je ke yg jd ek?
Quote redapple10 21-7-2017 12:58 PM
Dah try tp derhaka sikit.. tmbh sikit minyak yuyi tu sbb nak bg bau dia harum.. ok la stakat prevention..kalo dah terok sgt ubat diktor la jwbnya

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.061721s Gzip On
    To Top