Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Genius Matematik Dunia, Maryam Mirzakhani Meninggal Dunia Akibat Kanser

17-7-2017 11:18 AM |Dilihat:3680| Komen: 39
Pakar matematik, Maryam Mirzakhani, 40, meninggal dunia setelah lebih empat tahun bertarung dengan kanser.

Mirzhakani yang juga merupakan wanita pertama memenangi hadiah berprestij matematik menghembuskan nafas terakhirnya apabila sel kanser tersebut merebak hingga ke tulang sum-sumnya.

Sumbangannya dalam bidang sistem dinamik dan geometri kompleks membolehkan wanita yang berasal dari Iran itu dianugerahkan medal 'Field' (Hadiah Nobel dalam kategori matematik) pada tahun 2014.

Apa yang lebih membanggakan adalah beliau merupakan wanita dan warganegara Iran pertama yang menerima penghormatan tersebut sejak tahun 1936.

Maryam Mirzhakani, Foto: New York Times
Menurut BBC, Mirzhakani memecahkan rekod sebagai gadis pertama dalam kumpulan Iran bertanding dalam Olimpiad Matematik Antarabangsa serta memenangi pingat emas pada tahun 1990.

Pakar ini bekerja sebagai seorang profesor dalam bidang matematik  di Standford dari tahun 2008 sehinggalah kematiannya.

Sementara itu, Firouz Naderi, seorang saintis bangsa Iran-Amerika turut mengucapkan salam takziah atas kehilangan seorang genius di dunia ini.

"Satu permata telah pergi meninggalkan kita hari ini dan ia amat menyedihkan hati saya. Mirzakhani merupakan seorang yang genius, tetapi dia juga adalah seorang anak perempuan, ibu dan isteri," tulisnya di Instagram. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote unoryah 19-7-2017 01:32 PM
RIP Maryam

Lain-lain Komen

Quote pyropura 17-7-2017 12:14 AM
.. haha, kat sokabar negara syioh laknatullah, gigih gambau dia ditudungkan ...


https://gdb.rferl.org/4F6DA462-D ... _cw95_w650_r1_s.jpg
Quote Changa 17-7-2017 12:14 AM
rugi nya innalillah memuda untuk kategori manusia berguna untuk humanity sebegini.
kalau mat2 rempit sundal etc, #silameninggal seawal yang boleh!!
Quote kerunai 17-7-2017 01:30 AM
innalillah ...dari Allah dia datang...kepada Allah juga tempat kembali
Quote helicornia 17-7-2017 08:20 AM
aku kagum sungguh dgn org pandai math sbb aku tk pandai math.sekolah dlu stres gila dgn math sampai skrg pun.heran btul camne org bole terer math
Quote Maideen. 17-7-2017 08:49 AM
Bukti bukan semua orang Isle bodoh......
Quote Changa 17-7-2017 09:24 AM
Maideen. replied at 17-7-2017 08:49 AM
Bukti bukan semua orang Isle bodoh......

Tapi syiah kafir laknatullah khen?..time2 kebanggaan jah syiah jadi islam balik   , kalau time normal bertukar jadi laknatullah jah  
Quote Maideen. 17-7-2017 10:00 AM
Edited by Maideen. at 17-7-2017 10:01 AM
Changa replied at 17-7-2017 09:24 AM
Tapi syiah kafir laknatullah khen?..time2 kebanggaan jah syiah jadi islam balik   , kalau tim ...

Itu lah yang Maideen maksudkan......wanita inilah bukti bahawa bukan semua orang Isle versi syiah bodoh! Tapi majoriti mereka bodoh lah....

Diharap penjelasan di atas dapat menghindari kemarahan orang Isle versi Sunny yang memang terkenal dengan kepandaian mereka, pada Maideen.....

Takbirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Maideen~Hanya Isle versi Sunny (yakni yang wal berjemaah seperti yang diluluskan oleh Jakim), menjana minda!
Quote iznanaziz 17-7-2017 10:09 AM
helicornia replied at 17-7-2017 08:20 AM
aku kagum sungguh dgn org pandai math sbb aku tk pandai math.sekolah dlu stres gila dgn math sampai  ...

btl.
aku suka math, tapi nak score tu, susah le pulak
ntah mana silapnya
Quote pembisikmaut 17-7-2017 10:16 AM
helicornia replied at 17-7-2017 08:20 AM
aku kagum sungguh dgn org pandai math sbb aku tk pandai math.sekolah dlu stres gila dgn math sampai  ...

Hahahaha ... Tak ada yang perlu dikagumkan dari genius syiah itu ... apalagi jika dibandingkan dengan genius matematika bangsa melayu .. Sufiah Yusof ..yang lebih melegenda itu ...
Quote Changa 17-7-2017 11:11 AM
Edited by Changa at 17-7-2017 11:12 AM
Maideen. replied at 17-7-2017 10:00 AM
Itu lah yang Maideen maksudkan......wanita inilah bukti bahawa bukan semua orang Isle versi syiah  ...

di kejiranan akak ramai ummah persian syiah ini, jujurin nya rata2 mereka muka memang siap dan tak kepam dna of course sangat urban, syiah2 yang bertebaran ini memang spesis kokesen, bukan muka kepam macam presiden heshe itu, syiah versi sawo matang dan busuk.
pernah tengok docu pasal ummah syiah ini, cikki2 mereka dari kecik lagi dah di ajar untuk berdandan siap kan diri.


Quote pyropura 17-7-2017 11:28 AM
pembisikmaut replied at 17-7-2017 10:16 AM
Hahahaha ... Tak ada yang perlu dikagumkan dari genius syiah itu ... apalagi jika dibandingkan den ...


Si Mirzakhani ini pemenang Olimpiade Matematik, so pemenang olimpiade matematik indon hasilnya apa? Bangga bangga aja yah    @potus6 @xlin @aswan. @yuhi
Quote redapple10 17-7-2017 11:55 AM
Atlis masa dia hidup ada menyumbang something.. RIP
Quote Otaku85 17-7-2017 12:02 PM
Mengikut pahaman ummah sunni berkerak beliau syiah adalah seorang kaper dan darah halal utk dibunuh.
Quote Otaku85 17-7-2017 12:02 PM
Mengikut pahaman ummah sunni berkerak beliau syiah adalah seorang kaper dan darah halal utk dibunuh.
Quote tripleid 17-7-2017 12:16 PM
sayangnya memuda dah arwah..kalo tak mesti jadi femes mcm Ed Witten..dia menang gold medal olimpiad tu masa umur heshe 17thn (form5) thn 1994
Quote nobito 17-7-2017 12:21 PM
Sains tak membantu sheols....???

Acong mana acong.
Quote Dwdrum 17-7-2017 01:17 PM
nobito replied at 16-7-2017 08:21 PM
Sains tak membantu sheols....???

Acong mana acong.

I rasa beliau terlupa untuk ber doa kepada elohim ..
Quote nobito 17-7-2017 01:21 PM
Dwdrum replied at 17-7-2017 01:17 PM
I rasa beliau terlupa untuk ber doa kepada elohim ..

Ustazah akak cakap kalau kita lupa kat Elohim...Elohim pon lupa kat kita...walaupun Elohim Maha Kuat tapi Elohim Maha Bijaksana.

Sifat Elohim yang lagi satu memenuhi/menguasai sifat yang lagi satu.
Quote Dwdrum 17-7-2017 01:27 PM
nobito replied at 16-7-2017 09:21 PM
Ustazah akak cakap kalau kita lupa kat Elohim...Elohim pon lupa kat kita...walaupun Elohim Maha Ku ...

Tetapi kan ... sis .. elohim kan maha mendengar,melihat dan maha mengetahui sis.. kenapa lah elohim lupa ... sedang kan beliau di mana mana.. sis.. hatta tidak puasa pun makan sembunyi elohim maha memgetahui ..  

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089865s Gzip On
To Top