Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

PPIM Ceroboh Gudang Kereta : Polis Gesa Elak Spekulasi

14-7-2017 02:56 PM |Dilihat:3541| Komen: 133

sumber : http://malaysiagazette.com

Berhubung isu pencerobohan sebuah gudang menyimpan kenderaan di Kajang yang tular di media sosial sejak dua hari lepas, Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Ab Rashid Ab Wahab menggesa orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi.

"Orang ramai dinasihatkan tidak membuat sebarang spekulasi berhubung isu berkenaan malah saya juga menasihatkan mana-mana pihak supaya tidak mengambil tindakan sendiri dan membelakangkan undang-undang."

Memetik laporan Bernama, Ab Rashid memberi jaminan satu siasatan menyeluruh mengikut undang-undang sedia ada akan dijalankan tanpa melindungi atau menyebelahi mana-mana individu yang terlibat.

Tambah beliau, pihak polis ada menerima laporan daripada seorang eksekutif lelaki yang bekerja di syarikat terbabit mengatakan stor syarikat itu di Jalan Cheras, Kajang diceroboh sekumpulan lelaki pada Isnin lepas.

Dalam video yang tular di media sosial itu, Pengarah Unit Tindakan Khas Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Yusuf Azmi bersama beberapa individu memasuki pusat pameran kereta milik sebuah syarikat pajakan kenderaan di Sri Kembangan.

Dalam laporan akhbar semalam, Yusuf menjelaskan serbuan itu dilakukan berikutan syarikat itu didakwa telah menipu 500 individu yang menjadi pelanggannya.- CARI





Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 132
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Maideen. 25-7-2017 12:59 PM
sharfox replied at 25-7-2017 12:14 PM
Heh...aku dah malas nak berbalas2 ayat dgn ko, itu crita 4-5 tahun dulu. Hasilnya ko masih je berf ...

Noted.....

Thanks for the info. Pastinya ianya amat berguna sekali...

Lain-lain Komen

Quote Maideen. 14-7-2017 03:01 PM
Dalam laporan akhbar semalam, Yusuf menjelaskan serbuan itu dilakukan berikutan syarikat itu didakwa telah menipu 500 individu yang menjadi pelanggannya.



Mmmmm.....ramainya kena tipu. Pandai betul syarikat itu menipu.


Ka yang 500 orang itu  bodoh sangat?
Quote lkick2113 14-7-2017 03:06 PM
Maideen. replied at 14-7-2017 03:01 PM




Lepas ni Mungkin persatuan pengguna Kristian pulak buat serbuan maideen  
Quote Maideen. 14-7-2017 03:21 PM
lkick2113 replied at 14-7-2017 03:06 PM
Lepas ni Mungkin persatuan pengguna Kristian pulak buat serbuan maideen

Sebaik baiknya biarlah persatuan persatuan pengguna lain lain  ugama ini bergabung dan sama sama menyerbu dibawah nama Persatuan Pengguna Pengguna Kafir Laknatullah (PPKL) Lkick...... Senang sket.

Ka hanya pengguna Isle ajer yang kena tipu dengan syarikat ini! Prrrrrrrrrpffffftght
Quote zamzarai 14-7-2017 03:22 PM
ada kapir laknat sudah goyang
Quote neurelle 14-7-2017 03:23 PM
Ada kaitan dgn mlm ke? Selalu org melayu midah terpedaya ngan mlm ni.. cth skim keta agr car tu
Quote Wal..Hal 14-7-2017 03:23 PM
Knp la pengguna islam selalu kene tipu, mmg patutla ade isu hot dog isu bihun cap masjid sbb jakim tau melayu islam ni mmg ramai bodoh bengong
Quote Ah_Kwan 14-7-2017 03:30 PM
keh keh keh

manusia ekna tipu dengan fahaman Islam liberal pun dah lebih 50 juta..
apa lah sangat 500 orang jer yang kena tipu...

keh keh keh
Quote Maideen. 14-7-2017 03:31 PM
Wal..Hal replied at 14-7-2017 03:23 PM
Knp la pengguna islam selalu kene tipu, mmg patutla ade isu hot dog isu bihun cap masjid sbb jakim t ...

Hahahahahaha......it's a way of laif........
Quote ramaramu 14-7-2017 03:38 PM
katanya kereta2 ni yg kena tarik kan.. pastu sepatutnya serah ke bank tp tak di serahkan.. rupanya hantar sini,, bila owner dah settle nak amik kereta tp kereta x jumpa2. kalau tak silap sy ni yg sy faham..
Quote Buritan 14-7-2017 03:46 PM
Maideen. replied at 14-7-2017 03:01 PM




Koling paria kan pandei menipu.. dlm ci ni pun ada sekor suke pusing pusing pusing..           
Quote Maideen. 14-7-2017 03:48 PM
Ah_Kwan replied at 14-7-2017 03:30 PM
keh keh keh

manusia ekna tipu dengan fahaman Islam liberal pun dah lebih 50 juta..

Kehkeh keh......Ini kira macam sifat maani samak basar kalam jugak ka lobai?
Quote zamzarai 14-7-2017 04:06 PM
keeling dah panas dlm ni.
terpaksa buat2 gembira menyindir.
Quote Maideen. 14-7-2017 04:07 PM
ramaramu replied at 14-7-2017 03:38 PM
katanya kereta2 ni yg kena tarik kan.. pastu sepatutnya serah ke bank tp tak di serahkan.. rupanya h ...

Jika kereta itu di tarek (istilah sebenarnya ialah "pengambilan semula milikan" atau "repossession" ) ianya tentulah dilakukan oleh pihak "pemunya" (dalam bahasa inggerisnya di sebut "owner" ia itu pihak bank). Ianya dilakukan oleh pihak pemunya (yakni owner=bank) menerusi wakilnya ia itu "repossessor").

Setelah bank mengambil semula milikan kereta yang di sewakan kepada "penyewa" (yang disalah panggil sebagai "peminjam" oleh mereka yang tidak berpengetahuan), pihak bank akan mengeluarkan notis statutori (yakni notis yang diwajibkan oleh undang undang untuk dikeluarkan) yang diantaranya mencatakan jumlah yang perlu dibayar oleh penyewa jika mahu menyambung penyewaan kereta itu dan milikan diserahkan kepadanya semula. Ini dipanggil Notis jadual ke5.

Jika kereta itu tiada dalam milikan bank, bank tidak akan mengeluarkan notis Jadual ke5 ini dan tidak akan timbul isu penyewa dah update akaun tapi penyewa disuroh cari sundri kereta yang diambil semula milikan itu.

Jadi rasaya apa yang diberitahu kepada anda adalah tidak betul. ianya dibertahu oleh orang tak pandai tetapi purak purak pandai!

Wallahualam.
Quote ramaramu 14-7-2017 04:12 PM
Maideen. replied at 14-7-2017 04:07 PM
Jika kereta itu di tarek (istilah sebenarnya ialah "pengambilan semula milikan" atau "repossession ...

pihak bank keluarkan RO pada agen penarik kereta betul? bila owner terima RO diorg ambil kereta dan sepatutnya serah pada bank. am i right? which part yg salah boleh bagi pencerahan?
Quote ramaramu 14-7-2017 04:14 PM
Maideen. replied at 14-7-2017 04:07 PM
Jika kereta itu di tarek (istilah sebenarnya ialah "pengambilan semula milikan" atau "repossession ...

pihak bank tak suruh owner sendiri cari kereta.. owner check dgn bank assuming kereta ada dgn pihak bank kerana di tarik oleh agen yg di hire oleh bank.. itu maksud saya..
Quote Maideen. 14-7-2017 04:14 PM
Buritan replied at 14-7-2017 03:46 PM
Koling paria kan pandei menipu.. dlm ci ni pun ada sekor suke pusing pusing pusing..     ...

Maaf, saya masih tak layan newbie berhinguih. Harap anda faham sebelum quote saya selepas ini....

Maideen~Newbie berhinguih ada hati nak beramah mesra dengan Maideen....Prrrrrrrrrpffftght
Quote Skuau 14-7-2017 04:24 PM
Kesimpulan nya?
Quote Buritan 14-7-2017 04:28 PM
Maideen. replied at 14-7-2017 04:14 PM
Maaf, saya masih tak layan newbie berhinguih. Harap anda faham sebelum quote saya selepas ini....{ ...

Pusing lagi maideen paria.. hidup maideen paria.. hidup maideen paria..
Quote Maideen. 14-7-2017 04:30 PM
Edited by Maideen. at 14-7-2017 04:42 PM
ramaramu replied at 14-7-2017 04:14 PM
pihak bank tak suruh owner sendiri cari kereta.. owner check dgn bank assuming kereta ada dgn piha ...

I see.....

Possible juga jika begitu kerana sudah pastinya apabila "penyewa" tidak membayar sewa bulanan (yang disalah panggil sebagai ansuran bulanan "pinjaman") selama dua bulan berturut turut, peyewa akan menerima apa yang dipanggil "Notis Jadual Keempat" yang menyatakan pihak bank berhasrat untuk mengambil semula milikan kenderaan yang disewakan itu.

Dan apabila keretanya "hilang" dia akan menyangka bahawa bank telah mengambil semula milikan kereta itu.

Tapi jika ini lah berlaku, apabila penyewa pergi ke bank untuk update akaunnya, pastinya kebenaran bahawa bank belum lagi mengambil semula milikan akan diketahui oleh penyewa. Jadi senario yang icerita kepada anda masih menjadi improbabble.

Actuallay apa yang terjadi ialah "penyewa" dengan niat mahu menipu pemunya (yakni mahu tipu bank), dengan secara sukarela menyerahkan kereta yang disewa nya itu kepada syarikat yang kini dikatakan oleh lobai PPIM sebagai menipu ini. Mereka ada menandatanganii perjanjian tanpa pengetahuan bank.

Ada juga "penyewa' yang dari awalnya memohon kemudahan sewa beli untuk beberapa kerata dari beberapa bank dengan, dari awalnya, bertujuan mahu menipu bank kerana kerata itu upon delivery akan terus diserahkan kepada syarikat yang "penyewa" Isle ini pada mula conspire untuk menipu bank.

Apabia rakan yang pada mulanya berkonspirasi dengan mereka untuk meniipu bank, menipu mereka, pengguna Isle ini mengadu kepada persatuan pengguna Isle...
PPIM pon membela penipu yang kena tipu......

Wallahualam.


Lihat semua komen(133)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091083s Gzip On
To Top