Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

Bukan Lagi Dianaktirikan, Tulisan Jawi Sudah Dilupakan Oleh Orang Melayu Sendiri?

14-7-2017 11:23 AM |Dilihat:2565| Komen: 93

Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Choong Ching Mun| Suntingan Visual Oleh Choong Ching Mun

Menjadi satu kebanggaan pada suatu ketika dahulu kalau mahir menulis dan membaca tulisan Jawi. Tapi zaman sekarang ramai yang sudah tidak berminat dengannya.

Walaupun isu kepentingan Jawi banyak kali dibahaskan, tapi usaha untuk memartabatkannya kembali belum mendatang apa-apa kesan lagi.

Jom tengok video, kita tengok berapa ramai lagi yang masih mahir Jawi? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
7
Marah
2
Terkejut
4
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
4
Komen: 92
Komen

Komen Terbaru

Quote nobito 11-9-2017 10:41 PM
Tapi yang aku pelik macam mana orang Kelntan boleh kuasai Jawi Standard....

Ejaan sama tapi sebutan di Pantai Timur lain....di Pantai Barat dan Selatan lain

Contoh perkataan Boleh....Ba Waw Lam Ya Ha
Ejaan sama tapi di Kelantan sebut Bulih...di Johor sebut Boleh.....tapi ejaan dua2 sama dan betul.....hahaha

Lain-lain Komen

Quote nisako 14-7-2017 12:00 PM
hmmmm mmg sayang........
Quote mommymonster82 14-7-2017 12:02 PM
Tq tun det..
Quote Bell 14-7-2017 12:24 PM
Senang je nak explain tulisan jawi hilang - bahasa melayu boleh ditulis dgn tepat menggunakan huruf rumi. Tulisan tamil, tulisan cina kekal sebab bahasa tamil dan cina tidak boleh ditulis dgn tepat dgn huruf rumi. Bahasa arab pun sama - tidak boleh ditulis dgn huruf rumi.
Quote pyropura 14-7-2017 12:52 PM
Bell replied at 14-7-2017 12:24 PM
Senang je nak explain tulisan jawi hilang - bahasa melayu boleh ditulis dgn tepat menggunakan huruf  ...

Good point, contoh nak eja Boeing, Petai, Peti dalam jawi susah kan.... tu belum lagi nak eja Pokai  
Quote neurelle 14-7-2017 12:55 PM
Baca reti la.. kalo nk menulis tu mintak ampunnn
Quote saladin780 14-7-2017 01:12 PM
Bell replied at 14-7-2017 12:24 PM
Senang je nak explain tulisan jawi hilang - bahasa melayu boleh ditulis dgn tepat menggunakan huruf  ...

kan..contohnya pa alif kaf ya bleh jadi paki..atau pakai
Quote sekngucing 14-7-2017 01:16 PM
takda kepentingan pun tulisan jawi ni
dah kerajaan pun tak galakkan
rakyat boo layan ajelah.. bnyak benda lain nak buat lg...
Quote elohim_yahudi 14-7-2017 01:23 PM
Iols pernah belajar huruf Melayu Kuno...pengunaan huruf2 Melayu Kuno lebih mudah dari gunakan jawi.

Huruf melayu kuno seperti lontara dan Rencong sama macam rumi cuma huruf vokal menggunakan tanda baca.

Contoh huruf K...Ko (K baris kanan) , Ku (K baris bawah) Ke (K baris atas)
Quote elohim_yahudi 14-7-2017 01:26 PM
Edited by elohim_yahudi at 14-7-2017 01:28 PM

Jawi ni senang kalau menguasi Dialek Johor

Contoh Aroma, Warna, Wanita, mesti diletak tanda alif pada hujung perkataan sebab   Dialek Johor tak sebut perkataan tu berakhiran E.
Quote putehkundor 14-7-2017 01:35 PM
Tulisan jawi ni sesuai dgn bahasa Arab jah
Quote EJALTI 14-7-2017 01:38 PM
Iols boleh la jugak baca dan tulis jawi....hasil didikan nenek iols yg membebel 24/7...
Quote pembisikmaut 14-7-2017 02:29 PM
Bell replied at 14-7-2017 12:24 PM
Senang je nak explain tulisan jawi hilang - bahasa melayu boleh ditulis dgn tepat menggunakan huruf  ...

Demi kembali kemasa kegemilangan umat melayu 2600 tahun lalu ...maka bjkan saja jawi..rumipun harua kita buang secepatnya.. dan kita kembali ke tulusan asli umat melayu  2600 tahun lalu....

Bagaimana mungkin...bangsa melayu yg menjadi dasar tamadun egypt dan grek kuno...kemudian melupakan hasil ciptaan tamadunnya sendiri...
Quote elohim_yahudi 14-7-2017 02:38 PM
Huruf Jawi ada 3 vokal je.....tu yang susah.

Alif waw dan ya.

Sedangkan bahasa Melayu perlukan 6 huruf vokal.
Quote AbukRokok 14-7-2017 02:56 PM
dah lama @GuaAnakMelaka tak tepek artikel jawi
Quote siskepoh 14-7-2017 06:26 PM
nasib baik sis pandai jawi
Quote mujer_in_espejo 14-7-2017 09:56 PM
Klu dah boleh baca quran, otomatik senang je nk baca jawi. Tgal nk gilap skill dan bljar sistem jawi moden dan cara penulisan.

Piece of cake.
Quote pyropura 14-7-2017 10:42 PM
AbukRokok replied at 14-7-2017 02:56 PM
dah lama @GuaAnakMelaka tak tepek artikel jawi

Dan sesapa yg tak setuju dgn dia akan direpot    
Quote pyropura 14-7-2017 10:47 PM
..aku hanya akan sokong Jawi kalau dia boleh eja dengan tepat perkataan ini:

http://kenyanwallstreet.com/wp-content/uploads/2017/06/Boeing.jpg
Quote Decaffeinated 14-7-2017 10:52 PM
Melayu lupa ka Jawi ni ciplak dari tulisan arab.....

bangga dengan tulisan jawi sama lah bangga dengan tulisan rumi.... motif?

Lihat semua komen(93)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059085s Gzip On
To Top