Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Hapuskan Rumput Liar Di Laman Dengan Guna 2 Bahan Ini Sahaja

13-7-2017 03:59 PM|Oleh: Adib ZA | Dilihat: 3308| Komen: 42


Rumput liar, siapa yang boleh tahan jika ia 'menghiasi' kawasan halaman rumah?

Mulalah menggelabah mencari racun herbisid untuk menghapuskan rumpur liar itu. 

Namun, jangan risau kerana sebenarnya anda boleh membuat racun herbisid sendiri dengan cara organik dan menggunakan bahan asas sahaja di rumah. 

Tips ini telah dikongsikan oleh seorang netizen, Lucius Maximus menerusi laman Facebook.


Bahan-bahan:

1. Cuka masakan

2. Sabun pencuci pinggan

3. Alat penyembur


Cara-caranya:

1. Tuang cuka masakan sebotol ke dalam alat penyembur.

2. Masukkan 3 atau 4 sudu besar sabun pencuci ke dalam alat penyembur. 

3. Semburlah pada bahagian rumput liar yang anda ingin hapuskan sepuas hati. 

# Cuka masakan mengandungi asid asetik yang sangat tidak 'ngam' dengan pelbagai jenis tumbuhan.

# Sabun pencuci pinggan bertindak sebagai ejen pelekit agar cuka tadi melekit elok pada tumbuhan. 

Selamat mencuba! - CARI


Kredit: FB Resepi Sedap / Lucius Maximus





Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 42
Komen

Previous : Kerap Menghadap Komputer? Elakkan Keretakan Pada Retina Dengan Cara Ini

Next       : Petua Minyak Bawang Putih Untuk Anak-anak Selesema, Batuk

Komen Terbaru

Quote b_n_c 22-8-2017 06:03 AM
harrypoter replied at 14-7-2017 04:10 PM
cek pm ye

cmna nk pm ko eh,

klu ko ambik murah aku pun nak jgk..

Lain-lain Komen

Quote taji2906 13-7-2017 04:25 PM
amik masa brapa lama nk mati?
Quote missinpiece 13-7-2017 04:45 PM
Info berguna. Kekadang malas nak pakai racun rumpai coz kucing2 dok berkeliaran
Quote saviour_09 13-7-2017 04:45 PM
ada baca dalam pesbuk post ni..
lebih kurang seminggu jugak kot tak silap..
kira ok la jimat kos..
janji rumput mati..
Quote zawara 13-7-2017 04:46 PM
rumput kaler brown tu biaq gitu je ke camne.. xcntik lak tgk
Quote Artemesiaa 13-7-2017 06:35 PM
Menarik ideanya bahan2 pun mudah ada kat rumah
Quote RatuDunia94 13-7-2017 08:20 PM
Racun rumput ni ada dua jenis.. Satu yg mati daun, satu lg mati akar..
Yg mati daun dia cepat layu jd kering tp juga cepat tumbuh jd hijau balik..
Yg mati akar dia lambat layu n kering tp lama dia akan tumbuh balik..
Quote faraway1 13-7-2017 10:19 PM
dah buat, tapi tak berjaya pun.. rumput tak mati pun..
ke kena simbah rumput tu bebanyak...
Quote munchkin 14-7-2017 12:40 AM
Menakutkan. imagine kalau dishes tak dicuci bersih.

Quote emelia1509 14-7-2017 02:42 AM
meols simen je keliling rumah ..puas hati...
Quote armin 14-7-2017 03:55 AM
emelia1509 replied at 14-7-2017 02:42 AM
meols simen je keliling rumah ..puas hati...

BErapa kalau simen saja ya? Mahal tak? Mcm nak buat tp takde contact
Quote armin 14-7-2017 03:56 AM
RatuDunia94 replied at 13-7-2017 08:20 PM
Racun rumput ni ada dua jenis.. Satu yg mati daun, satu lg mati akar..
Yg mati daun dia cepat layu  ...

So ni mati akar ke tak? Nak cari cara yg blh mati akar. Senang malas nak potong rumput
Quote emelia1509 14-7-2017 05:27 AM
armin replied at 14-7-2017 03:55 AM
BErapa kalau simen saja ya? Mahal tak? Mcm nak buat tp takde contact

Depend pada keluasan..If uols mozek bagai mahal la kan...Contact tukang rumah je..Meols belakang rumah settle simen je..Kos x sampai seribu pun..Xde masalah nk mesin rumput ke ape..
Quote nisako 14-7-2017 08:55 AM
wow . good info. tq.......
Quote harrypoter 14-7-2017 03:53 PM
zawara replied at 13-7-2017 04:46 PM
rumput kaler brown tu biaq gitu je ke camne.. xcntik lak tgk

hai..
itu kok rumput yg udah disembur dong...udah mati
Quote harrypoter 14-7-2017 04:01 PM
armin replied at 14-7-2017 03:55 AM
BErapa kalau simen saja ya? Mahal tak? Mcm nak buat tp takde contact

meh aku simenkan umah u, brg u beli sndiri, upah aku amik 150 je
Quote armin 14-7-2017 04:03 PM
Edited by armin at 14-7-2017 04:05 PM
emelia1509 replied at 14-7-2017 05:27 AM
Depend pada keluasan..If uols mozek bagai mahal la kan...Contact tukang rumah je..Meols belakang r ...

tanak mozek, asal simen dah cukup. asalkan takde rumput meliar. dulu bapak meols tanam pokok jambu air kat halaman, batang pokok dia ni akar besar gila. dah potong pokoknya, tp akarnya ada lg. nak cabut pun kena rm300
Quote armin 14-7-2017 04:04 PM
harrypoter replied at 14-7-2017 04:01 PM
meh aku simenkan umah u, brg u beli sndiri, upah aku amik 150 je

seriusla? simen berapa ek? tak berapa luas pun, sbb rumah teres, so nak simen rumput yg keluasan besar agak2 muat 1 kereta tu. kalau boleh memang meols nakk
Quote harrypoter 14-7-2017 04:10 PM
armin replied at 14-7-2017 04:04 PM
seriusla? simen berapa ek? tak berapa luas pun, sbb rumah teres, so nak simen rumput yg keluasan b ...

cek pm ye
Quote DayangKirana 14-7-2017 04:23 PM
membuat racun herbisid sendiri dengan cara organik


there is nothing organic when it comes to chemical-filled dishwasher...

takyah nak claim organic... misleading tuh!







Lihat semua komen(42)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.063170s Gzip On
    To Top