Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Kerap Menghadap Komputer? Elakkan Keretakan Pada Retina Dengan Cara Ini

12-7-2017 04:51 PM | Dilihat: 1762| Komen: 18



Setiap hari bekerja menghadap komputer sudah tentu memenatkan bebola mata serta mendatangkan risiko berlakunya rabun.

Oleh kerana kesannya akan dialami dalam jangka masa panjang, ramai yang memandang enteng tentang perkara ini.


Tapi tahukah anda bila anda berada di depan komputer selama 3 jam tanpa rehat, kesan radiasi daripada pancaran cahaya skrin komputer boleh menyebabkan keretakan pada retina mata?


Jadi bagaimana untuk mencegah berlakunya keretakan pada retina mata? Mudah saja, cuba rehatkan mata dengan menutup mata selama 5 minit. Ulang setiap 3 jam jika anda berada di depan komputer. 


Jangan bebankan mata anda dengan berada terlalu lama di depan skrin komputer. Sesekali, biarkan mata anda berehat. 

Sayangilah pancaindera anugerah Tuhan yang tidak terhingga ini, silalah mencuba. - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 18
Komen

Previous : Trendy! Pizza Pouch Jadikan Pizza Sebagai Fesyen Dan Mudah 'Ngap' Di Mana Sahaja

Next       : Hapuskan Rumput Liar Di Laman Dengan Guna 2 Bahan Ini Sahaja

Komen Terbaru

Quote bc85 1-8-2017 12:16 PM
may be masa penggunaan tu yg kena kurangkan

Lain-lain Komen

Quote watatakut 12-7-2017 05:12 PM
banyakkan ngaji quran dong.baru mata sehat
Quote Ayda89 13-7-2017 11:55 AM
Ni kalau cuba tutup mata 5minit kena plak boss lalu, masak hahaha
Quote Artemesiaa 13-7-2017 12:20 PM
Jangan le pandang screen terus menarus maksudnya kena le pandang kearah lain kejap untuk rehatkan mata kekdahnya.
Quote -electrifying- 13-7-2017 02:11 PM
for me, segarkan retina dgn melihat wanita2 keliling di sini yg ske mnyeksi, baik malays,chinese n indian... fuhhhh... segarrrrrrr
Quote Star_el 13-7-2017 02:21 PM
Ayda89 replied at 13-7-2017 11:55 AM
Ni kalau cuba tutup mata 5minit kena plak boss lalu, masak hahaha

bwahaha tulah psl, 5 minit tu lama kot XD
Quote Ayda89 13-7-2017 02:45 PM
Star_el replied at 13-7-2017 02:21 PM
bwahaha tulah psl, 5 minit tu lama kot XD

Ai selalu pegi buat lawatan jap ke pantry, g toilet lelama sikit, pegi meja kawan jap ke jalan2 bwk dokumen sambil regangkan badan n rehatkan mata haha
Quote mak 13-7-2017 03:22 PM
kene jenguk luar tingkap...pandang pokok2 hijauan...
akak selalu buat camgitu...pandang keluar tingkap seberang hiway
ada banyak pokok2 kat area UM ni...lepaskan pandangan jauh2..
Quote taji2906 13-7-2017 04:30 PM
pakai spek ada blue filter..
Quote saviour_09 13-7-2017 04:43 PM
tido je kejap..
5-10 minit dah ok..
Quote abangadek 13-7-2017 05:54 PM
meols tiap hari sakit kapala, 10 jam tiap hari ngadap komputer
Quote nurul_akmar 13-7-2017 06:32 PM
takut dari 5minit jadi 5jam.. haha
Quote aa334455 15-7-2017 10:14 AM
!!!Betul Betul Senang Nak Menang!!!
=========================================
Duduk Rumah Saja. Ada Handphone Boleh Dah.
=========================================
wukong,tembak ikan ,slot game
semua brada di sini
=========================================
Whatsapp 016-704 7797/016-705 7797
=========================================
Online Transfer
Maen ape dpt ape,senang cash in cash out
service 24jam
=========================================
WELCOME BONUS ,DAILY BONUS, TOPUP BONUS
BAGI SEMUA MEMBER

Quote ShiningStars 15-7-2017 07:19 PM
Iolls letak cooling pack kat mata
Quote matchstick 15-7-2017 07:28 PM
Aku sambil buat kerja selalu togok air masak. Mmg 2 jam max dh kena gi buang air..so mmg x smpt 3 jam mata tengok skrin berterusan
Quote redapple10 15-7-2017 07:42 PM
mak aiii serius gak
Quote redapple10 15-7-2017 07:43 PM
ok pasni aku kene kurangkan layan utube la
Quote bc85 1-8-2017 12:16 PM
I dont have other choice, kerja mmg kena tgk computer je, balik plak ngadap labtop utk belajar, huhu
Quote bc85 1-8-2017 12:16 PM
may be masa penggunaan tu yg kena kurangkan

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.045523s Gzip On
    To Top