Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Dah Calarkan 'Tupperware', Buat Drama Pula Aunty Ni!

Oleh : Maly Rosli
12-7-2017 03:47 PM |Dilihat:6368| Komen: 56
Biasanya kita akan lebih berhati-hati kalau masuk ke dalam kedai menjual cenderamata atau mana-mana seksyen yang terdapat barangan mudah pecah atau rosak, kan? Cukup 'mengerikan' jika memikirkan kita harus membayar harga barangan berkenaan sekiranya tak sengaja terjatuhkan atau merosakkannya.

Bagaimanapun, seorang wanita dan anaknya baru-baru ini tular di media sosial kerana enggan membayar botol air jenama Tupperware yang mereka jatuhkan.



Berang dengan kejadian yang
dipercayai berlaku di sebuah pasar malam di Cheras itu, pemilik gerai berkenaan meluahkan kekesalannya menerusi sebuah entri di laman Facebook.

"Seorang wanita dan anak perempuannya yang mengunjungi kedai saya beberapa hari lalu tak sengaja terjatuhkan botol air jenama Tupperware ketika mereka sedang membeleknya,"
tulisnya.

Apabila mendapati terdapat kesan calar pada botol itu, pemilik gerai segera meminta mereka membayar ganti rugi. Tambahan pula, sudah terang-terang

di hadapan gerainya tergantung amaran "Once broken, considered sold".




Bagaimanapun, dua beranak itu bukan sahaja enggan membayarnya, malah mereka terjerit-jerit memaki hamun pemilik gerai tersebut.



'Drama' itu berlarutan sehingga membabitkan polis untuk meredakan keadaan yang semakin tegang.

"Bukan sahaja tidak meminta maaf, wanita itu juga enggan membayarnya selain mendakwa tiada kerosakan serius pada botol air berkenaan,"
tambahnya.

Insiden itu berakhir apabila pemilik gerai memutuskan untuk membuat laporan polis.


Foto: FB

"Walaupun kelihatan seperti perkara remeh, kami memutuskan untuk membuat laporan polis.

"Orang seperti mereka perlu diajar,"
tegasnya.

Perkongsian itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen.

"Tak ada wang jangan beli lah.

"Kenapa barang berkualiti seperti Tupperware mudah rosak? Siapa sahaja mahu membeli barangan tak berkualiti.

"Orang Malaysia berperangai macam ni, malulah Aunty,"
antara komen netizen.





Jika terjadi perkara sedemikian kepada anda, apa yang akan anda lakukan? - CARI





Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 54
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote alien485 14-7-2017 05:53 PM
Tupperware pun bukan mahal sangat

Lain-lain Komen

Quote MissMamamia75 12-7-2017 04:00 PM
Tupperware tiruan ke mudah sgt calar sampai kena bayar gantirugi tu?..ntah2 dah berbelas kali jatuh..tup2 yg last pegang pulak kena bayar gantirugi...
Quote watatakut 12-7-2017 04:03 PM

owalah, opo thor ngencret koyo ngene
Quote harrypoter 12-7-2017 04:04 PM
hmmm...
tapi takpe, mlm ni quarter final lelaki kat wimbeldon
Quote ciwi1166 12-7-2017 04:05 PM
cun gak amoi pink tu...
Quote Greenbutterfly 12-7-2017 04:07 PM
Tupperware rumah aku dah berapa kali jatuh..tahan sampai skrg
Quote Artemesiaa 12-7-2017 04:10 PM
Kalau yang ori jika rosak kan ada warranty boleh tukar lain ke ni jenis nampak sama tapi tak serupa qualitynya.
Quote tompie 12-7-2017 04:19 PM
Bukan Tupperware ade lifetime warranty of some sort ke??
Pening betul.. kalau pecah berderai, ok ahh takleh jual dah..
Kat gambo tu pun aku tak nampak kat mana calarnye pun..

Jinjang mari ni
Quote myakayina 12-7-2017 04:25 PM
teruk ke calarnya?
Quote s@s@ 12-7-2017 04:33 PM
penjual xde hak nak paksa orang beli.....  walaupun ada benda kaca pecah
syok sendiri je letak notis bagai.... xde dalam law
Quote matchstick 12-7-2017 04:39 PM
botol air bodoh macam tu harga mahal jatuh sekali terus calar...sape nak beli. tu yg paksa org bayar tu..
Quote matchstick 12-7-2017 04:40 PM
kt pasar malam bersesak gitu kalu tertepis sikit botol ringan tu senang je jatuh. dh sensitif n mahal sangat balut lah supaya x calar.
Quote noraidil_06 12-7-2017 04:42 PM
Cina sm cina eh? Serasi sgt.so tipikal
Quote mieymiey 12-7-2017 04:50 PM
Gaya tulis kat white board tu pun macam bunyi marah jer. Sampai 3 kali tanda seru
Quote prettyuglybabe 12-7-2017 05:07 PM
klu brand brand cam ni jual kat pasar malam uptown bagai tu, original ke?
macam avon, tupperware etc?
kalau mekap tu dah tau la sah sah tiruan..
Quote CrowneGlory 12-7-2017 05:10 PM
kompom pasar malam pprt sepet tmn connought ke apa namanya tepi jalan tu...
Quote Allthatnana 12-7-2017 05:15 PM
Nape jual kat pasar malam?
Quote gigahertz 12-7-2017 05:27 PM
noraidil_06 replied at 12-7-2017 08:42 AM
Cina sm cina eh? Serasi sgt.so tipikal

Aku cina dengan cina gaduh aku tak campur
Quote -electrifying- 12-7-2017 05:35 PM
Nice to see, nice to hold,
Once broken considered sold.
Quote eyansss 12-7-2017 06:19 PM
s@s@ replied at 12-7-2017 04:33 PM
penjual xde hak nak paksa orang beli.....  walaupun ada benda kaca pecah
syok sendiri je letak noti ...

serious meh?  wah, baru tau ni...

Lihat semua komen(56)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067332s Gzip On
To Top