Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Bukan Kerana Didera, Kematian Mohamad Thaqif Berpunca Kencing Tikus

10-7-2017 05:46 PM |Dilihat:6547| Komen: 157


Pelajar tahfiz, Allahyarham Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi didapati meninggal dunia berpunca daripada 'Leptospirosis' atau kencing tikus.

Berdasarkan laporan bedah siasat, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pelajar tahfiz terbabit meninggal dunia kerana penyakit dan bukannya trauma atau kecederaan seperti yang menjadi tular.

Penyebab kematian adalah Leptospirosis (kencing tikus) dan dirumitkan dengan keadaan kulit nekrosis dan pembentukan bekuan darah mikro (microthrombi) di seluruh saluran darah,  katanya.

Memetik laporan Harian Metro, Noor Hisham berkata, bedah siasat dijalankan pada hari sama pelajar itu meninggal dunia dengan menggunakan sampel tisu dan darah sebelum dihantar ke Penyelidikan Perubatan (IMR) dan Jabatan Kimia bagi dianalisis.

Susulan kejadian itu, katanya, Jawatankuasa Khas Siasatan ditubuhkan dengan dianggotai Pakar Perunding Forensik yang mahir dan berpengalaman luas dalam pengendalian kes rumit.

Pada 26 April lalu, Mohamad Thaqif Amin, yang dipotong kedua belah kaki hingga paras peha akibat dijangkiti kuman menghembuskan nafas terakhirnya pada pukul 2.05 petang di Hospital Sultan Ismail.

Kisahnya menjadi tular di media sosial selepas mengalami kecederaan pada bahagian kaki dipercayai akibat dipukul oleh pembantu warden sekolahnya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, pihaknya akan mengemaskini kertas siasatan berdasarkan laporan perubatan itu. 

"Polis juga akan mendapat arahan lanjut daripada Timbalan Pendakwa Raya," katanya.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 155
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote atira 13-7-2017 10:52 AM
doktor pon pelik dgn kes ini

What new strain of leptospirosis?

BY [color=rgb(0, 51, 153) !important]ZAZALI MUSAand[color=rgb(0, 51, 153) !important]YEE XIANG YUN

[color=rgb(0, 51, 153) !important][url=]
[/url]
[color=rgb(0, 51, 153) !important][url=]
[/url]
[color=rgb(0, 51, 153) !important][url=]
[/url][color=rgb(0, 51, 153) !important][url=]
[/url][color=rgb(0, 51, 153) !important][url=]
[/url]



image: http://www.thestar.com.my/~/medi ... C928033C30D81C24AAF

Unfounded information: Mohamad Thaqifs family was told that a new strain of leptospirosis was found in his body.


[size=0.813em]


JOHOR BARU: Hospital Sultanah Aminah director Dr Aman Rabu is shocked after reading a news report about a new strain of leptospirosis that was supposedly found in the body of a deceased tahfiz student.

Dr Aman said he did not receive any report from the hospitals surgery and forensic unit detailing such findings from Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafis post-mortem.

Actually, the forensic report should not be made public as this case is pending investigation and has been brought to court, he said yesterday.

He said it was difficult, at this point of time, to confirm whether there was such a new strain of leptospirosis found in the boys body.


A Malay daily quoted Mohamad Thaqifs aunt Dzuraidah Ahmad, 38, as saying that the family was informed by a forensic specialist from the hospital that a new strain was found in the victim.

However, no name of the doctor was quoted in the article.

Dzuraidah said the information was conveyed to them over the telephone on loudspeaker.

The doctor said that normally, leptospirosis symptoms could be detected within a week but in her nephews case, it took a longer time as the virus attacked his leg first.

Johor Health, Environ-ment, Information and Education Committee chairman Datuk Ayub Rahmat said he, too, had yet to receive any report over the matter.

He said the news report was unfounded as there was no confirmation about a new strain.

Meanwhile, Mohamad Thaqifs mother Felda Wani Ahmad, 40, said the family wanted to take legal action after going through his post-mortem report, which suggested leptospirosis to be the cause of death.

The family has hired two lawyers to handle the case.

Felda Wani said she did not want to think too much about it anymore as it could not bring her son back.

As parents, we want our child to rest in peace. I dont want to keep thinking about this to the extent that we cannot go on with our lives, said the secondary school teacher.

On April 19, Mohamad Thaqif was warded following alleged abuse by the religious schools assistant warden, who is an ex--convict.

His legs had to be amputated due to bacterial infection. It also spread to his right arm and other parts of his body.

He died on April 26.




Read more at http://www.thestar.com.my/news/n ... 7c8eDbkMXKyh5zYM.99

Lain-lain Komen

Quote Decaffeinated 10-7-2017 06:03 PM
Aku suka pengakhiran begini dan juga how the case developed.

Ia sedikit sebanyak menginsafkan cikgu2 kaki pukul tapi tak lah sampai ada yang masuk penjara....

Aku percaya ramai yang dah kecut telur dan lega.....



Quote melati00 10-7-2017 06:30 PM
Sekarang ni makin kerap orang meninggal kerana kencing tikus... bahaya betul..
Quote ShiningStars 10-7-2017 06:39 PM
Semoga xde lagi kes cgu pukul murid smpai lebam..Al fatihah utk adik ni
Quote susukambingbest 10-7-2017 06:41 PM
Decaffeinated replied at 10-7-2017 06:03 PM
Aku suka pengakhiran begini dan juga how the case developed.

Ia sedikit sebanyak menginsafkan cik ...

Aku stuju pndapat ko
Quote DeeHanania 10-7-2017 06:44 PM
Decaffeinated replied at 10-7-2017 06:03 PM
Aku suka pengakhiran begini dan juga how the case developed.

Ia sedikit sebanyak menginsafkan cik ...

Setuju ssngat...
Jugak x sabar nak tahu jugak keputusan bedah siasat  Arwah Adik Zulfarhan
Quote SelakLangsir 10-7-2017 06:46 PM
Aku harap kes dera kurang la lepas ni; samada yg dilapor or tidak dilaporkan. Mntk tlg penjaga/ibu bapa sabar mendidik
Quote raradhia 10-7-2017 06:51 PM
tp, adik ni pernah kena dera kan? yaa la mmg dia meninggal gara2 kencing tikus. .tp, kes dera tu patut di highlight jgak. .
Quote Maideen. 10-7-2017 06:56 PM
Kanciang tikuih sano eh......
Quote tanakkampung1x 10-7-2017 07:20 PM
raradhia replied at 10-7-2017 06:51 PM
tp, adik ni pernah kena dera kan? yaa la mmg dia meninggal gara2 kencing tikus. .tp, kes dera tu pat ...

setuju. warden tu kena hukum kalau betul mendera


tapi bukan pasal kematian lah
Quote pearl.silver 10-7-2017 07:22 PM
raradhia replied at 10-7-2017 06:51 PM
tp, adik ni pernah kena dera kan? yaa la mmg dia meninggal gara2 kencing tikus. .tp, kes dera tu pat ...

Dera tu rasanya sampai menyiksa budak tu

Statemen polis, pukulan ustaz dia tak sampai mendera
Quote raradhia 10-7-2017 07:22 PM
tanakkampung1x replied at 10-7-2017 07:20 PM
setuju. warden tu kena hukum kalau betul mendera



tu laa harap2 xkena ksh lepas, kesian sgt kat adik ni sm jgak mcm adik farhan. . #justiceforfarhan
Quote raradhia 10-7-2017 07:24 PM
pearl.silver replied at 10-7-2017 07:22 PM
Dera tu rasanya sampai menyiksa budak tu

Statemen polis, pukulan ustaz dia tak sampai mendera

oh, mcm tu ek sis. .tp, kesian kat adik ni. . al-fatihah. .
Quote Madel 10-7-2017 07:28 PM
Pasti ustaz sujud syukur..
Hukuman pun pasti diringankan..
Quote Tehtarik2017 10-7-2017 07:35 PM
Alfatiha utk adik ni
Quote tumpanglalu74 10-7-2017 07:45 PM






Quote pearl.silver 10-7-2017 07:48 PM
raradhia replied at 10-7-2017 07:24 PM
oh, mcm tu ek sis. .tp, kesian kat adik ni. . al-fatihah. .

Tp lmbt gk kn keluar laporan ni..
Betul ke haritu diorg gali balik kubur adik ni
Quote jajahoney 10-7-2017 08:07 PM
Lamanya baru tahu keputusan
Quote sabbath_shalom 10-7-2017 08:09 PM
tumpanglalu74 replied at 10-7-2017 07:45 PM

Allah terima ke sujud nampak bontot berkerak macam tu sis?
Quote sabbath_shalom 10-7-2017 08:09 PM
jajahoney replied at 10-7-2017 08:07 PM
Lamanya baru tahu keputusan

Hospital kerajaan sis.

Lihat semua komen(157)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085032s Gzip On
To Top