Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Khas Buat Ibu Bapa Ramai Anak, Cara Ayah Ini Buat Boleh Dijadikan Panduan

10-7-2017 01:49 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2184| Komen: 22

Meriahnya rumah dengan kehadiran adik beradik yang ramai, memang tak pernah sunyi dalam rumah, ada sahaja karenah masih-masing.

Namun bagi ibu bapa yang dikurniakan anak ramai sebegini, mesti pening juga kadang-kadang sebab setiap anak, mesti ada cara dan perangai yang berbeza.

Kalau disuruh mandi, pasti ada beribu cara mahu mengelak. Itu belum masuk lagi bab liat bangun pagi, alahai serabut kepala.

Kesabaran yang tinggi perlu ada pada setiap ibu dan bapa, kalau tidak boleh 'meletup' sebab marah.

Tips dari seorang ayah yang dikenali sebagai Baharuddin Mohamed ini boleh dijadikan panduan bagi mereka yang mempunyai ramai anak. 

Foto: FB Viral Media Johor
Tips Ayah Ramai Anak
1. Minta anak-anak siapkan semua beg sekolah dan kerja sekolah mereka sebelum tidur. 
2. Jangan tidur lewat.
3. Kejutkan mereka dengan kemanjaan, jangan marah-marah, pagi-pagi akan kacau mood mereka.
4. Doakan mereka, tengok mata mereka masa hantar mereka ke sekolah. Anak-anak akan mudah dapat ilmu apa yang cikgu ajar di sekolah. 
5. Maafkan anak-anak kita. 
6. Anak yang besar dan remaja, solat berjamaah subuh dan minta dia membaca Al-Quran semuka dua.

Kata-katanya yang begitu mendalam adalah, "Anak kita cerminan diri kita."

Jom cuba praktikkan mulai dari sekarang. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat melalui perkongsian ini. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 22
Komen

Previous : Bayi Kacukan Rusia-Melayu Jadi Tular, Comelnya Kalah Anak Patung

Next       : Suami Yang Suka Peluk Isteri Umurnya Akan Lebih Panjang Lima Tahun

Komen Terbaru

Quote PyoNaRi 17-8-2017 04:13 PM
Yuhuu seronoknya adik beradik ramai. Iols ni adik beradik sikit, bila dah semua bekerja luaq merantau la masing2 sunyi abeh rumah. tapi bila ada sekali mula la tak puas hati masing2 gaduh2 itulah adik beradik, air dicincang takkan putus

Lain-lain Komen

Quote chinta89 10-7-2017 02:12 PM
so, ape yg istimewanya tips2 dia?? biasa2 je?? ke msg2 x penah wat mcm pakcik ni hingga gegeh jadikan dia idola ngn tips2 nya?


btw anak lelaki ikut muka dia, yg pompuan comel2 sgt!
Quote alieyrina 10-7-2017 03:14 PM
Bestnya ramai anak...aku 2 mcm nk pengsann!
Quote Artemesiaa 10-7-2017 03:16 PM
Ni tips turun temurun je namanya
Quote sabar_sabariah 10-7-2017 03:50 PM
aku tengok gambr dia kat atas dengan anak2 nya
aku kata, ramainya anak dia..
pastu bila aku kira
eh! samalah dgn adik beradik aku.
patutlah bila bapak aku ajak makan satay kat kedai semua org pandang2
meriah benor!!
Quote mujer_in_espejo 10-7-2017 03:55 PM
Bestnya klu rmi anak atau beradik yg berkualiti..
Quote Star_el 10-7-2017 04:40 PM
sabar_sabariah replied at 10-7-2017 03:50 PM
aku tengok gambr dia kat atas dengan anak2 nya
aku kata, ramainya anak dia..
pastu bila aku kira

hehe samalah dgn aku, adik beradik ramai gak
Quote tagas 10-7-2017 04:55 PM
Tgk fb dia hari2 update psl biz bagai
Quote DeeHanania 10-7-2017 04:56 PM
Yezza,
Btol laa tu ksemua yg kat atas,
Specially no 5&6...
Quote hockkeong31 10-7-2017 05:08 PM
anak sekarang, education tak murah, i tak boleh afford
Quote sabar_sabariah 10-7-2017 05:29 PM
hockkeong31 replied at 10-7-2017 05:08 PM
anak sekarang, education tak murah, i tak boleh afford

not just education
barang makan pun dah mahal

Quote SallyTan21 10-7-2017 06:44 PM
Bestnya ramai anak...aku 2 mcm nk pengsann!
Quote raradhia 10-7-2017 07:31 PM
bagusnya ada ayah yg mcm ni, huhuhu
Quote RatuDunia94 10-7-2017 08:44 PM
Zaman skrg anak 2 cukuplah.. Org kekayaaa pon anak sorang jah...
Quote izzat1987 11-7-2017 10:02 AM
Anak tu rezeki dan amanah dr Allah. Rezeki segiap orang dh ditentukan sejak lahir. So janganlah takut kalau anak ramai tak mampu afford atau takut anak x dpt pelajaran sempurna. Zaman sekarang peluang rezeki macam2. X semestinya kena belajar tinggi2 boleh jadi kaya.
Quote Ayda89 11-7-2017 11:57 AM
Tipa ni mmg dah turun temurun, cuma sebagai mak bapak buat dgn tak buat je
Quote indenial 11-7-2017 12:43 PM
I yg 4 beradik ni pon dah rasa ramai sangat
Quote yayangmama 12-7-2017 10:09 AM
anak saya 4 org pon huru hara, lagi2 pepagi nak g sekolah
Quote Pink_Purple 14-7-2017 07:07 PM
benda biasa yang orang dah buat..

dia anak lelaki sorang,boleh la..

cer terbalik kan..1 pompuan..6lelaki
Quote ShiningStars 15-7-2017 07:20 PM
Salute kat org yg ada byk anak dgn keadaan ekonomi skrg ni

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.045663s Gzip On
    To Top