Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ketahui Bahaya Menanti Jika Anda Gemar Mengisi Air Dalam Botol Plastik!

4-7-2017 01:13 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 3055| Komen: 12

Tak dinafikan ramai yang gemar mengisi air menggunakan botol plastiknya. 

Namun, tahukah amalan ini sebenarnya tidak baik untuk kesihatan! Ya, jangan terkejut. Anda boleh membaca selanjutnya di bawah. 

Terdapat zat kimia yang dipanggil sebagai biphenol A atau lebih dikenali sebagai BPA dalam pembuatan botol plastik dikatakan sebagai penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan. 

Memetik kolum Health Liputan6, BPA ini boleh meresap ke dalam air dengan sangat cepat sekaligus menyebabkan bakteria di celah atau bahagian dalam botol.

"Zat kinia tertentu yang ditemukan dalam botol plastik dapat memiliki efek berbahaya kepada sistem tubuh," kata Dr Marilyn Glenville, seperti yang dipeti Reader's Digest. 

"Ia menyebabkan pengaruh negatif kepada ovulasi dan meningkatkan risiko gangguan hormon serta kanser payudara," katanya lagi. 


Di samping itu, terdapat sebuah kajian yang dilakukan oleh Treadmill Reviews, mendapati apa yang terkandung dalam botol plastik yang digunakan oleh atlet dalam masa seminggu. 

Hasilnya, mereka mendapati terdapat jumlah bakteria yang sangat besar iaitu lebih dari 900 ribu, yang sekaligus membuatkan orang sakit. 

Oleh, elakkan menggunakan botol plastik berulang kali bagi mengelakkan masalah tersebut berlaku.  Semoga bermanfaat! - CARI  

Foto: Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 12
Komen

Previous : Penting Minum Susu Ketika Sahur, Kenapa?

Next       : Luar Biasa, Inilah Kehebatan Gabungan Lada Hitam Dan Kunyit. Orang Barat Pun Amalkan

Komen Terbaru

Quote CikPuanTaurus 16-8-2017 10:34 PM
Noted,,thanks 4 sharing,,mmg dh pernah tbaca that y sekarang nie lepas beli air mineral xsimpan dh botol,,terus jew buang

Lain-lain Komen

Quote MsKathryn 4-7-2017 01:48 PM
Ok noted..
Quote chinta89 4-7-2017 01:55 PM
rasanya dh lama org tau psl ni..

tap xpe maybe ramai lg yg x tau kan, so, ini mmg nice info!
Quote kamil8891 4-7-2017 02:54 PM
dulu kan da ckp lepas minum air dr botol minuman tu trus buang tak boleh re-use hehehehe...

Quote pasuoren 4-7-2017 03:47 PM
i guna botol air tupperware..
Quote Tehtarik2017 5-7-2017 09:10 PM
Good info......
Quote nisako 6-7-2017 04:26 PM
beli botol kaca lah.........
Quote grouper 6-7-2017 10:31 PM
Beli je la non bpa punya bekas air dah byk pun jual
Quote ShiningStars 15-7-2017 07:22 PM
Tq for the info
Quote redapple10 15-7-2017 08:11 PM
byk je botol air yg stainless steel or kaca yg murah2 tu..
Quote rainbow259 16-8-2017 11:17 AM
noted.... thanks for the info
Quote rainbow259 16-8-2017 11:18 AM
redapple10: byk je botol air yg stainless steel or kaca yg murah2 tu..


aah skrg dh byk botol cmtu
Quote CikPuanTaurus 16-8-2017 10:34 PM
Noted,,thanks 4 sharing,,mmg dh pernah tbaca that y sekarang nie lepas beli air mineral xsimpan dh botol,,terus jew buang

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.048478s Gzip On
    To Top