Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Payudara Sis Besar Sebelah! Normal Atau Tidak?

19-6-2017 02:10 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 1237| Komen: 9

Pernah tak anda merasakan sebelah payudara anda lebih kecil dari pasangannya? Pasti ada yang berasa bimbang akan keadaan ini.


Foto: Health 2.0

Namun, jangan panik! Ini kerana semua wanita mengalami perubahan keadaan itu yang disebabkan kitaran haid.

Selain itu, ia bukan sahaja terjadi ketika hamil dan menyusu badan. Memetik The List, payudara juga akan mengalami perubahan fizikal yang tidak menentu disebabkan hormon dalam tubuh terutama ketika datang bulan.


Berikut merupakan perubahan terjadi kepada payudara anda menjelang haid:


1. Sensitif dan kenyerian

Foto: The List

Menurut Healthline, rasa nyeri pada bahagian tertentu payudara adalah normal kerana berlaku perubahan hormon dalam tubuh.


2. Nampak lebih kecil

Foto: Emory Healthcare

Keadaan ini juga normal dan sering berlaku saat menstruasi anda menjelang.

Pakar sakit puan Dr Sara Gottfried berkata, keadaan ini berlaku kerana kadar estrogen dan progesteron menurun hingga ke titik terendah, sekali gus menyebabkan payudara sedikit mengempis.


3. Kelihatan lebih montok dan kencang


Foto: The List
Menurut Ultrasound Medicine, keadaan ini berlaku ketika anda haid anda semakin mendekat.


4. Tidak simetri
Pakar bedah payudara Dr Amanda Wheeler berkata, ia adalah normal bagi kebanyakan wanita memiliki payudara kiri yang lebih besar berbanding kanan.

Bagaimanapun, ia hanyalah bersifat sementara kerana ketika kandungan estrogen menurun, payudara anda akan menjadi kurang simetri dan terlihat agak miring.


Pun begitu, sebaiknya dapatkanlah nasihat pakar sekiranya anda khuatir akan kesihatan anda. Diharap perkongsian ini bermanfaat kepada wanita di luar sana! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Previous : Teruja Nak Berinai Raya Nanti? Elakkan Ukiran Ini Kerana Ianya Haram

Next       : -

Komen Terbaru

Quote kambinggila 22-6-2017 11:21 AM
matchstick replied at 19-6-2017 03:17 PM
yg mengutuk tasha silah tekjuling dulu baik beli kneepad skrg..ianya normal hokeh

tasalah silah tu juling eh? aku ok je kalau yang tak simetri.. asalkan boleh...

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 19-6-2017 02:56 PM
Adehhh bulan pose ni
Quote matchstick 19-6-2017 03:17 PM
yg mengutuk tasha silah tekjuling dulu baik beli kneepad skrg..ianya normal hokeh
Quote koeyqi 19-6-2017 04:56 PM
tq sharing
Quote cik-jaja 19-6-2017 05:10 PM
o e? xpenah telek la plk
Quote Victorioussss 20-6-2017 03:34 AM
Normal la tu..depends partner tu kidal atau tak.
Kalau partner u kidal, breast kanan u akan lg besar
And vice versa.
Quote eizarz 20-6-2017 08:22 AM
Andyscenes replied at 19-6-2017 02:56 PM
Adehhh bulan pose ni

woi andy,jgn tengok lama2..kang batal pose..
Quote -electrifying- 20-6-2017 11:10 AM
matchstick replied at 19-6-2017 03:17 PM
yg mengutuk tasha silah tekjuling dulu baik beli kneepad skrg..ianya normal hokeh

hahahaha
Quote Andyscenes 20-6-2017 11:25 AM
eizarz replied at 20-6-2017 08:22 AM
woi andy,jgn tengok lama2..kang batal pose..

Aku scroll skali je, tgk tajuk n punca haha
Quote kambinggila 22-6-2017 11:21 AM
matchstick replied at 19-6-2017 03:17 PM
yg mengutuk tasha silah tekjuling dulu baik beli kneepad skrg..ianya normal hokeh

tasalah silah tu juling eh? aku ok je kalau yang tak simetri.. asalkan boleh...

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059178s Gzip On
To Top