Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Jangan Berani Campurkan Susu Dengan Teh Atau Kopi, Aduh Apa Sebabnya?

16-6-2017 01:32 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 3029| Komen: 17

Nikmatnya rasa bila dapat 'pekena' teh tarik, teh ais, kopi ais dan sebut sahajalah minuman lain yang bercampur susu.

Memang minuman yang disebutkan tadi menjadi kegemaran rakyat Malaysia, dari yang kecil hingga dewasa.

Namun awas! Ada yang mengatakan susu sebenarnya tidak boleh dicampurkan dengan bahan lain seperti teh dan kopi kerana ia akan mendatangkan kemudaratan pada tubuh seseorang.

Foto: Twitter
Ya, memang benar kerana menurut pakar kesihatan Dr Marudut seperti yang dinyatakan di Doktorsehat.com, kandungan gizi dalam susu akan berkurang sekiranya dicampurkan dengan bahan lain.

Ini disebabkan bahan dalam teh atau kopi yang dinamakan tannin akan menghilangkan kandungan zat besi dalam susu. Maka kita tidak akan dapat apa-apa nutrisi dari minuman tersebut.

Hal ini jangan pernah dipandang enteng kerana ia akan mempengaruhi perkembangan tumbesaran kanak-kanak yang suka minum minuman seperti yang dinyatakan.

Foto: cnnindonesia.com
Bahkan kadar kalsium akan menurun sebanyak 10 peratus jika mencampurkan susu dengan bahan lain.

Jadi sebaiknya jika mahu mimum sus untuk mendapatkan nutrisi, lebih baik jangan campurkannya dengan teh, kopi atau sirap.

Namun tiada siapa pun yang menghalang anda untuk meminumnya jika sekadar sebagai minuman yang enak dan menyegarkan! -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 17
Komen

Previous : Tertanya Juga, Bolehkah Daun Pisang Dimakan Sebenarnya?

Next       : Penting Minum Susu Ketika Sahur, Kenapa?

Komen Terbaru

Quote WajibulGhunah 19-6-2017 05:43 AM
Susu yg slalu tambah kt teh tarik tu sbnrnya mnyk kelapa sawit
Dia krimer pekat manis bkn susu pun

Lain-lain Komen

Quote degurlz 16-6-2017 01:55 PM
alamak pagi2 breakfast campur susu + nescafe
Quote prettyuglybabe 16-6-2017 02:08 PM
susu pekat manis tu bukan susu pun..
kejadah nak nutrisi dari drink macam tu..
and mak bapak mana pulak bagi budak-budak minum kopi/ teh tarik?
gila ke hapa suap budak dengan minuman manis macam tu..
Quote safeeaahmad 16-6-2017 02:56 PM
WAW KECOH Gambar Ardell Aryana Nampak Alur Seluar Dalam
http://www.beritaharianartis.net/2017/06/gambar-ardell-aryana-nampak-alur-seluar.html

FOTO FOTO Sharifah Sakinah Mengangkang Cetus Kontroversi
http://www.beritaharianartis.net/2017/06/gambar-ardell-aryana-nampak-alur-seluar.html



Quote zawara 16-6-2017 03:08 PM
sedap kopi moccona campor fresh milk
Quote Athrun.Zalaa 16-6-2017 03:20 PM
Kalau 3in1 kena tapis ke?
Quote MisXoXo 16-6-2017 03:22 PM
aduhhb..feberet..tq info
Quote Artemesiaa 16-6-2017 06:44 PM
Kalau minium hari2 mungkin boleh memudaratkan tapi kalau sekali-sekala mesti tak banyak impactnya.  Apa pun masih prefer black coffee or tea tampa susu sebagai minuman pilihan tiap hari.
Quote matchstick 16-6-2017 09:46 PM
Aku suka tambah fresh milk dalam kopi..
Kalu ke coffee shops pun selalu order cappuccino. Tp artikel ni kata bukan memudaratkan sbb mendatangkan penyakit ke apa...cuma nutrition susu berkurang. Lantaklah aku minum susu sekadar nk menyedapkan kopi. Utk nutrition minum jugak susu tu saje kadang2. Terlebih nutrition kang gemuk tambun pulok
Quote mongoose_kidz 17-6-2017 05:25 AM
la....sah2 la yg dicampur tu krimer pekat manis je...bukn susu..xde kandungan susu punn..gula je lebih
Quote manjalara_01 17-6-2017 12:43 PM
MisXoXo replied at 16-6-2017 03:22 PM
aduhhb..feberet..tq info

Teh tarik my guilty pleasure..guilty? yea la tu
Quote manjalara_01 17-6-2017 12:48 PM
Artemesiaa replied at 16-6-2017 06:44 PM
Kalau minium hari2 mungkin boleh memudaratkan tapi kalau sekali-sekala mesti tak banyak impactnya.   ...

Setahu i la kan..sesetengah makanan tu mmg elok mkn seadenye. Kalau bleh elak campur dgn makanan lain. Sbb nnt nutrisinye bleh kurang/hilang bile bercampur..
Tp kalau sekadar teh tarik ni..ke kopi ni pd i xde ape sgt la..tp mcm habit minum u rsnye terbaik mcm tu..Sblum ni ade forumer siap x campur dgn gula pun..hehe..i pun terikut style die..X semua la..cume kadang2 bile minum teh bunga chemomile..Sbb chemomile ni x kuat tastenye mcm teh biase so kalau x campur gula pun still ok..




Quote cadarblogsot 17-6-2017 02:52 PM
zawara replied at 16-6-2017 03:08 PM
sedap kopi moccona campor fresh milk

I pun... like fresh milk +kopi.. moconna nescafe or apa2 jenis kopi
Quote pearl.silver 17-6-2017 04:01 PM
Kat bazar ada org jual teh susu kaww
Warna nye sgt mengancam..tp x berani nk beli..sbb bayangkan dlm tong penuh air tu, warna dia masih pekat, i takut pewarna je lebih..mcm air2 berwarna yg lain
Quote ciksom 18-6-2017 06:47 AM
Takkan nak oder susu pekat manis o . Atau susu pekat manis ais?
Quote fatinz 18-6-2017 10:37 PM
zawara replied at 16-6-2017 03:08 PM
sedap kopi moccona campor fresh milk

Sep sikit. I dan family pun tergila2 kan mocconna. Dah tak layan kopi lain
Quote Arlina 19-6-2017 01:17 AM
susu pekat tu not real susu ya...it s suppose to be fresh milk.
Quote WajibulGhunah 19-6-2017 05:43 AM
Susu yg slalu tambah kt teh tarik tu sbnrnya mnyk kelapa sawit
Dia krimer pekat manis bkn susu pun

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056630s Gzip On
To Top