Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Close

OKU Pun Boleh Bagi Servis Lebih Baik Daripada Orang Lain - Mior Azlan

13-6-2017 04:12 PM |Dilihat:2589| Komen: 23


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Kelly Choong

Siapa kata Orang Kurang Upaya (OKU) tak boleh bekerja seperti orang normal lain? Mereka juga boleh melakukan kerja-kerja ringan jika dipantau dan dibimbing dengan sabar serta penuh kasih.

Jangan kerana seseorang itu kurang sempurna, ia menjadi alasan untuk kita memperlekehkan kebolehannya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 23
Komen

Komen Terbaru

Quote yumeina 21-6-2017 08:50 AM
orang sekeliling kene sama2 support...bukan keluarga sahaja...ni sebut oku jek..cacat tak blh keje tak layak idup...adoiii....

oku tetap manusia dgn ada kekurangan dan kelebihan...sama dgn manusia lain....

Lain-lain Komen

Quote seramado 13-6-2017 04:58 PM
Kudos to him...moga dipermudahkan...nice video..
Quote Artemesiaa 13-6-2017 05:05 PM
Jika tak diberi peluang macam mana golongan sebegini nak berdikari
Quote asfaz 13-6-2017 08:14 PM
Bagus  family dia.nak dia berdikari..semoga dipermudahkan
Quote swayne 13-6-2017 08:25 PM
Kat Tesco area rumah i ada 1 pekerja ni OKU lembam kot. Sebab kekadang kengkawan diorang mainkan dia. Tapi main yang happy lah. Takde lah buli teruk.
Quote kiambang 13-6-2017 08:43 PM
Semua golongan patut diberi peluang janji sanggup belajar dan rajin .
Quote DeeHanania 14-6-2017 11:01 AM
Semoga dpermudahkan urusan&mudah berdikari...kat area Sentul,pkeja KFC dkalangan OKU,ok jek... Bbdk pun suka g sna, sbb layanan yg dberikan...
Quote -electrifying- 14-6-2017 11:53 AM
dorg pon berhak hidup seperti org normal...
bekerja, ade duit... kan happy2 je
Quote sayawifenikmie 14-6-2017 01:43 PM

..... rasa macam nak train my son kerja kat Mcd jugak lah ..... tapi takut dia asyik pi makan nugget (his favourite).

beri lah mereka peluang. McD ni mmg bagus .. memang ada quota kerja utk OKU.
Quote nut.legacy 14-6-2017 03:11 PM
suka tgk family dia.. nampak support sistem dia kuat..
Quote kecimpret 14-6-2017 03:36 PM
mmg kena wat gini..nnt org tua dah takde at least leh sara idop sendiri
Quote kecimpret 14-6-2017 03:37 PM
yg tak OKU  pemalas nak mam terbongkang main game kt umah tu korang elok terjun lombong je laaa


Quote xy_daen 14-6-2017 06:12 PM
sayawifenikmie replied at 14-6-2017 01:43 PM
..... rasa macam nak train my son kerja kat Mcd jugak lah ..... tapi takut dia asyik pi makan nugg ...

Semoga dipermudahkan...
Quote WhiskeyScotch 14-6-2017 06:22 PM
nut.legacy replied at 14-6-2017 07:11 AM
suka tgk family dia.. nampak support sistem dia kuat..

Betul. Salah satu factor anak-anak OKU ni berjaya sebab ada support sistem yang kuat dari keluarga. I pun suka tengok family dia bagi galakan dan sokongan. Sesetengah keluarga kalau ada anak OKU depa macam tak letak apa-apa harapan dekat anak OKU ni. Putus asa macam tu je. Padahal anak-anak OKU ni ada potensi yang besar untuk berjaya macam anak-anak normal yang lain.
Quote sayawifenikmie 14-6-2017 09:16 PM



Thanksss ... tapi buat masa ni.. dia sangat2 manja macam baby ..... tak nampak jalan dia boleh pergi bekerja ..... option lain ... kami suami isteri pilih skim berpencen (gomen) so that dia akan dapat pencen terbitan kami bila kami dah tiada nanti.
Quote nut.legacy 15-6-2017 01:06 AM
WhiskeyScotch replied at 14-6-2017 10:22 AM
Betul. Salah satu factor anak-anak OKU ni berjaya sebab ada support sistem yang kuat dari keluarga ...

Yes.. family dia sgt positif dgn dia.. bg moral support and educate dia.. hopefully lg ramai family mcm ni
Quote gigahertz 15-6-2017 01:54 AM
swayne replied at 13-6-2017 12:25 PM
Kat Tesco area rumah i ada 1 pekerja ni OKU lembam kot. Sebab kekadang kengkawan diorang mainkan dia ...

OKU kalau meletup anda akan terlupa ia seorang OKU
Quote tekken 15-6-2017 08:06 AM
bagus drg ni kalau diberi peluang..
potential mmg ada tp kena bg guidance
Quote chinta89 15-6-2017 08:33 AM
jd aku heran sape yg hidup susah tau buat anak lps tu tgu org bg bantuan 24 jam kat anak bini
Quote ell768 15-6-2017 08:35 AM
bagus family dia..bg support..

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053782s Gzip On
To Top