Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

McDonald's Malaysia Kesal Pelanggan Bawa Anjing Di Premis Bukit Indah

30-5-2017 11:54 AM |Dilihat:5192| Komen: 123

Lagi tindakan pelanggan membawa anjing ke premis restoran menjadi tular di laman sosial. Terbaru, berlaku di sebuah restoran makanan segera McDonald's di Bukit Indah, Johor Bahru.

Pun begitu, memetik laporan Harian Metro McDonald's Malaysia kesal dengan tindakan pelanggan berkenaan kerana ia mengganggu ketenteraman pelanggan lain dan melanggar peraturan. 

Pengurusan berkenaan turut berkata, tindakan dilakukan pelanggan terbabit melanggar kod kebersihan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melarang haiwan peliharaan berada di premis makanan. 

Ia juga peraturan mendapatkan sijil halal daripada JAKIM, kata pengurusan restoran tersebut. 

Langkah itu dilakukan susulan tindakan sekumpulan remaja bukan Islam membawa anjing peliharaan mereka dan duduk di ruang lobi restoran berkenaan dalam kejadian, pada malam Ahad lalu.

Kami (McDonalds Malaysia) sentiasa menitikberatkan aspek kebersihan, keselamatan dan pematuhan Halal di semua premis kami," katanya kepada Harian Metro. - CARI 

Foto: Facebook

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 113
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Simunggu 1-6-2017 09:35 AM
kan sudah ditulis sana sini..No Pets Allowed...kenapa ada org bangang lagi ni...

Lain-lain Komen

Quote jazaa100 30-5-2017 10:18 AM
Staff mc D tu bodoh sgt ke tak tegur cina sepet tu....
Quote Loxlaxman 30-5-2017 10:34 AM
Geng singaporn kot...tak pun singaporaahhh..
Quote jalfa 30-5-2017 10:37 AM
Semalam pon ade yg mengamuk cina bawak masuk anjing dlm kedai mamak...bebal
Quote whitemagic 30-5-2017 11:02 AM
cina DAP langsung tiada perasaan toleransi antara kaum

inilah kebanggaan @dodolgemok

makin melampau parti DAP sejak menang besar pru lepas
Quote reyust 30-5-2017 11:05 AM
melanggar kod kebersihan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melarang haiwan peliharaan berada di premis makanan, serta peraturan mendapatkan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)


hat ni yang kena amik tau, kod etika kebersihan...
Quote vanillaninja 30-5-2017 11:08 AM
Staff McD tak tegur and bagitau budak2 ni yang what they did ni salah ke? Yang bawak anjing ni pun dah tentu2 salah, insensitive etc. Tapi staff McD tak buat apa2 ke?

"..bertindak atas aduan yang diterima daripada pelanggan.." so kalau takde aduan tak bertindak ke apa?
Quote adamalek 30-5-2017 11:17 AM
Alais replied at 30-5-2017 10:49 AM
Bagimu agamamu bagiku agamaku. Buat tak tahu. Setel.

Mana-mana premis restoran termuka ada peraturan ketat tentang membawa haiwan peliharaan kedalam restoran. Bukan anjing sahaja. Ini berkenaan tentang kebersihan makanan dan premis. Kalau di negara bukan Islam sebagai agama rasmi, ada juga peraturan yang sama.
Quote krustykrab 30-5-2017 11:18 AM
tu mmg saja nak cari pasal...jenis yg suka kontroversi....sini pun ramai acah2 murtad, hina islam tapi tak de telur nak buat kat public
Quote Bedah.Cun 30-5-2017 11:20 AM
In Swiss diorang memang tak bagi bawak masuk pet dalam kedai. Tak kisah lar hanjeng ker kucing hape. They are not Muslims pun. Ai neh sayang hanjeng tau. Kat kampung ai dulu weols bela hanjeng 4 ekor. Tapi takder ai sesakai cina2 bukit neh bawak masuk hanjeng dalam kedai makan. Sakainye ngkau cina bukit
Quote helicornia 30-5-2017 11:23 AM
Alais replied at 30-5-2017 10:49 AM
Bagimu agamamu bagiku agamaku. Buat tak tahu. Setel.

bukan masalah agama bro ni masalah kebersihan hatta kucing on tk bole bawa masuk
Quote sixret 30-5-2017 11:24 AM
Ramai yang tak tahu. Even di luar negara contohnya di UK dan US pun kebanyakan hotel, all hospital, restoran ekslusif, restoran tak ekslusif, tak dibenarkan bawa haiwan peliharaan.  Ni bukan pasal agama, ini pasal nak jaga kebersihan dan standard. Cuma in a very small number of cases je pihak management guna budi bicara dorang utk tutup sebelah mata.

Senang cakap, kalau nak pergi restoran, jangan bawa binatang peliharaan! Simple.
Quote liyamariska 30-5-2017 11:25 AM
ai tak paham nape laa gigih sakan bawak menatang belaan kt tempat2 sebegini... terutamanya kaum2 nih...
Quote sixret 30-5-2017 11:26 AM
Nampak sangat segelintir manusia ni keras kepala, degil, ignorant, lack of respect, pura2 nak tunjuk rebel sehinggalah mereka kena pukul, baru sedar agaknya bak kata pepatah, sudah terhantuk baru tergadah.
Quote s@s@ 30-5-2017 11:29 AM
banyak sangat bagi muka
Quote chinta89 30-5-2017 11:30 AM
mcm sengaja je... kot ye pun ko org luar, kalaunk dtg negara org sila la study sikit do and don't
Quote Bedah.Cun 30-5-2017 11:30 AM
Mengada2. Tue jer. Kalau jumpa set2 mcm neh kau jerit jer kuat2, "heiii, kau neh memang mengada2 sangat kan!"
Quote Madel 30-5-2017 11:39 AM
Sejenis keturunan cina bukit mmg bodo melantun2
Quote Bedah.Cun 30-5-2017 11:40 AM
Madel replied at 29-5-2017 03:39 PM
Sejenis keturunan cina bukit mmg bodo melantun2

Khen, tetek tue dah lar kecik hader hati nak potostet lagi
Quote ninjago 30-5-2017 11:42 AM
plain ignorant.. it's not about the religion la dude. it's about hygiene & cleanliness! like seriously, sengaja taknak guna otak ke cane??

Lihat semua komen(123)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105694s Gzip On
To Top