Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

8 Rutin Pagi Buat Anda Ceria Sepanjang Hari

29-5-2017 02:14 PM |Dilihat: 1643| Komen: 10


Laporan Harvard Business Review menyebut tentang sebuah kajian yang dijalankan oleh University Pennsylvania dan Ohio State University ke atas staf di pusat panggilan sebuah syarikat insurans dengan membuat pemerhatian khusus terhadap mood mereka sepanjang hari bekerja.

Kajian itu mendapati bahawa Staf yang memulakan pagi mereka dengan mood yang buruk (menerima panggilan yang kasar atau kurang sopan) akan mengakhiri hari mereka dengan muram dan produktiviti yang rendah.

Manakala, staf yang memulakan hari mereka dengan mood yang baik (menerima panggilan yang sopan), akan mengakhiri hari mereka dengan penuh gembira dan produktif.

Di sini terbukti bahawa mood waktu pagi amat penting untuk menjadikan kita ceria sepanjang hari. Berikut ada 8 solusi untuk anda menyuntik mood baik pada waktu pagi.


1. Ciuman Sebelum Keluar Rumah
Bertuah kepada yang sudah berpasangan dan hidup bahagia. Kepada yang bujang dan tinggal dengan ibu bapa pun boleh lakukan ini. Ciumlah pasangan atau ibu bapa anda sebelum anda keluar bekerja.

Apa faedahnya ciuman ini? Mudah sahaja, selain daripada meningkat adrenalin anda, ciuman ini mengingatkan anda bahawa apa pun yang buruk berlaku di perjalanan atau pejabat nanti, ada seseorang yang setia menanti anda di rumah. 

2. Bertolak Lebih Awal
Sikap tergesa-gesa akan membuatkan anda kelam kabut. Apatah lagi jika berlaku kesesakan, ada kereta yang perlahan atau kereta anda rosak. Anda akan cepat berfikiran negatif seperti hilang sabar, baran dan sebagainya. 

Jadi, sebaiknya anda cukup masa dengan bangun awal, bersiap awal dan bertolak awal. Anda akan berasa tenang dan mampu mengawal sebarang kemungkinan.

3. Ikut Nasihat Steve Jobs
Di dalam ucapannya di Stanford University pada tahun 2006, Steve Jobs mendedahkan bahawa dia memulakan harinya dengan bertanya beberapa soalan berikut:

Jika hari ini merupakan hari terakhir saya, apakah saya mahu lakukan perkara yang akan saya lakukan hari ini?

Dia mengulanginya berkali-kali, jika jawapan kepada soalan itu TIDAK selama beberapa hari C maka ia menjelaskan kepadanya bahawa dia perlu melakukan perubahan dalam hidupnya.


4. Lihat Diri Dalam Cermin
Setiap hari, sememangnya ramainya yang melihat cermin. Mereka memeriksa mekap, rambut atau tudung sama ada elok atau tidak. Bagaimanapun, dengan hanya bercermin kecil atau separuh, anda sebenarnya sedang menyorokkan diri anda yang sebenar.

Kini ramai yang tidak mempunyai cermin besar atau tidak sempat melihat diri pada cermin besar. Sedangkan hakikatnya hal ini amat penting untuk kita lakukan setiap pagi.

Dengan berdiri depan cermin besar, anda akan dapat melihat diri anda yang sebenar. Adakah anda kelihatan bersedia, yakin dan sihat? Tanyalah soalan itu sewaktu berdiri di depan cermin besar.

Dapatkan lebih banyak solusi untuk hidup sihat dan bahagia di www.123mamanet.com

5. Main Dengan Kucing 
Bagi yang ada haiwan peliharaan seperti kucing, anda pasti akan sibuk menyiapkan keperluan si bulus sebelum keluar rumah. Bahkan sempat menggomolnya seketika tanpa menghiraukan bulu-bulu yang melekat pada baju. 

Bagi anda, bulu-bulu itu adalah seumpama swaroski yang ditatah indah. Tidak ada yang perlu dirisaukan. Pagi itu anda tinggalkan dia dengan penuh rasa rindu dan anda mahu pulang segera ke rumah pada petangnya.

Pada saya, kucing adalah teman paling sempurna kerana dia tidak tahu bagaimana mahu menyakiti hati kita.

Image result for scroll facebook

6. Belajar Sesuatu Yang Baru
Setiap pagi, bukalah facebook atau IG untuk melihat status terkini rakan-rakan. Tentu ada saja yang memuat naik kata-kata pujangga, gambar-gambar cantik atau pun kisah mereka yang mencuti hati.

Mungkin anda sempat membaca berita atau mendengar sesuatu di radio. Mood anda akan jadi lebih baik apabila anda dapat belajar sesuatu yang baru setiap pagi.

7. Minum 2 Gelas Air Kosong 
Biasakan diri anda minum 2 gelas air kosong sebaik sahaja bangun tidur. Jika anda sedang berpuasa, pastikan anda minum sehingga 4 gelas air sewaktu bersahur. Minumlah 2 gelas sebelum makan dan 2 gelas lagi sebelum waktu imsak tamat. 

Minum air yang cukup membolehkan sistem darah anda berjalan lancar untuk menghantar oksigen ke seluruh tubuh. Apabila aliran darah lancar, mood anda pun akan menjadi lebih baik dan tubuh anda akan lebih sihat sepanjang hari.

Foto: Carian internet
8. Rancang Hari Anda
Tiada hari ini sebelum datangnya semalam. Jadi, pastikan anda bersiap sedia sehari lebih awal tentang rancangan anda esok. Tetapkan waktu bangun pagi. Misalnya bangun awal untuk mandi dan solat subuh. Kemudian bersarapan. 

Jika anda berpuasa, tentunya anda perlu tidur lebih awal dan bangun seawal 4.30 pagi. Sebaiknya usah tidur selepas sahur. Bersiaplah untuk solat subuh dan selepas itu jika ada masa, bolehlah anda membaca Al Quran atau bahan bacaan lain sementara menunggu masa untuk ke pejabat. 

Demikianlah, 8 solusi yang disarankan untuk anda kekal ceria. Bahkan saya ada lagi satu bonus sempena bulan puasa ini. Tip mudah daripada saya ialah senyum lebar pada semua makhluk kaku. 

Senyumlah pada pokok, pada langit, pada kereta yang anda pandu atau pun burung yang sedang terbang. Insya-ALLAH hari anda akan menjadi lebih bermakna!

Salam Hormat,
Liza Ali
lizazahira@gmail.com

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Reply: 9
Komen

Komen Terbaru

Quote kiambang 4-8-2017 11:38 AM
Apa apa breakfast dulu .. perut lapar ... hati panas je ..

Lain-lain Komen

Quote Ayda89 29-5-2017 05:47 PM
Kalau tetiap pagi dpt kiss dr yg tersayang mesti berbunga2 je p keja kahkah
Quote WawaRaRa 30-5-2017 08:09 AM
Ayda89 replied at 29-5-2017 05:47 PM
Kalau tetiap pagi dpt kiss dr yg tersayang mesti berbunga2 je p keja kahkah

untung la... iolllss x der org tersyg... sib ada kucing... hahahahahahahha
Quote Ayda89 30-5-2017 08:12 AM
WawaRaRa replied at 30-5-2017 08:09 AM
untung la... iolllss x der org tersyg... sib ada kucing... hahahahahahahha

Tu kalau...Realitinya lepas salam cium bonda, i cium kucing pulak tu pun kena tolak dengan tangan dia
Quote manjalara_01 30-5-2017 11:11 AM
correction! kucing tahu menyakitkan hati kite (tanpa sengaja)
dgn memuntah & berak merata-rata ahahahha
Quote Kelabuasap 30-5-2017 09:11 PM
Mcm ne x bad mood..pagi2 bukak pagar nampak najis kucing dulu....:stress..huffy:
Quote cik-jaja 2-6-2017 11:25 AM
suka no5..bangun tido cari semek bulus ni dulu..nak pergi pun cium dye dulu..skali ng no1 la..
Quote siskepoh 2-6-2017 11:31 AM
semua pon ok. boleh try
Quote seramado 5-6-2017 12:41 PM
kita selalu bad mood la
Quote kiambang 4-8-2017 11:38 AM
Apa apa breakfast dulu .. perut lapar ... hati panas je ..

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044576s Gzip On
To Top