Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

8 Rutin Pagi Buat Anda Ceria Sepanjang Hari

29-5-2017 02:14 PM |Dilihat: 2095| Komen: 13


Laporan Harvard Business Review menyebut tentang sebuah kajian yang dijalankan oleh University Pennsylvania dan Ohio State University ke atas staf di pusat panggilan sebuah syarikat insurans dengan membuat pemerhatian khusus terhadap mood mereka sepanjang hari bekerja.

Kajian itu mendapati bahawa Staf yang memulakan pagi mereka dengan mood yang buruk (menerima panggilan yang kasar atau kurang sopan) akan mengakhiri hari mereka dengan muram dan produktiviti yang rendah.

Manakala, staf yang memulakan hari mereka dengan mood yang baik (menerima panggilan yang sopan), akan mengakhiri hari mereka dengan penuh gembira dan produktif.

Di sini terbukti bahawa mood waktu pagi amat penting untuk menjadikan kita ceria sepanjang hari. Berikut ada 8 solusi untuk anda menyuntik mood baik pada waktu pagi.


1. Ciuman Sebelum Keluar Rumah
Bertuah kepada yang sudah berpasangan dan hidup bahagia. Kepada yang bujang dan tinggal dengan ibu bapa pun boleh lakukan ini. Ciumlah pasangan atau ibu bapa anda sebelum anda keluar bekerja.

Apa faedahnya ciuman ini? Mudah sahaja, selain daripada meningkat adrenalin anda, ciuman ini mengingatkan anda bahawa apa pun yang buruk berlaku di perjalanan atau pejabat nanti, ada seseorang yang setia menanti anda di rumah. 

2. Bertolak Lebih Awal
Sikap tergesa-gesa akan membuatkan anda kelam kabut. Apatah lagi jika berlaku kesesakan, ada kereta yang perlahan atau kereta anda rosak. Anda akan cepat berfikiran negatif seperti hilang sabar, baran dan sebagainya. 

Jadi, sebaiknya anda cukup masa dengan bangun awal, bersiap awal dan bertolak awal. Anda akan berasa tenang dan mampu mengawal sebarang kemungkinan.

3. Ikut Nasihat Steve Jobs
Di dalam ucapannya di Stanford University pada tahun 2006, Steve Jobs mendedahkan bahawa dia memulakan harinya dengan bertanya beberapa soalan berikut:

Jika hari ini merupakan hari terakhir saya, apakah saya mahu lakukan perkara yang akan saya lakukan hari ini?

Dia mengulanginya berkali-kali, jika jawapan kepada soalan itu TIDAK selama beberapa hari C maka ia menjelaskan kepadanya bahawa dia perlu melakukan perubahan dalam hidupnya.


4. Lihat Diri Dalam Cermin
Setiap hari, sememangnya ramainya yang melihat cermin. Mereka memeriksa mekap, rambut atau tudung sama ada elok atau tidak. Bagaimanapun, dengan hanya bercermin kecil atau separuh, anda sebenarnya sedang menyorokkan diri anda yang sebenar.

Kini ramai yang tidak mempunyai cermin besar atau tidak sempat melihat diri pada cermin besar. Sedangkan hakikatnya hal ini amat penting untuk kita lakukan setiap pagi.

Dengan berdiri depan cermin besar, anda akan dapat melihat diri anda yang sebenar. Adakah anda kelihatan bersedia, yakin dan sihat? Tanyalah soalan itu sewaktu berdiri di depan cermin besar.

Dapatkan lebih banyak solusi untuk hidup sihat dan bahagia di www.123mamanet.com

5. Main Dengan Kucing 
Bagi yang ada haiwan peliharaan seperti kucing, anda pasti akan sibuk menyiapkan keperluan si bulus sebelum keluar rumah. Bahkan sempat menggomolnya seketika tanpa menghiraukan bulu-bulu yang melekat pada baju. 

Bagi anda, bulu-bulu itu adalah seumpama swaroski yang ditatah indah. Tidak ada yang perlu dirisaukan. Pagi itu anda tinggalkan dia dengan penuh rasa rindu dan anda mahu pulang segera ke rumah pada petangnya.

Pada saya, kucing adalah teman paling sempurna kerana dia tidak tahu bagaimana mahu menyakiti hati kita.

Image result for scroll facebook

6. Belajar Sesuatu Yang Baru
Setiap pagi, bukalah facebook atau IG untuk melihat status terkini rakan-rakan. Tentu ada saja yang memuat naik kata-kata pujangga, gambar-gambar cantik atau pun kisah mereka yang mencuti hati.

Mungkin anda sempat membaca berita atau mendengar sesuatu di radio. Mood anda akan jadi lebih baik apabila anda dapat belajar sesuatu yang baru setiap pagi.

7. Minum 2 Gelas Air Kosong 
Biasakan diri anda minum 2 gelas air kosong sebaik sahaja bangun tidur. Jika anda sedang berpuasa, pastikan anda minum sehingga 4 gelas air sewaktu bersahur. Minumlah 2 gelas sebelum makan dan 2 gelas lagi sebelum waktu imsak tamat. 

Minum air yang cukup membolehkan sistem darah anda berjalan lancar untuk menghantar oksigen ke seluruh tubuh. Apabila aliran darah lancar, mood anda pun akan menjadi lebih baik dan tubuh anda akan lebih sihat sepanjang hari.

Foto: Carian internet
8. Rancang Hari Anda
Tiada hari ini sebelum datangnya semalam. Jadi, pastikan anda bersiap sedia sehari lebih awal tentang rancangan anda esok. Tetapkan waktu bangun pagi. Misalnya bangun awal untuk mandi dan solat subuh. Kemudian bersarapan. 

Jika anda berpuasa, tentunya anda perlu tidur lebih awal dan bangun seawal 4.30 pagi. Sebaiknya usah tidur selepas sahur. Bersiaplah untuk solat subuh dan selepas itu jika ada masa, bolehlah anda membaca Al Quran atau bahan bacaan lain sementara menunggu masa untuk ke pejabat. 

Demikianlah, 8 solusi yang disarankan untuk anda kekal ceria. Bahkan saya ada lagi satu bonus sempena bulan puasa ini. Tip mudah daripada saya ialah senyum lebar pada semua makhluk kaku. 

Senyumlah pada pokok, pada langit, pada kereta yang anda pandu atau pun burung yang sedang terbang. Insya-ALLAH hari anda akan menjadi lebih bermakna!

Salam Hormat,
Liza Ali
lizazahira@gmail.com

Apa Reaksi Anda...

Bagus
8
Marah
8
Terkejut
6
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
6
Reply: 12
Komen

Komen Terbaru

Quote putehkundor 11-10-2017 08:51 AM
Sy bangun pukul 5.30am. minum 2 gelas air kosong, pastu cincang dlm 3-4 cloves garlic, letak dlm air Dan minum. Lepas tu buang air besar. Lepas tu bersenam/jogging 30 minit.
Sepanjang Hari rasa bertenaga dan bersemangat.

Lain-lain Komen

Quote Ayda89 29-5-2017 05:47 PM
Kalau tetiap pagi dpt kiss dr yg tersayang mesti berbunga2 je p keja kahkah
Quote WawaRaRa 30-5-2017 08:09 AM
Ayda89 replied at 29-5-2017 05:47 PM
Kalau tetiap pagi dpt kiss dr yg tersayang mesti berbunga2 je p keja kahkah

untung la... iolllss x der org tersyg... sib ada kucing... hahahahahahahha
Quote Ayda89 30-5-2017 08:12 AM
WawaRaRa replied at 30-5-2017 08:09 AM
untung la... iolllss x der org tersyg... sib ada kucing... hahahahahahahha

Tu kalau...Realitinya lepas salam cium bonda, i cium kucing pulak tu pun kena tolak dengan tangan dia
Quote manjalara_01 30-5-2017 11:11 AM
correction! kucing tahu menyakitkan hati kite (tanpa sengaja)
dgn memuntah & berak merata-rata ahahahha
Quote Kelabuasap 30-5-2017 09:11 PM
Mcm ne x bad mood..pagi2 bukak pagar nampak najis kucing dulu....:stress..huffy:
Quote cik-jaja 2-6-2017 11:25 AM
suka no5..bangun tido cari semek bulus ni dulu..nak pergi pun cium dye dulu..skali ng no1 la..
Quote siskepoh 2-6-2017 11:31 AM
semua pon ok. boleh try
Quote seramado 5-6-2017 12:41 PM
kita selalu bad mood la
Quote kiambang 4-8-2017 11:38 AM
Apa apa breakfast dulu .. perut lapar ... hati panas je ..
Quote jlgg 9-10-2017 08:28 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9
Quote Elle_mujigae 9-10-2017 09:55 PM
mulakan dgn bersenam pun bagus... sepanjang hari akan rasa positif dan bersemangat  je... walaupun selepas bersenam tu kita makan nasi lemak lauk sambal paru..haha...
Quote putehkundor 11-10-2017 08:51 AM
Sy bangun pukul 5.30am. minum 2 gelas air kosong, pastu cincang dlm 3-4 cloves garlic, letak dlm air Dan minum. Lepas tu buang air besar. Lepas tu bersenam/jogging 30 minit.
Sepanjang Hari rasa bertenaga dan bersemangat.

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046197s Gzip On
To Top