Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Jangan Picit Jerawat! Guna Petua Daripada Orang Itali Dan India Ini

26-5-2017 12:26 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 8397| Komen: 36

Tak kira wanita mahupun lelaki pasti merasa geram apabila melihat jerawat 'masak' menempel pada wajah. Gatal saja tangan ni nak picit-picit jerawat yang tunggu masa nak meletup tu.


Foto: http://www.healthy-talks.com

Bukan apa, tak selesa rasanya menahan pedih dan gatal. Tetapi awas! Kantung jerawat mengandungi bakteria dan dikhuatiri ia akan merebak ke kawasan wajah jika dipicit, sekali gus meningkatkan risiko jerawat baru.

Bukan itu sahaja, jari dan alatan yang anda gunakan untuk 'menghapuskan musuh' berkenaan belum tentu terjamin kebersihannya.

Oleh itu, gunalah petua bawang putih ini untuk mengecutkan jerawat secara semula jadi.


Foto: WordPress

Memetik portal Boldsky, masyarakat India serta Itali dahulu kala menggunakan cara ini untuk merawat masalah jerawat dan ia sangat berkesan, malah ia dapat memudarkan bekasnya!

Berkat kandungan Allicin di dalamnya, bawang putih bersifat antibakteria dan antiseptik yang kuat, sekali gus menjadi bahan berkesan untuk merawat jerawat.


Caranya mudah sahaja: 

Foto: Sunshine Natural Healing

1. Belah bawang kepada dua bahagian 
2. Gosok bahagian dipotong tadi pada kawasan berjerawat. 

Jerawat akan kempis dan kering dalam semalaman! Hebat dan mudah saja, bukan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
21
Marah
1
Terkejut
5
Sedih
1
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 36
Komen

Previous : Paling Senang, DIY Masker Singkirkan Blackhead Pada Hidung

Next       : Masker Baru Dari Korea Ini Jadi Viral, Sebab Hasilnya Lucu Sekali

Komen Terbaru

Quote mzlilacflower 19-7-2017 11:01 AM
Boleh juga cuba campuran madu dengan serbuk kayu manis. Bagus juga untuk hilangkan parut jerawat.

Lain-lain Komen

Quote farhana008 26-5-2017 12:57 PM
iols xde masalah jerawat yg kronik.kalau tiba2 jerawat keluar,mmg besar.biasanya,iols akan biar smp jerwat tu kecut sendiri
Quote qistiena 26-5-2017 01:10 PM
kalau jerawat batu boleh jugak ke guna cara nie..
Quote retnoel 26-5-2017 01:31 PM
Biarkan je kecut sendiri..cuma bila dah kecut tu ada parut itam..jenuh la kena scrub..tp semenjak akak consume vit c..cpt sket la pudar..
Quote kuzaime 26-5-2017 01:41 PM
Selain bawang putih, kunyit hidup pun ok cuma tahan ajerlah muka kuning2 nnti..
Khasiat kunyit mmg bnyk..x hairanlah bnyk aje jual krim kunyit sama ada dr Thai @ yg pakej skali ngan local skincare ..
Quote faztee 26-5-2017 01:57 PM
pernah try kt ketumbit..khasiat bwg putih ni mmg mngcutkan..so jerawat pun boleh la
Quote SuRiaGreeNz 26-5-2017 04:15 PM
baik pakai serum snail je..
Quote LautBiru52 26-5-2017 04:30 PM
bawang putih ni boleh buatkan kulit melepuh..so kena hati2 la kalau nak letak kat muka
Quote siskepoh 26-5-2017 05:48 PM
bwang ptih ni byk nau khsiatnya. TT mmg sinonim dgn bwg putih ke tu? hahaha
Quote estrelle 26-5-2017 08:37 PM
Iols tak usik pon jerawat tu.biar je smpai kecut sendiri.kesan itam2 tu lama2 hilang lah.
Quote CherylLM 28-5-2017 02:50 PM
btol ke ne ???
Quote CardiGans85 28-5-2017 03:16 PM
kuzaime replied at 26-5-2017 01:41 PM
Selain bawang putih, kunyit hidup pun ok cuma tahan ajerlah muka kuning2 nnti..
Khasiat kunyit ...

Me campur tepung beras dgn kunyit..clear jerawat tu.buat seminggu. Cuci pakai pncuci muka n guna micellar water (sy pakai garnier),jd x de kuning tu mlekat.
Quote huehue 28-5-2017 04:05 PM
I pernah try bawang putih mmg berkesan tapi bau bawang tu...

Selalu i guna bedak sejuk+aloevera gel. I tambah aloevera gel sbb i selalu tertidur time pakai bedak sejuk. Habis bersepah cadar bantal dgn bedak sejuk. Kalau letak aloevera gel tu, dia tak bersepah. Lagipun i kulit berminyak so takdelah rasa kering pakai bedak sejuk tu.
Quote pearl.silver 29-5-2017 08:12 AM
Untuk kecutkan taik lalat boleh x
Quote mademosselle 29-5-2017 09:45 AM
Ada banyak cara lagi untuk mengatasi masalah jerawat. Boleh guna lidah buaya, serbuk kunyit, kentang, limau nipis, tomato, timun, madu & minyak zaitun. Boleh buat diy jugak: masker, krim untuk rawat jerawat batu.
Quote mademosselle 29-5-2017 09:46 AM
qistiena replied at 26-5-2017 01:10 PM
kalau jerawat batu boleh jugak ke guna cara nie..

boleh xde hal. Boleh guna benda lain jugak. Semuanya boleh dapatkan kat dapur rumah saja. tapi hati2 jgn sampai mama piat telinga you sudah ehehehehe
Quote mademosselle 29-5-2017 09:47 AM
retnoel replied at 26-5-2017 01:31 PM
Biarkan je kecut sendiri..cuma bila dah kecut tu ada parut itam..jenuh la kena scrub..tp semenjak ak ...

Yes paling tak suka bila ada parut. Picit tak picit mesti ada parut.... Benci iolsssss!!
Quote qistiena 29-5-2017 09:48 AM
mademosselle replied at 29-5-2017 09:46 AM
boleh xde hal. Boleh guna benda lain jugak. Semuanya boleh dapatkan kat dapur rumah saja. tapi hat ...

hehe tengok kalau the coast is clear..
Quote chinta89 29-5-2017 09:51 AM
iols guna ubat gg tp sapu nipis nk sikit sgt2. kalau byk2 nt jd lain plk muka.
Quote mademosselle 29-5-2017 09:51 AM
huehue replied at 28-5-2017 04:05 PM
I pernah try bawang putih mmg berkesan tapi bau bawang tu...

Selalu i guna bedak sejuk+aloever ...

eh kalau awak mmg suka guna aloe vera gel boleh try guna Jayeon aloe vera fresh soothing & moisturising gel punya. mmg bestlah. harga dia murah giler kalau nak compare dengan gel lain.

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.057357s Gzip On
    To Top